Banner Hormon antidiuretic (ADH sau vasopresină)

Hormon antidiuretic (ADH sau vasopresină)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul ce măsoară cantitatea de hormon antidiuretic din sânge poate fi recomandat de medicul specialist în cazul în care se suspectează prezența diabetului insipid.

Hormonul antidiuretic (ADH), numit și vasopresină (AVP), este un hormon sintetizat de hipotalamus, fiind mai apoi depozitat în glanda pituitară posterioară. ADH ajută în menținerea unui echilibru hidric la nivelul corpului, fiind implicat în reabsorbția apei de la nivelul rinichilor.

Eliberarea de hormon antidiuretic se face printr-un mecanism de feedback în care glanda pituitară eliberează ADH atunci când volumul sanguin scade și îl inhibă atunci când acesta revine la normal. Rinichii reprezintă principalul organ ce reacționează la ADH prin formarea unei urini concentrate și prin conservarea apei.  Dacă echilibrul hidric nu este refăcut, creierul induce senzația de sete pentru a crește aportul de apă.

Diabetul insipid este o afecțiune ce provoacă dezechilibre ale fluidelor și mineralelor în organism, atunci când acesta nu mai poate să filtreze și să reabsoarbă eficient apa, din cauza deficitului de hormon antidiuretic. Diabetul insipid se poate instala și ca urmare a incapacității rinichilor de a răspunde la ADH. Această afecțiune poate avea cauze multiple, de la traumatisme, la tumori sau defecte genetice.

Probă Hormon antidiuretic (ADH sau vasopresină) Medlife

Când este recomandată determinarea nivelului de hormon antidiuretic

Dozarea hormonului antidiuretic poate fi recomandată de medicul specialist pentru:

  • diagnosticarea și monitorizarea diabetului insipid;
  • diferențierea dintre carența/excesul de ADH din organism;
  • în hiponatremie;
  • diagnosticarea și monitorizarea SIADH (sindromul hormonului antidiuretic inadecvat).

Procedura recoltare

Testul ce măsoară cantitatea de hormon antidiuretic din sânge nu necesită pregătiri speciale. Acesta se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate) într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru hormonul antidiuretic nu diferă în funcție de vârstă sau sex şi sunt cuprinse în intervalul 0 - 13 pmol/l.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Hormonul antidiuretic este un compus sensibil, de aceea se recomandă prelucrarea preanalitică în maximum 30 de minute de la recoltare. De asemenea, anumite medicamente sau radioizotopi pot interfera cu rezultatul.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale ADH, aproape de limita inferioară, se pot întâlni în diabet insipid, meningite sau în sindrom nefrotic.

Valori crescute

Valori crescute ale ADH sunt întâlnite atât în SIADH (sindromul hormonului antidiuretic inadecvat), dar și în tumori și traumatisme cerebrale, diabet insipid nefrogen, polineuropatie acută ascendentă, tuberculoză sau neoplazii sistemice.

Bibliografie

  1. “Diabetes Insipidus - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
  2. “Antidiuretic Hormone (ADH).” Testing.com, Testing.com, 25 Mar. 2021, www.testing.com‌
  3. “Diabetes Insipidus: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2016, https://medlineplus.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu