Informații generale
Imunoglobulinele E (IgE) sunt anticorpi pe care organismul nostru îi produce când este atacat de alergeni, paraziți, celule canceroase. Imunoglobulina E (Ig E) este o proteină serică cu funcție de mediator al răspunsului alergic. Corpul produce mai multe forme de IgE, fiecare dintre ele fiind specifică unei substanțe care declanșează un răspuns imun.
Imunoglobulina E reprezintă una dintre cele 5 clase de imunoglobuline (IgE, IgG, IgD, IgM, IgA) și este prezentă în circulație în concentrații foarte scăzute, de aproximativ 300 de ori mai mici decât ale imunoglobulinei G.
Analiza pentru determinarea IgE măsoară cantitatea de anticorpi IgE din sânge și este suma tuturor formelor de IgE. Un test IgE total, însă, nu arată ce forme specifice de IgE sunt prezente.
Testarea IgE totală este utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni de sănătate, inclusiv anumite tipuri de infecții și tulburări imunitare, cum ar fi boli inflamatorii, boli maligne sau imunodeficiențe primare. De asemenea, poate fi folosit pentru a monitoriza și pentru a stabili tratamentul pentru pacienții care suferă de astm sau de alergii.
Nivelurile totale de IgE pot fi afectate de multe afecțiuni, astfel încât testarea IgE totală în sine nu stabilește un diagnostic. Testul IgE total poate fi util în procesul de diagnosticare pentru anumite afecțiuni de sănătate care pot cauza niveluri anormale de IgE totale, inclusiv:
- Infecții cu paraziți;
- Aspergiloza bronhopulmonară alergică, ce reprezintă o infecție pulmonară produsă de specia Aspergillus;
- Anumite tipuri de tulburări imunitare sau cancere ale sistemului imunitar.
Testarea IgE totală nu poate identifica anumite alergii. Din acest motiv, testul nu este utilizat în mod obișnuit în testarea acestora. Testul IgE ajută, în schimb, la stabilirea unui tratament în cazul pacienților cu astm legat de alergii.
Când este recomandată determinarea IgE
Determinarea IgE este recomandată în:
- Diagnosticul unor afecțiuni alergice;
- Diagnosticul unor afecțiuni parazitare;
- Diagnosticul mielomului IgE (o afecțiune rară);
- În dermatita atopică pentru monitorizarea bolii și a eficienței tratamentului administrat.
Testul IgE total poate fi recomandat pacienților cu astm bronșic sau celor care prezintă simptome de alergie, cum ar fi mâncărime sau lăcrimare a ochilor, congestie sau strănut.
Procedura recoltare
Determinarea nivelului IgE se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate). Analiza IgE nu necesită pregătiri speciale. Proba biologică este analizată prin metoda imunochimică sau detecție prin electrochemiluminiscență (ECLIA).
Interpretare rezultate
Valorile de referință* pentru nivelul IgE sunt stabilite în funcție de vârstă, astfel:
Vârsta | Valori (UI/mL) |
<1 an | < 15 UI/mL |
1-5 ani | < 60 UI/mL |
6-9 ani | < 90UI/mL |
10-15 ani | < 200 UI/mL |
Tânăr & Adult | < 100 UI/mL |
Deși valorile de referință nu sunt dependente de sexul pacientului, mai multe studii au arătat că la bărbați, în mod obișnuit, valorile IgE sunt mai ridicate decât la femei.
Nivelul de IgE crește constant în copilărie, astfel că la 10-15 ani ajunge la cel mai ridicat nivel, după care începe să scadă odată cu vârsta. Un studiu realizat în Statele Unite pe 500 de copii cu vârste între 4 și 6 ani a arătat o valoare medie a IgE, în cazul lor de 80 UI/ml.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Amarasekera, M. “Immunoglobulin E in Health and Disease.” Asia Pacific Allergy, vol. 1, no. 1, 2011, p. 12, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.5415/apallergy.2011.1.1.12
- Hoffman, Donald R. “Venoms.” Encyclopedia of Immunology, 1998, pp. 2470–2473, www.sciencedirect.com, 10.1006/rwei.1999.0621
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.