cell

Calculator analize

Colesterol total

Colesterolul este un element structural esential al membranelor celulare, un precursor esential al membranelor celulare si al diverselor organite celulare si un precursor obligatoriu al acizilor biliari si al hormonilor steroizi( sexuali si suprarenali). Cea mai mare parte a colesterolului provine din activitate endogena(aproximativ 1g zilnic), in timp ce colesterolul ingerat cu alimente nu depaseste 0.6g zilnic, in cazul unei diete obisnuite. S-a stabilit ca sinteza colesterolului endogen are ca surse: ficatul, muschii, tubul digestiv, rinichii si pielea. Esterificarea colesterolului are loc in ficat, in circulatie, in peretele intestinal si in alte tesuturi.Reglarea biosintezei hepatice a colesterolului se face prin interventia mai multor factori si anume: aportul alimentar(o alimentatie bogata in colesterol inhiba sinteza hepatica a colesterolului) si hormonii(cortizolul si adrenalina care au efect hipercolesterolemiant),iar estrogenii, insulina si tiroxina au efect hipocolesterolemiant. Eliminarea colesterolului are loc pe doua cai principale, si anume: transformarea in acizi biliari si excretia de steroli  neutrei in fecale. O alta cale de eliminare este transformarea lui in hormoni steroizi, a caror produsi de degradare se elimina in urina.

 

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Colesterol total

Interpretare valori mari:

Valori crescute se intalnesc in: graviditate; stari premenstruale; stari postprandiale; guta; icterele hemolitice; icterele colestatice; alcoolismul; diabetul zaharat; ateroscleroza sistemica; hiperlipemia esentiala; obezitatea; sindroamele nefrotice; insuficienta tiroidiana(mixedemul).

 

Interpretare valori mici:

Valori scazute se intalnesc in: hipocolesterolemia idiopatica; boli febrile(pneumonie, febra tifoida), endocardita subacuta; hipertiroidie; boli casectizante; inanitie; boli hepatice(distrofia galbena acuta a ficatului, ciroza hepatica decompensata, stadiul final al icterelor grave); diverse forme de anemie; decompensari cronice ale cordului.

 

Interferente analitice la analiza Colesterol total

   Dupa 60 de ani, nivelul colesterolemiei normale este mai ridicat la femei decat la barbati. Valorile colesterolemiei la nastere sunt mai reduse pentru a creste in urmatoarele zile.Variatiile fiziologice ale colesterolemiei sunt influentate de factorul rasial, varsta, sex, mod de alimentatie, profesie, echilibru neuro-endocrin. 

Sunt anumite medicamente care duc la creşterea colesterolului, precum: progestative, steroizi anabolizanţi, corticosteroizi, unele diuretice, levodopa, fenitoina, amiodarona.

 

Recomandari pentru analiza Colesterol total

Dozarea colesterolemiei, mai ales in cazul bolnavilor cu hipetensiune arteriala, este utila in a evalua riscul de a dezvolta infarctul miocardic si ateroscleroza sistemica.

 

Executant

CONSTANTA

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.