cell

Calculator analize

D-dimeri (DD) - fragmentele de degradare a fibrinei

D-dimerii sunt produsi de degradare specifica a fibrinei. Ei rezulta din degradarea de catre plasmina a fibrinei stabilizate, polimerizate transversal (spre deosebire de PDF care reprezinta produsi de degradare atat a fibrinei cat si a fibrinogenului).In principiu, nivelurile crescute ale acestor fragmente caracterizeaza afectiunile asociate cu hipercoagulare sau fibrinoliza excesiva. Testul este utilizat impreuna cu alte proceduri in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor ce predispun la hipercoagulabilitate si tromboembolie.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza D-dimeri (DD) - fragmentele de degradare a fibrinei

Interpretare valori mari:

Cresterea nivelului seric al D-dimerilor se poate intalni in: - infarctul miocardic; - trombembolismul pulmonar; - trombozele arteriale sau venoase; - CID; - neoplasme; - afectiunile vasculare aterosclerotice; - afectiunile inflamatorii sistemice; - preeclampsie; - sarcina; - insuficienta renala sau hepatica; - dupa interventii chirurgicale; - dupa traumatisme; - inflamatii, infectii severe; - tratamentul antiplachetar, anticoagulant, trombolitic sau cu activator tisular al plasminogenului.

Interferente analitice la analiza D-dimeri (DD) - fragmentele de degradare a fibrinei

Valori crescute de D-Dimeri pot fi intalnite in sarcina normala, terapia cu estrogeni, contraceptive orale, la persoane varstnice, dupa traumatisme si stres postoperator.
Concentratia de D-Dimeri creste in paralel cu cresterea markerului CA-125 pentru cancerul ovarian.
Prezenta factorului reumatoid poate interfera cu determinarea D-Dimerilor si produce rezultate fals pozitive.
Un nivel plasmatic al fibrinogenului >900 mg/dL poate conduce la o supraestimare a concentratiei de D-dimeri.

Recomandari pentru analiza D-dimeri (DD) - fragmentele de degradare a fibrinei

Suspiciune de tromboza venoasa profunda/ tromboembolism pulmonar/CID, infarct miocardic, monitorizarea tratamentului trombolitic.

1.Testul are valoare predictiva negativa pentru tromboza venoasa profunda a membrelor inferioare si tromboembolismul pulmonar,in sensul ca, obtinerea unui rezultat negativ la pacientii suspectati de aceste afectiuni exclude prezenta acestora intr-un procent de 85-91 %. La pacientii din ambulator acest test constituie un instrument suplimentar, inclus in majoritatea algoritmelor, pentru excluderea diagnosticului de tromboza venoasa profunda. O mentiune speciala trebuie facuta cu privire la utilitatea marker-ului in timpul sarcinii. Nivelurile plasmatice ale D-dimerilor cresc progresiv in cursul sarcinii si au o valoare predictiva slaba in excluderea diagnosticului de tromboza venoasa profunda dupa 20 saptamani de gestatie. In cursul travaliului D-dimerii cresc de obicei foarte mult, dupa care scad rapid la 3 zile post-partum si revin lent la valorile normale, dupa aproximativ 4 saptamani. Incepand din acest moment, testul isi recapata utilitatea sa.
2.D-dimerii constituie un marker sensibil pentru coagularea intravasculara diseminata (CID), fiind recomandati pentru confirmarea/ infirmarea unei suspiciuni de diagnostic, estimarea riscului potential la pacientii cu CID existent cat si pentru monitorizarea terapiei.
3.Determinarea D-dimerilor reprezinta o analiza utila in investigarea pacientilor cu suspiciune de disectie acuta de aorta.
4.O singura determinare de D-dimeri are o valoare predictiva importanta in ceea ce priveste supravietuirea in urmatorii 2 ani a pacientilor cu fibrilatie atriala cronica. Poate contribui de asemenea la alegerea unei terapii mai sustinute la pacientii cu niveluri initiale crescute de D-D.
5.S-a constatat ca D-D constituie un factor de risc independent pentru mortalitatea cardiovasculara, ce poate fi folosit pentru stratificarea pe grupe de risc a pacientilor cu insuficienta cardiaca.
6.D-dimerii impreuna cu alti factori trombotici pot constitui factori de risc potentiali pentru boala coronariana.
7.D-Dimerii au fost identificati de asemenea ca markeri pentru trombofilia subclinica, fiind utili in investigarea pacientelor cu infertilitate primara sau secundara neexplicata si trombofilie.
8.D-Dimerii prezinta niveluri crescute la pacientele cu neoplasm mamar, in concordanta cu stadiul tumorii, fiind utili in identificarea metastazelor ganglionare la pacientele cu neoplasm mamar operabil.

Bibliografie

1. Analize de laborator si alte explorari diagnostice Copyright 2007 MedicArt

2.Ghid de laborator, Ioana Brudasca, Anca Cristea, Editura Medicala Univesitara ,, Iuliu Hatieganu’’ Cluj Napoca 2005,

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.