Banner NT proBNP

NT proBNP

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Insuficiența cardiacă în fază incipientă este greu de depistat. De aceea, s-au pus la punct markerii care să permită verificarea sănătății inimii înainte ca aceasta să dea semne de boală foarte gravă.

Peptidele natriuretice, BNP, fac parte din categoria neurohormonilor, fiind indicatori clinici ai stresului hemodinamic cauzat de factori multipli și au un rol semnificativ în funcționarea sistemului cardiovascular.

BNP este, așadar, o peptidă rigidă secretată de inimă, care reglează presiunea sângelui și cantitatea de fluide. Este secretată în special în ventricul, într-o formă activă: proBNP.

În momentul în care această peptidă este eliberată din ventricul, ca urmare a creșterii volumului ventriculului sau a presiunii, ea se transformă într-o formă stabilă, un aminoacid: NT-proBNP. Acesta rămâne stabil în sânge aproximativ 72 de ore.

Atât BNP, cât și NT-proBNP sunt markeri pentru inflamațiile atriale sau ventriculare apărute ca urmare a creșterii presiunii intracardiace. S-a constatat că nivelurile serice de NT-proBNP se corelează precis cu severitatea funcției ventriculare stângi și, ca urmare, acest marker este folosit cu valoare de prognostic medical.

Disfuncții la nivelul ventriculului stâng sunt specifice pentru bolile coronariene, pentru hipertensiunea arterială, dar și pentru afecțiunile valvulare.

Probă NT proBNP Medlife

Când este recomandată determinarea peptidului natriuretic

Pentru că NT-proBNP este stabil în probele de sânge și nu are variații în timpul zilei, el poate fi folosit ca un marker ce furnizează informații clinice de mare acuratețe.

Este demonstrat clinic că în cazurile de insuficiență cardiacă, în care pacientul este monitorizat prin măsurarea nivelului de NT-proBNP, scade numărul total al evenimentelor cardiace și poate fi chiar întârziată apariția primului eveniment de acest fel, în comparație cu situațiile în care pacientul este tratat și monitorizat numai pe baza semnelor și simptomelor clinice.

La pacienții cu sindrom coronarian acut și insuficiență cardiacă congestivă, măsurarea NT-proBNP la internare ajută la stabilirea unui prognostic cu privire la șansele de supraviețuire.

Pe lângă monitorizarea pacienților cu afecțiuni cardiace medii și severe, evaluarea markerului NT-proBNP ajută și la evitarea administrării unui tratament specific insuficienței cardiace la pacienții care au patologii non-cardiace.

Analiza NT-proBNP este recomandată pentru:

  • diagnosticul pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă (inclusiv pentru evaluarea gradului de severitate);
  • detectarea afecțiunilor cardiace de severitate medie;
  • evaluarea riscului pacienților cu sindrom coronarian acut și insuficiență cardiacă congestivă;
  • monitorizarea tratamentului pacienților cu disfuncție ventriculară stângă.

Procedura recoltare

Determinarea NT-proBNP se realizează dintr-o probă de sânge și nu necesită pregătiri speciale. Proba pentru analiză poate să fie recoltată în orice moment al zilei.

Interpretare rezultate

Determinarea NT-proBNP indică valori ce sunt analizate conform intervalelor de referință.

Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

În practică se folosesc uzual atât testarea BNP, forma activă, cât și NT-proBNP, forma stabilă. Cele două analize prezintă o serie de diferențe: timpul de înjumătățire este de 20 de minute la BNP și 1-2 ore la NT-proBNP.

NT-proBNP are stabilitate crescută în plasmă, prezintă fluctuații reduse în timpul zilei. Pentru că NT-proBNP nu este un marker activ, ci reprezintă forma stabilă a peptidei, nu este îndepărtat din circulație prin mecanisme biologice.

BNP este metabolizat de endopeptida neutră (neprilizin), astfel că tratamentul pentru insuficiența cardiacă făcut cu o combinație de inhibitor de neprilizin și un blocant de receptor angiotensinic influențează nivelurile BNP în sânge, dar nu și pe cele ale NT-proBNP.

Valori scăzute

Valorile scăzute pentru NT-proBNP nu au relevanță clinică. Pot fi sugestive în monitorizarea pe o perioadă mai lungă pentru stabilirea variațiilor care indică răspunsul pacientului la tratamentul pentru insuficiența ventriculară stângă.

Valori crescute

O valoare a  NT-proBNP mare, adică peste limita de referință specifică vârstei, indică o posibilitate extrem de crescută de insuficiență cardiacă.

În 99% dintre cazuri, în situația în care valorile sunt mărite ușor față de valoarea de referință, nu este vorba despre insuficiență cardiacă, indiferent de vârsta pacientului, ceea ce înseamnă că o valoare mărită nu este în sine un verdict medical, în lipsa interpretării sale în context clinic.

O serie de studii realizate în Statele Unite au arătat că, în cazul insuficiențelor cardiace acute, în prima oră de la apariție, sau dacă aceste episoade apar ca urmare a obstrucției ventriculare (stenoză mitrală, cardiomiopatie obstructivă hipertrofică), NT-proBNP nu crește semnificativ.

Valorile NT-proBNP mai mari pot să ridice suspiciunea de disfuncție cardiacă și risc de apariție a complicațiilor cardiace precum ischemia coronariană acută, insuficiența cardiacă, dar și moartea subită.

NT-proBNP cu valoare mare trebuie, întotdeauna, interpretat în context clinic și completat cu alte investigații paraclinice atunci când este necesar. S-a observat la persoanele supraponderale sau care suferă de boli pulmonare cronice cu disfuncție ventriculară că analiza NT-proBNP nu indică valori normale, ci creșteri în aceste situații.

NT-proBNP cu valoare mare se întâlnește în:

  • insuficiența cardiacă,
  • infarctul miocardic acut,
  • hipertrofia ventriculară stângă,
  • hipertensiunea arterială,
  • cordul pulmonar.

Pacienții cu sindrom coronarian acut, în funcție de valorile obținute la măsurarea nivelului NT-proBNP, se împart în două categorii:

  • Valorile NT-proBNP crescute în faza subacută constituie un indicator relevant al mortalității pe termen lung, în special la pacienții care nu au semne de insuficiență cardiacă;
  • La pacienții cu valori bazale NT-proBNP crescute, lipsa unui declin rapid la 48 de ore este asociată cu risc înalt de evenimente cardiace pe termen scurt.

Bibliografie

  1. Rørth, Rasmus, et al. “Comparison of BNP and NT-ProBNP in Patients with Heart Failure and Reduced Ejection Fraction.” Circulation: Heart Failure, vol. 13, no. 2, Feb. 2020, www.ahajournals.org, 10.1161/circheartfailure.119.006541
  2. “Association of NT-ProBNP, Blood Pressure, and CV Events - American College of Cardiology.” American College of Cardiology, 2021, www.acc.org
  3. “AHA Scientific Statement on Biomarkers in Heart Failure - American College of Cardiology.” American College of Cardiology, 2017, www.acc.org
  4. “What Are the ACCF and AHA Recommendations for the Use of Brain Natriuretic Peptide (BNP) and N-Terminal Prohormone of Brain Natriuretic Peptide (NT-ProBNP) Testing?” Medscape.com, 17 Oct. 2021, www.medscape.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu