cell

Calculator analize

Electroforeza proteinelor serice

Parametru esential al homeostaziei, proteinele din plasma indeplinesc roluri importante: in mentinerea presiunii coloid osmotice a plasmei,  transport (de metaboliti, hormoni, vitamine, minerale), rezerva de aminoacizi, apararea specifica si nespecifica a organismului (factori de coagulare, imunoglobuline),  mentinerea echilibrului acido bazic.
Electroforeza este metoda bazata pe proprietatea pe care o au proteinele plasmatice de a migra in camp electric cu viteze diferite, in functie de incarcatura electrica.
In serul sanguin se pot identifica doua grupe majore de proteine: albumina si globulina. Prin electroforeza, aceste proteine vor fi impartite in 5 grupe mai mici (cunoscute si sub denumirea de fractii):
Albumina: proteina cu concentratia cea mai mare in ser, ea transporta alte molecule mai mici si este de asemenea foarte importanta in mentinerea presiunii coloidosmotice a sangelui (impiedica traversarea fluidelor prin membrana vaselor).
Globulina Alfa-1: aceasta fractie include HDL (lipoproteina cu densitate inalta) sau colesterol bun cum este denumit popular.
Globulina Alfa-2: aceasta proteina formeaza o legatura cu hemoglobina.
Globulina Beta: transporta substante precum fier in fluxul sanguin si ajuta la combaterea infectiilor.
Globulina Gamma: aceste proteine mai sunt cunoscute si sub denumirea de anticorpi.

 

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Electroforeza proteinelor serice

Interpretare valori mari:

Cresteri ale albuminei apar in urma deshidratarilor.
Cresteri ale alfa-1-globulinei se inregistreaza in toate reactiile inflamatorii (de eceea mai este numita si „reactant de faza acuta”).
Crestere alfa-2 globulinelor  apare in infectii acute, reumatism articular acut, arterita, sindrom nefrotic, diabet zaharat, neoplazii;
Nivelul seric de beta-globuline creste in anemia feripriva si ciroza biliara.
Cresterile  gamaglobulinelor indica un proces imunologic cronic asociat cu afectiuni hepatice (hepatita cronica activa, ciroza), boli de colagen (LES, poliartrita reumatoida), neoplazii (ex. boala Hodgkin), leucemie mielo-monocitara cronica.

Interpretare valori mici:

Scaderea albuminei serice (hipoalbuminemie) survine in stari patologice variate si are semnificatii diferite (malnutritie, malabsorbtie, sindrom nefrotic, neoplazii).
Deficitul de alfa 1-globulina este  asociat cu anumite boli pulmonare (emfizem cu debut precoce) si hepatice (hepatita neonatala).
Scaderea alfa-2 globulinelor se poate intalni in pancreatite acute severe, leziuni hepatocelulare, sindroame de coagulare intravasculara diseminata, anemii hemolitice, anemii megaloblastice.
Nivelul seric de beta globuline  scade in boli autoimune aflate in puseu activ (LES), nefroza, afectiuni hepatice, neoplazii, infectii acute si cronice.
Procentul de Gamma - globuline scade in agamaglobulinemie, hipogamaglobulinemii si sindroame nefrotice.

Interferente analitice la analiza Electroforeza proteinelor serice

Rezultatele testului pot fi afectate de:hperlipidemie (nivel ridicat de lipide); anemie cu deficit de fier; medicamente precum corticosteroizi, anticonceptionale, aspirina, sau bicarbonati;chimioterapie (folosita in tratarea cancerului);pacienta este insarcinata (albumina scade si cresc alfa 2, beta- si gamaglobulinele -IgG);valori mai scazute ale gamaglobulinelor pot fi intalnite la varstnici.

Recomandari pentru analiza Electroforeza proteinelor serice

Se recomanda in depistarea disproteinemiilor, monitorizarea evolutiilor anumitor afectiuni, stari de disproteinemie, diagnosticul diferential si monitorizarea inflamatiilor acute si cronice, monitorizarea evolutiei afectiunilor hepatice si renale, diagnosticul gamopatiilor monoclonale, suspiciunea deficientelor imune umorale.

 

Executant

CONSTANTA

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.