Banner Anticorpi anti Coxiella burnetii IgG (faza ll)

Anticorpi anti Coxiella burnetii IgG (faza ll)

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza pentru anticorpi Anti-Coxiella burnetii IgG ajută la determinarea fazei infecţiei cu bacteria Coxiella burnetii, adică diferențierea dintre formă cronică sau forma acută, fiind astfel necesară o testare simultană a anticorpilor IgM și IgG, pentru a determina prezența acestora din faza I sau II.

Concret, prezența anticorpilor IgG în faza I se asociază cu existența formei cronice, iar când valorile anticorpilor IgG specifice fazei I sunt mai mari sau egale cu cele din faza II, înseamnă că infectarea a dus la endocardită sau hepatită cronică granulomatoasă.

Uneori, pentru confirmarea infecţiei se foloseşte şi testarea PCR pentru bacteria Coxiella burnetii. Este o metodă cu o sensibilitate mare folosită pentru a depista prezenţa bacteriei în probele clinice.

Coxiella burnetii este o bacterie Gram-negativă, cu localizare intracelulară obligatorie, care infectează, mai ales, animalele domestice precum oi, capre sau vite, iar la om se transmite prin inhalarea de aerosoli sau praf contaminat. Sunt şi situaţii rare când transmiterea se poate face prin mușcătura de căpuşă, consumul de lapte nepasteurizat sau de la om la om. Transmiterea de la om la om se realizează prin fecale, secreții nazale sau lichid amniotic.

Bacteria este extrem de rezistentă la căldură, uscăciune sau diferite substanțe chimice, fapt ce duce la supraviețuirea acesteia pentru o perioadă mare de timp în afara gazdei.

Persoanele contaminate cu bacteria Coxiella burnetii dezvoltă o boală infecţioasă numită febra Q, o afecţiune care poate fi de trei tipuri: asimptomatică, formă acută (după 3 săptămâni de incubaţie, se manifestă asemeni unei gripe şi poate provoca hepatită la pacienţii tineri și cu o imunitate scăzută) şi formă cronică ce duce, cel mai adesea, la endocardită.

Probă Anticorpi Anti-Coxiella burnetii IgG (faza ll) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Coxiella burnetii IgG

Testarea serologică pentru anticorpi Anti-Coxiella burnetii IgG este recomandată, în primul rând, persoanelor care prezintă simptomele specifice febrei Q.

Simptomele infecției cu Coxiella burnetii sunt, în principal, reprezentate de:

 • febră;
 • transpirații;
 • frisoane;
 • dureri musculare;
 • tuse neproductivă;
 • stare generală de rău.

Procedura recoltare

Pentru realizarea analizei de anticorpi Anti-Coxiella burnetii IgG (faza ll) este necesară recoltarea de sânge venos din plica cotului, cu o pregătire minimă din partea pacientului.

Testarea are loc dimineaţa, pe nemâncate sau după masă (postprandial). Este nevoie de 1-2 ml de sânge care se depozitează într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.

Interpretare rezultate

În cadrul analizei sunt detectaţi anticorpi de tip IgG şi IgM atât faţă de antigenele de fază I, cât şi faţă de antigenele de fază II, valorile de referinţă fiind aceleași pentru ambele sexe:

 • femei: < 20 U/mL;
 • bărbați:< 20 U/mL.

În febra Q, anticorpii IgG de fază II ating un maximum în săptămâna 8, iar infecţia mai rămâne în corp pentru mai mult de 1 an. De asemenea, anticorpii IgM de faza II apar foarte devreme în cursul infecţiei şi ating un maximum în săptămâna 3, după care încep să scadă progresiv până în săptămâna 14, când valorile devin foarte mici.

Obţinerea unor valori ale anticorpilor de faza I mai mari sau egale cu cele ale anticorpilor de fază II dovedeşte o infecţie cronică sau că pacientul trece prin faza de convalescenţă a febrei Q.

Pe de altă parte, valori ale anticorpilor faţă de antigenele de faza II, mai mari sau egale cu cele ale anticorpilor faţă de antigenele de fază I, indică o infecţie activă, aflată într-un stadiu acut.

Interferențe și limite

Posibile cauze de respingere a probei sau de interferenţă o reprezintă un specimen hemolizat (adică are loc un proces de descompunere a globulelor roșii din sânge, cauzat de o anemie, de o posibilă boală hepatică de care suferă pacientul sau de o reacție la transfuzie), contaminat bacterian sau lipemic (semn că pacientul a mâncat înainte de recoltare).

O limitare a analizei o reprezintă și recoltarea prea devreme a probelor de sânge, adică în stadiul incipient al infecţiei, când prezenţa anticorpilor anti-Coxiella burnetii IgG nu este detectată corespunzător şi, de aceea, este necesară repetarea testării peste 2-4 săptămâni.

În plus, un rezultat negativ arată că nu există o infecţie cu Coxiella burnetii, dar în cazul unei suspiciuni de febră Q în stadiu incipient, se recomandă retestarea peste 2-3 săptămâni pentru confirmarea diagnosticului.

Valori scăzute

Un nivel sau o valoare mai scăzută a anticorpilor anti-Coxiella burnetii IgG (faza II) în analiza de sânge este caracteristică endocarditei, unde un nivel mai ridicat apare la antigenele de fază I. La fel şi în formele acute de boală, valorile antigenelor de fază II sunt mai reduse, situație care se repetă și în cazul unei infecţii cronice, unde predomină tot antigenele de fază I.

Valori crescute

Valori crescute ale anticorpilor faţă de antigenele de fază II sau cel puţin egale cu cele ale anticorpilor faţă de antigenele de fază I indică o hepatită cronică granulomatoasă pentru pacienţii testați.

De asemenea, tot valori ridicate se consemnează şi în cazul formelor acute de boală.

Bibliografie

 1. “Coxiella Burnetii Phase 2 IgG Ab [Units/Volume] in Serum – LOINC.” LOINC, 2022, https://loinc.org
 2. Lorenz, Helga, et al. “PCR Detection of Coxiella Burnetiifrom Different Clinical Specimens, Especially Bovine Milk, on the Basis of DNA Preparation with a Silica Matrix.” Applied and Environmental Microbiology, vol. 64, no. 11, Nov. 1998, pp. 4234–4237, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1128/aem.64.11.4234-4237.1998

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu