Banner Electroforeza proteinelor serice

Electroforeza proteinelor serice

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Plasma reprezintă 55% din volumul sanguin. În plasmă se regăsesc și proteine care îndeplinesc un rol major în homeostazie, adică în menținerea constantă a anumitor valori care țin de funcționarea normală a întregului organism, cum ar fi PH-ul, temperatura, tensiunea arterială.

Două grupe majore de proteine se remarcă în plasmă: albumina și globulinele (A/G).

Electroforeza proteinelor serice înseamnă separarea în laborator a acestor proteine și determinarea nivelului lor. Analiza se bazează pe folosirea curentului electric, de aici și numele de electroforeză. Albuminele și globulinele, supuse unui câmp electric în cadrul electroforezei, încep să migreze diferit, în funcție de încărcarea lor, formand benzi care se coloreaza si care permit cuantificarea acestora. Albumina este componenta proteică majoră și reprezintă partea cea mai întinsă. Globulinele cuprind 5 fracțiuni: α-1 globulina, α-2 globulina, β1-globulina, β-2 globulina si γ-globulinele.

Prin electroforeză, proteinele prezente în plasmă vor fi împărțite în 5 sau 6 grupe distincte:

  • Albumina: proteina cu concentrația cea mai mare în ser, ea transportă alte molecule mai mici și este foarte importantă în menținerea presiunii coloidosmotice a sângelui (împiedică traversarea fluidelor prin membrana vaselor);
  • Globulina Alfa 1: această fracţie include HDL, lipoproteina cu densitate înaltă sau colesterol bun, cum este denumit popular;
  • Globulina Alfa-2: această fracțiune contine alfa 2 macroglobulina şi haptoglobina;
  • Globulina Beta-1: conține transferina, transportă substanțe precum fier în fluxul sanguin și ajută la combaterea infecțiilor;
  • Globulina Beta 2: complementul C3 și C4;
  • Globulina Gamma: aceste proteine mai sunt cunoscute și sub denumirea de anticorpi sau imunoglobuline (IgA, IgM, IgG, IgE, IgD).

Pentru că electroforeza indică date despre mai multe proteine serice care au roluri diferite, analiza este folosită pentru identificarea unui spectru larg de afecțiuni.

Probă Electroforeza proteinelor serice Medlife

Când este recomandată electroforeza proteinelor serice

Electroforeza se recomandă în depistarea disproteinemiilor, în monitorizarea evoluțiilor anumitor afecțiuni, în diagnosticul diferențial și monitorizarea inflamațiilor acute și cronice, în monitorizarea evoluției afecțiunilor hepatice și renale, în diagnosticul gamopatiilor monoclonale și în suspiciunea deficiențelor imune umorale.

Electroforeza proteinelor serice, A/G, se poate recomanda pentru elucidarea unor simptome ca: dureri de spate, de oase, stări de oboseală și anemii inexplicabile.

Alte indicații pentru realizarea electroforezei proteinelor serice sunt în neuropatiile periferice fără cauză explicită și în fracturile patologice inexplicabile.

În mod clasic, detectarea şi identificarea gamopatiilor monoclonale se face prin electroforeza proteinelor cu imunofixare (IFE).

Procedura recoltare

Analiza nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge recoltată în vacutainer fără anticoagulant, cu sau fara gel separator.

Interpretare rezultate

Rezultatele analizei electroforezei proteinelor serice se interpretează întotdeauna în context clinic.

Valorile de referință* pentru electroforeza proteinelor serice sunt:

Albumina 55.8- 66.1%
Alfa-1 globulina 2.9- 4.9%
Alfa-2 globulina 7.1-11.8 %
Beta-1 globulina 4.7- 7.2%
Beta-2 globulina 3.2- 6.5%
Gamma globulina 11.1- 18.8%
Raport A/G > 1

Electroforeza proteinelor serice A/G are nevoie de interpretarea medicului care a recomandat analiza și care folosește datele relevate de această analiză pentru a stabili un diagnostic în corelație cu alte date clinice și/sau alte analize de laborator.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Indiferent de vârstă, o serie de factori pot influența rezultatul analizei de laborator.

Rezultatul electroforezei poate fi afectat de:

  • hiperlipidemie (nivel ridicat de lipide);
  • anemie cu deficit de fier;
  • medicamente precum: corticosteroizi, anticonceptionale, aspirină, chimioterapie;
  • sarcină (albumina scade și cresc alfa 2, beta şi gamaglobulinele IgG);
  • valori mai scăzute ale gamaglobulinelor pot fi întâlnite la vârstnici.

Albumina poate să aibă un rezultat viciat de medicamente. Scade în caz de aport de: acid valproic, allopurinol, asparaginază, azatioprină, clorpropamid, cisplatin, contraceptive orale, dapsonă, dextran, estrogeni, fenitoin, ibuprofen, izoniazidă, nitrofurantoin, prednison (doze mari), sargramostim.

La electroforeză s-a observat că alfa și beta globulinele au valori influențate de estrogen și contraceptivele orale.

Valori scăzute

Un nivel scăzut de albumină depistat prin electroforeză poate să indice malnutriție, malabsorbție, sindrom nefrotic, neoplazii, afecțiuni hepatice.

Scăderea fracției Alfa 1- globulină este întâlnită în boli hepatice, emfizem congenital în cazuri rare.

Un nivel mic de Alfa 2-globulină reflectă o alimentație defectuoasă și se mai poate întâlni în: pancreatite acute severe, leziuni hepatocelulare, sindroame de coagulare intravasculară diseminată, anemii hemolitice, anemii megaloblastice.

Nivelul seric de beta globuline scade în boli autoimune aflate în puseu activ (LES), nefroză, afecțiuni hepatice, neoplazii, infecții acute și cronice.

Procentul de Gamma - globuline scade în agamaglobulinemie, hipogamaglobulinemii și sindroame nefrotice.

Un raport anormal (prea mic) între albumină și globuline indică globuline în exces și se întâlnește în: afecțiuni autoimune, boli renale, ciroză.

Valori crescute

Electroforeza proteinelor serice A/G necesită interpretare pentru fiecare fracție în parte. Astfel, un nivel de albumină crescut poate indica deshidratarea.

Creșterea fracției Alfa 1-globulină poate indica infecții/inflamatii acute, reumatism articular acut, arterită, sindrom nefrotic, diabet zaharat, neoplazii.

Creșterea fracției Alfa 2-globulină poate indica infecții acute, reumatism articular acut, arterită, sindrom nefrotic, diabet zaharat, neoplazii.

Electroforeza poate să indice un nivel seric de beta-globuline crescute. Asta se întâmplă în: anemia feriprivă și ciroza biliară.

Creșterea gamaglobulinelor indică un proces imunologic cronic asociat cu afecțiuni hepatice (hepatita cronică activă, ciroză), boli de colagen (LES, poliartrită reumatoidă), neoplazii (boala Hodgkin), leucemie mielomonocitară cronică, afectiuni ale maduvei osoase.

Un raport anormal, prea mare, între albumină și globuline (A/G) indică albumină în exces și se întâlnește în: leucemie, activitate tiroidiană scăzută, afectiuni hepatice, renale si intestinale.

Bibliografie

  1. O’Connell, Theodore, et al. “Understanding and Interpreting the Serum Protein Electrophoresis.” American Family Physician, vol. 71, no. 1, 2005, pp. 105–112, www.aafp.org
  2. Irish, Ashley B., and Rajalingam Sinniah. “Dysproteinemias or Light Chain Diseases.” Nephrology Secrets, 2012, pp. 251–264, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-1-4160-3362-2.00045-2

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu