Banner Frotiu de sânge periferic (frotiu sanguin)

Frotiu de sânge periferic (frotiu sanguin)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Frotiul de sânge periferic reprezintă o analiză care poate evidenția cel mai bine bolile hematologice, pe lângă rezultatele pe care le oferă hemograma. În cazul unor boli cu caracteristici particulare este importantă realizarea frotiului sanguin, pentru că, în ciuda unor aspecte aparent normale, există caracteristici pe care nu le poate evidenția doar hemograma, în regie proprie (morfologie, densitate a celulelor etc.).

Frotiul de sânge periferic constituie analiza prin care se poate evidenția existența leucemiei, a anemiei, a anomaliilor eritrocitare ereditare, a infecțiilor sau a inflamațiilor. Frotiul sanguin realizează evaluarea pe frotiu a valorilor eritrocitelor, trombocitelor și leucocitelor. Astfel, evaluarea va cuprinde următoarele aspecte:

Verificarea eritrocitelor

Eritrocitele, cunoscute și sub numele de hematii, reprezintă celulele roșii ale sângelui care au rolul de a transporta oxigenul și sângele oxigenat către organe. Ele sunt cele mai numeroase celule ale sângelui și sunt produse de măduva osoasă. Cu ajutorul hemoleucogramei se evidențiază indicii VEM, HEM, RDW, dar și creșterea numărului eritrocitelor peste valorile normale.

De asemenea, cu ajutorul frotiului sanguin pot fi evidențiate unele caracteristici morfologice ale eritrocitelor (macrocitoză - celule roșii mai mari decât în mod normal - sau microcitoză - celule roșii de dimensiuni mai mici), dar și nivelul de hemoglobină sau apariția poikilocitozei (caracteristici anormale ale celulelor roșii din sânge). Eritrocitele au formă de disc biconcav, fără să aibă incluzii sau nucleu.

Determinarea cantitativă a trombocitelor

Trombocitele reprezintă celule cu o importanță vitală în coagularea sângelui. Trombocitele sau plachetele sanguine reprezintă fragmente citoplasmatice, frecvent sub formă elipsoidală sau sferică. Cu ajutorul frotiului sanguin se determină o aproximare a trombocitelor la nivelul probei de sânge și morfologia acestora.

Se pot identifica astfel cazurile de anizocitoză trombocitară (trombocite de diferite dimensiuni, în general cu dimensiuni macro) sau de leucemie cu celule păroase și sindrom mielodisplazic (afecțiuni la nivelul măduvei osoase).

Determinarea cantitativă a leucocitelor

Leucocitele reprezintă celulele albe ale sângelui. În majoritatea situațiilor în care leucocitele prezintă anomalii morfologice, acestea sunt induse de prezența unei infecții în organism sau de substanțe toxice corpului uman. Mai rar, pot apărea modificări structurale ale leucocitelor, induse de o anomalie congenitală sau de o maturație anormală a acestora.

Probă Frotiu de sânge periferic (frotiu sanguin) Medlife

Când este recomandată determinarea frotiului de sânge periferic

Se recomandă analiza de frotiu de sânge periferic ca recoltare în cazul pacienților suspecți de anemie, analiza ajutând în ceea ce privește diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea afecțiunii.

De asemenea, frotiul este recomandat în cazul pacienților care suferă de leucemie, sau care prezintă infecții și inflamații. În același timp, determinarea eritrocitelor, leucocitelor și trombocitelor este necesară pentru monitorizare în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni legate de acestea (scăderi sau creșteri ale numărului de celule, morfologie modificată).

Procedura recoltare

Recoltarea se poate face din sânge venos sau la nivel capilar (din deget). Este, însă, important ca sângele să nu fie coagulat, pentru a nu influența rezultatele analizei. Proba se lucrează pe lamele din sticlă curățate, uscate, sterile, fără scame sau alte particule, pe care proba de sânge se lasă la uscat. Analizarea probei se face microscopic, în mediu uscat sau umed.

Este foarte important ca probele să fie recoltate și analizate în mod corect, deoarece prin expunere la aer își pot modifica morfologia.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor se face în funcție de morfologia observată la nivelul lamelei. Câtă vreme nu se observă anomalii morfologice la nivel de celule albe, celule roșii și trombocite, putem vorbi despre un frotiu de sânge periferic normal.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul în care probele sunt expuse pentru o perioadă îndelungată la aer, caz în care pot avea loc modificări de morfologie. De asemenea, în cazul în care proba nu respectă cerințele de recoltare, iar aspectul nu este corect, aceasta poate evidenția un rezultat incorect.

Rezultate posibile

Rezultatele pot evidenția modificări morfologice la nivelul celulelor albe, celulelor roșii sau la nivelul trombocitelor, caz în care este necesară diagnosticarea și evaluarea pacientului, raportat la rezultatele obținute.

Absența anomaliilor morfologice înseamnă că pacientul nu suferă de afecțiunile determinate de modificările acestor celule.

Bibliografie

  1. Doig, Kathy, and Bei Zhang. “A Methodical Approach to Interpreting the Red Blood Cell Parameters of the Complete Blood Count.” American Society for Clinical Laboratory Science, vol. 30, no. 3, July 2017, pp. 173–185, http://clsjournal.ascls.org, 10.29074/ascls.30.3.173
  2. Tefferi, Ayalew, et al. “How to Interpret and Pursue an Abnormal Complete Blood Cell Count in Adults.” Mayo Clinic Proceedings, vol. 80, no. 7, July 2005, pp. 923–936, www.mayoclinicproceedings.org, 10.4065/80.7.923

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu