Informații generale
SCC (Antigen Tumoral) face parte din familia glicoproteinelor și este unul dintre markerii tumorali cu un rol deosebit de important în determinarea mai multor tipuri de tumori canceroase cu celule scuamoase.
Astfel, markerul tumoral SCC poate evidenția tumori la nivelul capului, a gâtului, vaginului, endometrului, ovarelor, la nivelul colului uterin și a vulvelor. Deși pare preponderent folosit pentru determinarea cancerului la nivelul organelor feminine, valoarea markerului SCC poate indica apariția unor carcinoame scuamoase la nivelul plămânilor și a esofagului.
Dincolo de diagnosticare, SCC este un marker tumoral folosit adesea și în vederea evoluției bolii (a tipului de carcinom tratat) după tratament.
Tratarea chirurgicală și radioterapia pot oferi rezultate benefice în termen de circa 7 zile. Depășirea acestui termen și rezultatele mărite înregistrate după această perioadă pot fi indicatori ai unei recidive a bolii.
Când este recomandată determinarea antigenului tumoral
Datorită sensibilității sale crescute, analiza SCC poate evidenția cu o precizie destul de ridicată tipurile de cancer, în funcție de localizarea acestora. Cel mai mare nivel de sensibilitate se înregistrează în cazul cancerului de col uterin, dar valori mari sunt evidențiate și în cazul celorlalte tipuri de cancere.
Cancer de col uterin
În determinarea acestui tip de cancer determinarea SCC ca analiză tumorală este luată în calcul alături de extinderea ganglionilor și de manifestarea lor, dar și de alte semne clinice specifice afecțiunii.
Sensibilitatea SCC este definită în funcție de două aspecte și anume de cancerul primar (diagnosticarea primei formațiuni tumorale, fără antecedente de cancer) și cancerul secundar (determinat ca recurent al unui cancer deja tratat).
Valorile sensibilității SCC pentru ambele situații sunt de 45-85% pentru cancerul primar și de 65-85% în cazul cancerului recurent (secundar).
Cancer pulmonar
În cazul cancerului pulmonar sensibilitatea SCC este de asemenea ridicată, de circa 40- 75 %, astfel că apariția markerului tumoral SCC poate determina stadiul bolii, dar și evoluția, dacă vorbim despre recidivă.
Este important de reținut faptul că după eliminarea tumorilor pulmonare în cazul cancerelor pulmonare cu celule scuamoase, valorile SCC ar trebui să revină la normal în 2-4 zile. Dacă se evidențiază o creștere a acestora oricând după acest interval, se poate vorbi despre o recurență a bolii.
Cancer esofagian
La nivelul mucoasei interioare acoperite de celule scuamoase a esofagului pot apărea formațiuni tumorale, iar în acest caz se poate diagnostica afecțiunea numită carcinom scuamos de esofag. Sensibilitatea SCC în depistarea acestui tip de cancer este de 30-39%, de asemenea, cu scăderi ale valorilor după tratament și creșteri în cazul recurenței bolii.
Carcinoame la nivelul gâtului sau capului
Analiza SCC poate evidenția destul de ușor și carcinoamele în zona gâtului sau a capului, având o sensibilitate ridicată, de circa 30-80%. În cazurile de recurență a carcinoamelor, valorile sunt de 60-75%, ceea ce înseamnă că afecțiunile pot fi descoperite la timp. Este necesară corelarea SCC cu alți markeri tumorali, dar și cu istoricul medical al pacientului.
Cancer de endometru
Cancerele endometrice pot fi diagnosticate și cu ajutorul altor tipuri de marker tumorali, însă specificitatea crescută a SCC este un ajutor util în diagnosticare. Valorile sensibilității SCC în cazul cancerului de endometru sunt de 10-30%.
Cancer vulvar
Specificitatea crescută de 20-40% în cazul cancerului vulvar poate determina diagnosticarea eficientă a acestui tip de cancer.
Cancer ovarian și cancer vaginal
Pentru aceste tipuri de cancer, valoarea de sensibilitate a SCC este de circa 10- 20%, fiind un indicator care poate atrage atenția asupra unor formațiuni canceroase la nivelul acestor zone.
Procedura recoltare
Recoltarea probelor se face din sânge venos, în vacutainer fără anticoagulant. Metoda de detecţie folosită este metoda imunoenzimatică. Recoltarea probelor se recomandă de preferat pe nemâncate.
Probele care sunt contaminate bacterian reprezintă una dintre situațiile în care proba poate fi respinsă, alături de expunerea acesteia la temperaturi ridicate și contaminarea din cauza lipsei purtării echipamentului medical.
Interpretare rezultate
Pentru interpretarea rezultatelor analizelor este necesară corelarea acestora cu istoricul medical al pacientului, dar și cu tipul și dimensiunea leziunilor.
Bibliografie
- Kantyka, Tomasz, and Jan Potempa. “Human SCCA Serpins Inhibit Staphylococcal Cysteine Proteases by Forming Classic “Serpin-Like” Covalent Complexes.” Biology of Serpins, 2011, pp. 331–345, www.sciencedirect.com/, 10.1016/b978-0-12-386471-0.00016-x
- Koch. “[Relevance of the New Tumor Marker SCC (Squamous Cell Carcinoma Antigen) for the Diagnosis and Follow-up Control of Squamous Epithelial Carcinoma of the Head and Neck].” HNO, vol. 37, no. 11, 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.