Descriere: 

Peptidele natriuretice fac parte din categoria neurohormonilor si sunt indicatori clinici al stresului hemodinamic datorat unor multiple cauze. Promoveaza natriureza, diureza si inhiba axul renina – angiotensina – aldosteron, actionand ca vasodilatatori.

Pro-BNP este secretat predominant in ventriculi ca raspuns la stresul parietal miocardic. Este clivat intr-o forma biologic activa (BNP) si intr-un fragment inactiv (NT-proBNP), care este stabil in sange timp de 72 de ore.

Nivelurile serice ale NT-proBNP se coreleaza foarte bine cu severitatea disfunctiei ventriculare stangi, fiind astfel un marker cu valoare prognostica. Disfunctia ventriculara stanga apare in cadrul bolilor coronariene, a hipertensiunii arteriale si a afectiunilor valvulare.
Deoarece NT-proBNP este foarte stabil in probele de sange si nu sufera variatii diurne, furnizeaza informatii clinice sigure si reproductibile in conditii de rutina. Terapia insuficientei cardiace monitorizata prin nivelurile NT-proBNP scade numarul total al evenimentelor cardiace si intarzie momentul aparitiei primului eveniment, comparativ cu tratamentul intensiv condus pe baza semnelor si simptomelor clinice.
In cazul pacientilor cu sindrom coronarian acut, evaluarea NT-proBNP la internare are rol predictiv asupra riscului de deces.

Recomandari: 

- diagnosticul pacientilor cu insuficienta cardiaca congestiva (inclusiv in evaluarea gradului de severitate)

- detectarea afectiunilor cardiace de severitate medie

- evaluarea riscului pacientilor cu sindrom coronarian acut si insuficienta cardiaca congestiva

- monitorizarea tratamentului pacientilor cu disfunctie ventriculara stanga.

Interpretare valori mari: 

Valori crescute in:

- insuficienta cardiaca;

- infarctul miocardic acut;

- hipertrofia ventriculara stanga;

- hipertensiunea arteriala;

- cordul pulmonar.

Interferente analitice: 

- tratamentul cu biotina in doze mari (> 5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

- titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu.

Informatii recoltare: 

Nu necesita o pregatire prealabila.

bibliografie: 

1.Ghid de laborator, Ioana Brudasca, Anca Cristea, Editura Medicala Univesitara ,, Iuliu Hatieganu’’ Cluj Napoca 2005

2. Ghid de Biochimie Medicala, Maria Greabu , Alexandra Totan, Editura Cartea Veche