Banner Serologie Legionella

Serologie Legionella

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul pentru Legionella poate fi recomandat de medicul specialist pentru evaluarea suspiciunii prezenţei legionelozei, afecţiune ce se mai întâlneşte şi sub denumirea de Boala legionarului.

Legionella pneumophilia este o bacterie Gram-negativă ce se găseşte în mediile de apă dulce. Aceasta poate induce apariţia afecţiunilor pulmonare, atât la persoanele sănătoase, cât şi la cele imunocompetente.

Legionella este un bacil nesporulat, de dimensiuni reduse, ce se deplasează cu ajutorul unor flageli. Deşi, până în prezent, au fost descrise numeroase specii de Legionella, L. pneumophilia este cea mai patogenă pentru om, putând să provoace diverse forme de pneumonie. Aceasta se reproduce în interiorul protozoarelor din mediul acvatic, urmând ca aerosolii contaminaţi să fie inhalaţi de oameni. În afară de protozoare, Legionella poate utiliza şi macrofagele alveolare fagocitare pentru a se reproduce.

Ciclul de viaţă al Legionella alternează între două faze, şi anume:

  • Prima fază, ce cuprinde replicarea intracelulară;
  • A doua fază, ce cuprinde transmisia infecţioasă.
Probă Serologie Legionella Medlife

Când este recomandată determinarea analizei serologie Legionella

Determinarea analizei Legionella serologie poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

  • evaluarea bolii legionarului;
  • evaluarea febrei Pontiac;
  • în caz de infecție extrapulmonară cauzată de Legionella pneumophilia.

Boala legionarului reprezintă o infecţie pulmonară destul de gravă, care apare atunci când oamenii inspiră aerosoli sau picături de apă infestate cu Legionella. Simptomatologia bolii este asemănătoare cu gripa şi poate include:

Fumătorii, persoanele în vârstă sau cele care prezintă un sistem imunitar slăbit sunt mult mai susceptibile în a dezvolta această afecţiune.

Legionella poate produce şi febră Pontiac, o afecţiune cu simptomatologie mult mai uşoară, care, de foarte multe ori, nu are nevoie de medicaţie pentru a fi tratată.

Procedura recoltare

Determinarea analizei pentru Legionella pneumophilia nu necesită pregătiri speciale şi se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* sunt negativ <0.7

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor.

Valori crescute

Interpretarea rezultatelor trebuie să se realizeze în context clinic de medicul specialist. Valori crescute ale Legionella pneumophilia sunt sugestive pentru o infecție în organism. Rezultatele pozitive nu pot face diferența între o expunere anterioară sau o infecție actuală cu patogenul, de aceea, este posibil ca medicul specialist să solicite efectuarea unor teste suplimentare.

Valori scăzute

Valori scăzute ale testului sugerează absenţa unei infecţii cu Legionella pneumophilia în organism. Există situații în care serurile au fost prelevate la începutul infecției, astfel că formarea anticorpilor nu a avut loc și, ca urmare, rezultatul testului este unul negativ. Detecţia anticorpilor de Legionella se poate face abia după ce au trecut 4 - 8 săptămâni de la contactul infectant.

Bibliografie

  1. Zulma Vanessa Rueda, et al. “Etiology and the Challenge of Diagnostic Testing of Community-Acquired Pneumonia in Children and Adolescents.” BMC Pediatrics, vol. 22, no. 1, 31 Mar. 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1186/s12887-022-03235-z
  2. “Legionella Testing Laboratories by EMSL Analytical.” Legionella Testing Laboratories, 7 Oct. 2020, https://legionellatesting.com
  3. Steinert, Michael, et al. “Legionella Pneumophila: An Aquatic Microbe Goes Astray.” Fems Microbiology Reviews, vol. 26, no. 2, 1 June 2002, pp. 149–162, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1111/j.1574-6976.2002.tb00607.x
  4. Cianciotto, Nicholas P. “Pathogenicity Of.” International Journal of Medical Microbiology, vol. 291, no. 5, 1 Jan. 2001, pp. 331–343, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1078/1438-4221-00139

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu