Informații generale
Testul Babeș–Papanicolau în mediu lichid reprezintă o metodă de diagnostic a formelor incipiente de cancer genital feminin, fiind recomandat femeilor între 21 și 65 de ani ca test de evaluare periodic.
Testul Papanicolau în mediu lichid este recomandat anual, chiar şi după intrarea la menopauză, și are ca scop depistarea timpurie a leziunilor sau a afecțiunilor de la nivelul colului uterin.
Acest test poate salva viața unei femei, fiind capabil să detecteze cancerul de col uterin înainte de a se instala sau într-o fază incipientă, când poate fi tratat. Pentru că HPV (human papilloma virus) este considerat principalul vinovat pentru declanșarea cancerului de col uterin, testul Papanicolau în mediu lichid se realizează, de multe ori, simultan cu determinarea HPV.
Analiza permite detectarea celulelor anormale din colul uterin care ar putea deveni celule canceroase.
Testul Papanicolau în mediu lichid se face periodic, ca metodă screening, mai ales că, în cele mai multe cazuri, cancerul de col uterin este asimptomatic. Testul Papanicolau în mediu lichid verifică modificările cauzate de HPV la nivelul celulelor cervicale, ceea ce permite identificarea și tratarea celulelor atipice cu mult înainte ca orice simptom să apară.
Acest test ajută la scăderea semnificativă a cazurilor în care proba dă un rezultat echivoc, reducând astfel nevoia repetării nejustificate a prelevării. Prin recoltarea în mediu lichid, întreaga probă recoltată este trimisă în laborator pentru procesare, fără pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate.
Când este recomandat testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid
Testul Papanicolau în mediu lichid este recomandat ca metoda de screening a cancerului de col uterin femeilor cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani la un interval de 3 ani, urmând ca femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani să realizeze testul la un interval de 5 ani.
Femeile aflate la menopauză au ca recomandare realizarea acestui test de screening la intervale recomandate de medicul ginecolog în fiecare caz în parte.
Testul Papanicolau în mediu lichid este recomandat și femeilor diagnosticate cu boli cu transmitere sexuală (BTS).
Procedura recoltare
Analiza se realizează din celule exocervicale și endocervicale. Recoltarea probei este făcută de specialist cu ajutorul unei periuțe cervicale cu cap detaşabil. Pentru recoltarea în mediu lichid se folosesc recipiente speciale din plastic. După recoltare, partea detaşabilă a instrumentului este introdusă în flaconul cu mediu lichid.
Cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei, pacienta trebuie să evite: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală).
Testul poate fi făcut oricând, dar se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale. Cea mai indicată perioadă pentru recoltarea probei este la mijlocul ciclului menstrual. În cazul în care există infecții deja cunoscute se recomandă ca testul Papanicolau în mediu lichid să fie făcut după tratarea acestora.
În cazul în care pacienta trece prin intervenții chirurgicale, se recomandă ca testul Papanicolau să fie făcut la cel puțin 24 ore după intervenție, iar după naștere este recomandat ca această testare să fie realizată după 1-3 luni.
Interpretare rezultate
Testul Papanicolau în mediu lichid nu oferă un rezultat cu valori crescute sau scăzute, ci arată dacă au fost identificate celule anormale. Identificarea unor celule anormale nu înseamnă întotdeauna că pacienta are cancer, ci, în cele mai multe cazuri, că există leziuni la nivelul colului uterin care au nevoie de tratament pentru a nu degenera, crescând riscul ca în timp să ducă la cancer.
De multe ori, pe buletinul de analiză apare mențiunea: „celule endocervicale prezente”, ceea ce înseamnă că la recoltare s-a reușit prelevarea din colul uterin a celulelor necesare ca proba să fie relevantă la analiză.
Pe buletinul de analiză poate să apară și mențiunea: „prezenţa celulelor endocervicale sau din zona de transformare”. La fel, menţiunea indică recoltarea corespunzătoare a frotiului cu eşantionarea zonei de transformare (minimum 10 celule endocervicale sau metaplaziate bine conservate, izolate sau grupate).
Precizarea prezenţei/ absenţei celulelor endocervicale/ metaplaziate nu este necesară în leziunile de grad înalt sau invazive.
Dacă, în schimb, este trecut în rezultatul testului Papanicolau: „celule endocervicale absente”, acuratețea rezultatului va fi limitată și medicul va decide dacă este necesară repetarea testului, în funcție de istoricul pacientei și prezența altor simptome.
În funcţie de caracteristicile probelor prelevate, un test Papanicolau poate indica o serie de rezultate, cum ar fi:
- normal: fără celule anormale;
- inflamaţie: celule uşor anormale din cauza unei eventuale infecţii;
- anomalii: celule anormale ce pot indica modificări precanceroase;
- ASCUS: modificări ale celulelor din epiteliul scuamos. Este un rezultat comun, prezent în 50% din cazuri. Medicul ginecolog va recomanda repetarea testului într-un interval de 4-6 luni sau o testare HPV a colului uterin şi o colposcopie (analiza aparatului reproducator cu o camera video specială);
- L-SIL: modificări ale epiteliului scuamos în proporţie de o treime din grosimea acestuia. Medicul ginecolog va recomanda repetarea testului într-un interval de 6-9 luni şi colposcopie;
- H-SIL: modificări ale epiteliului scuamos de acoperire în a doua treime superioară a grosimii acestuia. Se recomandă colposcopie, biopsie şi examen histopatologic;
- AGC: anomalii ale epiteliului glandular. Medicul va recomanda chiuretaj de endocol şi examen histopatologic;
- cancer: celule răspândite în părţi profunde ale colului uterin.
Bibliografie
- “View of Pap Smear Readability on Google: An Analysis of Online Articles Regarding One of the Most Routine Medical Screening Tests | International Journal of Medical Students.” Ijms.info, 2022, www.ijms.info
- “Pap Smear - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org
- “Updated Cervical Cancer Screening Guidelines.” Acog.org, 2021, www.acog.org
- “Emese Zsiros.” Roswell Park Comprehensive Cancer Center, 2019, www.roswellpark.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.