Informații generale
Autoanticorpii anti-ribozomali sunt un marker serologic specifici lupusului eritematos sistemic. .
Acești autoanticorpi sunt direcționați împotriva unei familii de fosfoproteine care sunt asociate cu subunitatea ribozomală 60S și sunt testați, în mod obișnuit, prin țintirea epitopului comun al proteinelor P0, P1 și P2. Acești anticorpi sunt prezenți la o mică parte dintre pacienții cu lupus și sunt foarte specifici pentru această boală.
Se consideră că psihoza lupică este cauzată de acești anticorpi, alături de anticorpii anti-N-metil-d-aspartat. Rezultatele studiilor au arătat că ei se formează periferic, traversează o barieră hemato-encefalică disfuncțională (făcută anterior permeabilă de factori precum hipertensiunea arterială, fumatul și infecțiile sau de factori dependenți de lupusul eritematos sistemic, care provoacă inflamarea celulelor și, în final, perturbarea barierei). Odată ajunși la nivel cerebral, acești anticorpi induc apoptoza (moartea) celulelor neuronale.
Autoanticorpii ribozomali îndreptați împotriva proteinei P apar aproape exclusiv în lupusul eritematos sistemic și au fost asociați cu o serie de manifestări clinice, inclusiv simptome neuropsihiatrice, nefrită, fotosensibilitate, erupții cutanate malare și afectare hepatică. Unele studii susțin că anticorpii sunt asociați și cu o evoluție mai severă a bolii, însă acest lucru nu a fost confirmat de toate studiile.
Prevalența anticorpilor anti-ribozomali în lupusul eritematos sistemic variază foarte mult în funcție de rasă, variind de la 10% la 40%. Acești autoanticorpi sunt mult mai prevalenți la pacienții cu lupus eritematos sistemic juvenil (manifestat înainte de vârsta de 18 ani).
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-ribozomali
Determinarea anticorpilor anti-ribozomali este recomandată fie pentru evaluarea pacienților diagnosticați cu lupus eritematos sistemic, fie pentru obținerea unui diagnostic diferențial al simptomelor neuropsihice la pacienții cu lupus eritematos sistemic (acești anticorpi pot diferenția psihoza lupică de psihoza post-corticoterapie, care este întâlnită frecvent la pacienții cu lupus eritematos sistemic care iau doze crescute de corticosteroizi pe o perioadă lungă de timp).
Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală autoimună multisistemică, caracterizată printr-o gamă largă de manifestări. Cea mai distinctivă caracteristică de laborator a acestei boli este prezența autoanticorpilor direcționați împotriva antigenelor nucleare, inclusiv împotriva histonelor, ribonucleoproteinelor (RNP) și antigenului Smith.
Sunt prezente manifestări neurologice și psihiatrice (atât la nivelul sistemului nervos central, cât și periferic), precum disfuncție cognitivă, psihoză, depresie, cefalee, convulsii, mielită (aceste manifestări sunt cunoscute, în mod colectiv, sub numele de lupus sistemic neuropsihiatric) la două treimi din pacienții care suferă de această boală.
Procedura recoltare
Determinarea anticorpilor anti-ribozomali se realizează dintr-o probă de sânge recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial.
Nu este necesară o altă pregătire a pacientului.
Interpretare rezultate
Laboratorul MedLife utilizează imunofluorescența indirectă pentru a titra anticorpii anti-ribozomali în ser. Intervalul de referință* nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului: negativ: < 1.0 AI.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.
Interferențe și limite
Probele hemolizate și lipemice se resping.
Rezultat pozitiv
Un rezultat pozitiv este în concordanță cu diagnosticul de lupus eritematos și poate indica prezența afectării sistemului nervos central.
Rezultat negativ
Un rezultat negativ nu exclude diagnosticul de lupus eritematos sistemic.
Bibliografie
- Choi, May Y, et al. “A Review and Meta-Analysis of Anti-Ribosomal P Autoantibodies in Systemic Lupus Erythematosus.” Autoimmunity Reviews, vol. 19, no. 3, 1 Mar. 2020, pp. 102463–102463, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1016/j.autrev.2020.102463
- Kumar, Piyush, et al. “Acute Psychosis as the Presenting Manifestation of Lupus.” Journal of Family Medicine and Primary Care, vol. 10, no. 2, 1 Jan. 2021, pp. 1050–1050, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, https://doi.org/10.4103/jfmpc.jfmpc_1475_20
- Heinlen, Latisha, et al. “Ribosomal P Autoantibodies Are Present before SLE Onset and Are Directed against Non-C-Terminal Peptides.” Journal of Molecular Medicine, vol. 88, no. 7, 17 Apr. 2010, pp. 719–727, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1007/s00109-010-0618-1
- Juan-David Marín, et al. “Association of Antiribosomal P Antibody with Neurological and Systemic Manifestations in Patients with Systemic Lupus Erythematosus in Southwestern Colombia.” The Journal of Applied Laboratory Medicine, 4 June 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1093/jalm/jfab045
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.