Banner SARS-CoV-2 IgG anti-Spike cantitativ (echivalare titru neutralizant)

SARS-CoV-2 IgG anti-Spike cantitativ (echivalare titru neutralizant)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

La infectarea cu SARS-CoV-2, organismul determină un răspuns imun complex împotriva virusului, care include producerea de anticorpi specifici împotriva antigenelor virale, proteina spike (S) și nucleocapsida (N) fiind principalii imunogeni.

Virusul SARS-CoV-2 face parte din familia Coronaviridae, genul Betacoronavirus, ce prezintă patru proteine structurale: proteina S (spike), proteina E (envelope), proteina M (membranară) și proteina N (nucleocapsida).

Analiza cantitativă standardizată a răspunsului imun umoral la antigenele SARS-CoV-2 poate fi utilă pentru estimarea duratei imunității, adică estimarea capacității unui organism de a respinge virusul sau de a-l contracta, însă fără a dezvolta forme severe. Scopul acestui test este de a măsura această cantitate de anticorpi IgG anti-Spike.

În urma studiilor medicale, s-a demonstrat că anticorpii împotriva proteinei spike virale SARS-CoV-2 manifestă efecte neutralizante, iar scopul vaccinurilor este tocmai acela de a produce anticorpi la proteina spike.

Probă Serologie SARS-CoV-2 IgG anti-Spike cantitativ (cu echivalare de titru neutralizant) Medlife

Când este recomandată determinarea valorilor anticorpilor IgG anti-Spike

Analiza pentru determinarea valorilor anticorpilor IgG anti-Spike este recomandată pentru:

  • monitorizarea titrului de anticorpi după vaccinare sau pentru evaluarea statusului imun al pacienților care au avut COVID-19;
  • sprijinirea diagnosticelor complexe, atunci când pacienții se prezintă cu întârziere la medic în cazul unor complicații ale bolii COVID-19;
  • monitorizare;
  • evaluarea riscului de a dezvolta tulburări medicale corelate.

De asemenea, anumite persoane aflate în categorii de risc ar trebui să facă analiza cantitativă standardizată a răspunsului imun umoral la antigenele SARS-CoV-2:

  • persoanele în vârstă;
  • pacienții cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice sau cancer.

Procedura recoltare

Pentru ca rezultatul acestei analize să fie relevant, este bine ca testarea să se facă la minimum 14 zile de la expunerea la virus, de la apariția simptomelor sau după momentul vaccinării. Perioada de incubație a COVID-19 variază între una și 14 zile, majoritatea cazurilor manifestându-se cu simptome la aproximativ trei – cinci zile.

Nu este necesară o pregătire specială a pacientului înainte de testare. Procedura presupune recoltarea unei probe de sânge venos, într-un vacutainer. În cazul în care specimenul este hemolizat sau lipemic, proba va fi respinsă.

Interpretare rezultate

Acest test de sânge permite determinarea prezenței anticorpilor IgG anti proteina Spike SARS-CoV-2. Rezultatul poate indica valori neutralizante, crescute sau scăzute. Testul cantitativ este recomandat pentru urmărirea în timp a statusului imun al organismului. Se poate repeta și la un interval de câteva luni după imunizarea prin boală sau prin vaccinare.

Valorile de referință* pentru testul anticorpi IgG anti spike RBD se prezintă astfel:

  • <50 AU/ mL: negativ
  • ≥50 AU/ mL: pozitiv

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

În cazul în care, în urma analizei pentru anticorpi neutralizanți cantitativi anti SARS-CoV-2 IgG anti-spike, se obține un rezultat fals-pozitiv sau fals-negativ, medicul specialist va recomanda refacerea testului.

De asemenea, această probă trebuie recoltată numai în intervalul recomandat și nu mai devreme, pentru a nu obține un rezultat fals negativ.

Testarea trebuie făcută la 14 zile sau chiar mai mult de la expunerea la virus, de la apariția simptomelor sau după momentul vaccinării, în așa fel încât rezultatul și cantitatea de anticorpi IgG SARS-CoV-2 să fie relevante.

Testarea de anticorpi IgG anti-Spike nu se efectuează dacă pacientul este infectat în acel moment cu virusul și este bolnav de COVID-19, deoarece este posibil ca organismul să nu producă încă anticorpi.

De asemenea, un rezultat negativ nu exclude o infecție recentă cu SARS-CoV-2, în cazul în care probele sunt recoltate înainte de seroconversie sau imediat după vaccinare, precum și la pacienții imunodeprimați care s-au infectat.

Valori scăzute

Valorile scăzute, sub limita de referință, indică un rezultat negativ, adică absența expunerii la virus și posibilitatea de contractare a infecției. Așadar, pacienții care nu prezintă anticorpi IgG anti-Spike sunt predispuși la îmbolnăvire, mai ales dacă sistemul imunitar nu este suficient de puternic.

Valori crescute

Valorile crescute la test indică un rezultat pozitiv, ceea ce înseamnă că pacientul a fost expus anterior virusului SARS-CoV-2, fie prin infectare, fie prin vaccinare.

Bibliografie

  1. “COVID-19 Spike Protein IgG.” National Jewish Health, 2019, www.nationaljewish.org
  2. “Understanding Your Spike Protein Results | CityMD.” Citymd.com, 2022, www.citymd.com
  3. “Coronavirus Disease (COVID-19) Antibody Test for Providers | Labcorp.” Labcorp.com, 2021, www.labcorp.com
  4. Liu, Guoqiang, and James F. Rusling. “COVID-19 Antibody Tests and Their Limitations.” ACS Sensors, vol. 6, no. 3, 5 Feb. 2021, pp. 593–612, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1021/acssensors.0c02621.
  5. “COVID-19 Antibody Testing | the Doctors Laboratory.” Tdlpathology.com, 2022, www.tdlpathology.com
  6. The Importance of KNOWING SARS-CoV-2 Antibody Testing Plays a Critical Role in the Fight against COVID-19, https://www.aafp.org
  7. “SARS CoV 2 Spike Antibody, IgG.” Uw.edu, 2022, https://testguide.labmed.uw.edu

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu