Banner Anticorpi anti Bartonella Henselae IgM, IgG

Anticorpi anti Bartonella Henselae IgM, IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Bartonella henselae este un bacil gram negativ mic, aerob, mobil, cu creștere latentă, care se transmite la om prin inoculare cutanată (zgârietură, muşcătura pisicilor) sau în urma contactului cu salivă sau secreţiile animalului, la nivelul unor leziuni cutanate preexistente.

Este o cauză comună a limfadenopatiei la copiii si adulții tineri iar incidența cea mai mare o au copiii cu varsta cuprinsă între 3 si 12 ani.

Boala ghearelor de pisică (boala zgârieturilor de pisică) se caracterizează printr-o leziune cutanată primară, limfadenopatie locală, febră şi evoluţie autolimitantă.

Leziunea cutanată primară apare dupa o perioadă de incubație de 3-10 zile sub formă de leziuni maculo-papulare pruriginoase, care se transformă ulterior in vezicule, pustule si apoi cruste care se detașează in cateva zile. Limfadenopatia este regională ce poate cuprinde unul sau mai multi ganglioni limfatici și apare dupa 1-3 saptamani de la inoculare. Adenopatia este localizată, în ordinea frecvenței, la nivel axilar, cervical, submandibular, preauricular, epitrohlean, femural sau inghinal. In 10-20% din cazuri, limfadenoptia poate fi generalizată .Ganglionii afectați sunt dureroși cu tegumentele supraiacente roșii, calde si indurate. Adenopatia se poate remite in 4-6 saptamani sau în mai multe luni.

Leziunile loco-regionale sunt adesea insotite de manifestari generale: febra, frisoane, cefalee, mialgii, artralgii sau fenomene digestive.În 5-25% din cazuri boala ghearelor de pisica se manifestă prin forme atipice.

Sindromul oculoglandular Parinaud este cea mai frecventă complicație oftalmologică, afectează aproximativ 5% din totalul pacienților si apare dupa inocularea la nivelul mucoasei conjunctivale sau a pleoapei. Consta in conjunctivită granulomatoasă unilaterală acompaniată de limfadenită regională , cel mai frecvent preauricular. Conjunctivita se remite in cateva saptamani, dar adenopatia poate persista cateva luni.

Complicația cea mai severă si de temut a bolii este encefalita. Apare la 2-3% din pacienți, debuteaza brusc, la 1-6 saptamani de la apariția adenopatiei, cu febră și convulsii (poate duce la status epilepticus sau comă). Cu toate acestea, vindecarea se face de cele mai multe ori fără sechele neurologice.

Pacienții imunocompromiși pot prezenta forme severe de boală, care le pot amenința viața, dar și in acest caz, cu ajutorul tratamentului antibiotic si al tratării adecvate a complicațiilor, se poate obtine remisiunea completă.

Diagnosticul pozitiv al infecției cu Bartonella henselae se stabilește pe baza datelor clinice, epidemiologice și examenelor serologice.

Recomandari pentru analiza Bartonella Henselae (IgM + IgG) – Anticorpi

Diagnosticul rapid al infectiei cu Bartonella, in special in contextul prezentei unor zgarieturi de pisica in antecedente.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Bartonella Henselae (IgM + IgG) Anticorpi

Valori scăzute

IgM

Absenta anticorpilor IgM ne indica lipsa infectiei acute cu Bartonella henselae

Concentratii scazute de anticorpi IgM pot persista, ocazional, mai mult de 12 luni postinfectie.

IgG

Absenta anticorpilor IgG sugereaza lipsa unui raspuns imun la antigene bacteriene specifice.

Valori crescute

IgM

Prezenta anticorpilor IgM sugereaza un diagnostic clinic de infectie recenta cu Bartonella henselae.

Bibliografie

  1. Iagaru N., Iagaru R., Cristea C.- Boala zgarieturii de pisica, www.emcb.ro
  2. Kassem A Hammoud, Daniel Hinthorn. Bartonellosis, www.emedicine.medscape.com, . Ref Type: Internet Communication.
  3. Mandell, Douglas and Benett’s Principles and practice of infectious diseases, 2000, 2447-2453
  4. Laborator Medlife. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  5. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Bartonella Antibody Panel, IgG and IgM, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
  6. Nervi S.J., Bowmann J., Brook I.- Cat scratch disease, www.emedicine.medscape.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu