cell

Calculator analize

Anticorpi anti-gliadina deamidata IgA si IgG

Boala celiaca (enteropatia sensibila la gluten, intoleranta la gluten ,sprue celiac) este o afectiune mediata imun, caracterizata printr-un proces inflamator al mucoasei intestinale , care apare la persoane cu predispozitie genetica ,dupa ingerarea proteinelor de grau, secara sau orz. Inflamatia in boala celiaca apare in principal in mucoasa . Manifestarile clinice comune legate de inflamatia gastrointestinala includ durerea abdominala, malabsorbtia, diareea si / sau constipatia.
Simptomele clinice ale bolii celiace nu se limiteaza la tractul gastrointestinal. Alte manifestari comune ale bolii celiace includ la copil insuficienta de crestere (pubertatea intarziata si statura mica), deficitul de fier, hipoplazia smaltului dentar si dermatita herpetiforma iar la adult pierderea recurenta a fatului, osteoporoza, oboseala cronica, stomatita aftoasa recurenta. Boala celiaca se poate asocia cu tiroidita, diabetul zaharat de tip I, Sindromul Down si deficienta de IgA ,manifestari neuropsihiatrice incluzand ataxia si neuropatia periferica si prezinta un risc crescut de aparitie a limfomului non-Hodgkin.               


 

Predispozitia genetica pentru boala celiaca este demonstrata prin prezenta DQ2 si/sau DQ8 HLA prezenta la >97% din pacientii cu boala celiaca comparativ cu prezenta acelorasi markeri genetici la 40% in populatia normala .


 

Un diagnostic de certitudine al bolii celiace implica biopsie jejunala cu demonstrarea histologica a atrofiei viloase. Datorita caracterului invaziv al acestei manevre diagnostice si costurilor ridicate pe care le presupune este de dorit un triaj cu o cat mai mare acuratete realizat prin testari serologice. Boala celiaca se asociaza cu o varietate de autoanticorpi ce include anticorpi anti-endomisium, anticorpi anti-transglutaminaza tisulara si anticorpi anti-gliadina, cu o mare specificitate anticorpi anti-gliadina deamidata. Desi izotipurile IgA ale acestor autoanticorpi sunt predominante, pot fi prezente si izotipuri IgG, in mod special la indivizii cu deficit de IgA. Cea mai sensibila si specifica combinatie de teste serologice este data de anticorpii anti-transglutaminaza tisulara si anticorpii anti-gliadina deamidata.


Testarea anticorpilor IgA si IgG anti molecula nemodificata de gliadina din testul clasic “Ac anti-gliadina”pierde teren datorita sensibilitatii si specificitatii scazute a informatiei diagnostice pentru boala celiaca. Actiunea de deamidare a transglutaminazei tisulare asupra moleculei peptidice a gliadinei a crescut sensibilitatea si specificitatea diagnosticata pentru testele de depistare a autoanticorpilor indreptati asupra acestei molecule modificate din testul “Ac anti-gliadina deamidata”

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Anticorpi anti-gliadina deamidata IgA si IgG

Interpretare valori mari:

Un titru crescut de anticorpi anti-gliadina deamidata se coreleaza cu o afectare intestinala severa .

Prezenta anticorpilor anti- gliadina deamidata cu titru ridicat prezic o afectare a duodenului asociata cu intoleranta severa la gluten

Interferente analitice la analiza Anticorpi anti-gliadina deamidata IgA si IgG

Rezultatul pozitiv pentru ac anti-gliadina deamidata , IgA sau IgG ,sustine ipoteza de diagnostic pentru boala celiaca.

Nivelurile scazute de anticorpi anti- gliadina deamidata IgA sau IgG, dupa tratamentul cu o dieta fara gluten, sunt in concordanta cu aderarea la dieta. Persistenta nivelurilor ridicate de anticorpi dupa tratamentul dietetic sugereaza o aderenta slaba la dieta sau prezenta unei boli refractare la dieta.

Recomandari pentru analiza Anticorpi anti-gliadina deamidata IgA si IgG

Suspiciunea de boala celiaca. Numeroase studii atesta faptul ca anticorpii anti-gliadina deamidata ofera o acuratete diagnostica net superioara anticorpilor anti-gliadina nemodificata in special cand sunt combinati si cu determinarile de anticorpi anti transglutaminaza tisulara ridicand mult sensibilitatea depistarii cazurilor de boala celiaca in special la copiii mici, chiar sub varsta de 2 ani. De asemenea ofera un instrument de urmarire a evolutiei bolii mult mai sensibil decat anticorpii anti-gliadina nemodificata.

Executant

Laborator Medlife Cotroceni

Proba lucru / Pregatire transport

v.galben centrifugat sau ser / pinguin

Bibliografie

1 .Mayo Medical Laboratories “Gliadin (Deamidated) Antibody”

 1. J Clin Immunol. 2013 Jul;33(5):1027-30. doi: 10.1007/s10875-013-9888-z. Epub 2013 Apr 5.

 2. Dig Dis Sci. 2008 Jun;53(6):1582-8

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.