Informaţii generale
Anticorpii anti-gliadină deamidată IgA, împreună cu anticorpii anti-gliadină deamidată IgG, reprezintă markeri serologici pentru boala celiacă. Testul măsoară cantitatea de anticorpi IgG și IgA și este recomandat pentru diagnosticarea și monitorizarea bolii celiace, persoanelor cu risc de a moșteni afecțiunea, dar și pacienților diagnosticați în trecut cu afecțiuni asociate bolii celiace.
Boala celiacă este o afecțiune ce poate să apară atât la copii, cât și la adulți, şi duce la apariția sensibilității la gluten, provocând inflamația și atrofia vilozităților intestinului subțire.
Pentru a exista un diagnostic complet, este recomandată realizarea unei biopsii jejunale, pentru a se evidenția atrofia vilozităților intestinale. Tratamentul include o dietă fără gluten, aceasta fiind urmată de scăderea anticorpilor și, în unele situații, refacerea vilozităților.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-gliadină deamidată IgA și IgG?
Determinarea anticorpilor anti-gliadină deamidată IgA şi IgG este recomandată în monitorizarea și diagnosticarea bolii celiace atunci când este prezent un caz de boală în familie, pentru monitorizarea răspunsului la o dietă fără gluten a pacienților, dar și în cazul în care există un diagnostic anterior cu afecțiuni asociate bolii celiace.
Medicul specialist poate recomanda dozarea anticorpilor anti-gliadină deamidată IgA şi IgG și atunci când pacientul prezintă scaune neobișnuite, eczeme, stări de oboseală, anemie cu deficit de fier sau carență de folat.
În anumite situații, boala celiacă poate provoca fertilitate redusă, avorturi spontane, și pubertate întârziată.
Procedura recoltare
Testul ce măsoară anticorpii anti-gliadină deamidată IgA şi IgG se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate). Cauzele de respingere ale probei pot include hemoliza, contaminarea bacteriană sau cu diferite substanțe.
Se recomandă ca pacientul să prezinte o dietă normală, inclusiv alimente ce conțin gluten, în săptămânile premergătoare testului, pentru o mai mare acuitate a rezultatelor. În cazul în care pacientul renunță la gluten, medicul specialist poate recomanda reintroducerea alimentelor ce conțin gluten pentru o perioadă de 2 - 8 săptămâni și repetarea testului.
Interpretare rezultate
Rezultatele testului se prezintă sub formă de negativ, pozitiv sau echivoc, astfel:
Valori* anticorpi anti-gliadină deamidată IgG:
- negativ: <7 U/ml
- echivoc: 7 - 10 U/ml
- pozitiv: > 10 U/ml
Valori* anticorpi anti-gliadină deamidată IgA:
- negativ: <7 U/ml
- echivoc: 7 - 10 U/ml
- pozitiv: > 10 U/ml
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “DAGL - Overview: Gliadin (Deamidated) Antibody, IgA, Serum.” @Mayocliniclabs, 2020, www.mayocliniclabs.com
- Lebwohl, Benjamin, and Alberto Rubio-Tapia. “Epidemiology, Presentation, and Diagnosis of Celiac Disease.” Gastroenterology, vol. 160, no. 1, Jan. 2021, pp. 63–75, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1053/j.gastro.2020.06.098
- Rubio-Tapia, Alberto, et al. “ACG Clinical Guidelines: Diagnosis and Management of Celiac Disease.” American Journal of Gastroenterology, vol. 108, no. 5, May 2013, pp. 656–676, www.ncbi.nlm.nih.gov 10.1038/ajg.2013.79.
- “Deamidated Gliadin Antibody - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2023, www.urmc.rochester.edu
- HealthMatters.io LLC. “Deamidated Gliadin Abs, IgA | Healthmatters.io.” Healthmatters.io, 2023, https://healthmatters.io
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
