Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Calculator analize
Antigenul cancerului cu celule scuamoase (SCC) este o subfractie a grupului de glicoproteine TA-4 ce apartine familiei inhibitorilor de serin/cistein proteaze.
Carcinomul cu celule scuamoase este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer al pielii.
Celule scuamoase se regasesc si in structura tubului digestiv, tesutului pulmonar, mucoasei bucale, esofagului, vezicii urinare, prostatei, mucoasei vaginale si cervixului uterin.
SCC este un marker serologic pentru carcinoamele cu celule scuamoase localizate la nivelul colului uterin, plamanului, zonei cap-gat, esofagului, vulvei. In cancerul de col uterin concentratia serica de SCC se coreleaza cu gradul de extindere a bolii (manifestari clinice si afectare ganglionara).
Dupa tratamentul chirurgical radical, dupa radioterapie, concentratia serica de SCC se normalizeaza de obicei in 2-7 zile; persistenta nivelurilor crescute dupa 2-6 saptamani de la tratament se coreleaza cu rata inalta de recidive.
Reaparitia nivelurilor crescute, dupa o normalizare initiala, se asociaza cu recidiva bolii, chiar in absenta manifestarilor clinice, astfel marker-ul este util in detectarea precoce a recurentelor tumorale. In cancerul pulmonar cu celule scuamoase nivelurile de SCC sunt crescute, in corelatie directa cu stadiul bolii si clasificarea TNM.
De obicei, dupa 2 zile de la rezectia tumorii valorile SCC se normalizeaza; in cazul tumorilor reziduale declinul valorilor se produce mai greu. Daca dupa 4-5 luni nivelul SCC este crescut semnificativ se asociaza cu recidiva tumorala.
Determinarea combinata de SCC si CEA creste sensibilitatea clinica pentru acest tip de cancer de la 35% la 50-82 %. In carcinoamele din zona cap-gat, sensibilitatea clinica a SCC variaza de la 34 la 78 %, fiind dependenta de stadiul bolii si clasificarea TNM.
Rata de detectie in diverse tumori este: 49 % in leziunile sinusului maxilar, 34 % in leziunile cavitatii bucale, 23 % in leziunile limbii, 19 % in leziunile laringelui si 11-33 % in leziunile faringelui.
In ceea ce priveste detectarea recidivelor tumorale, se descrie o sensibilitate clinica de 60-75 %. In cancerul de esofag sensibilitatea clinica este dependenta de stadiul bolii. Dupa o interventie chirurgicala reusita nivelurile de SCC se normalizeaza.
Persistenta nivelurilor crescute se asociaza cu prezenta tumorilor reziduale, iar valorile crescute, dupa o normalizare initiala, indica recidiva tumorala. In tumorile din sfera genitala (altele decat cancerul de col uterin) s-au descris sensibilitati clinice variate ale SCC: 8-30 % in cancerul de endometru, 4-20 % in cancerul ovarian, 19-42 % in cancerul vulvar si 17 % in cancerul vaginal.
Valori crescute de SCC se inregistreaza si la pacientii diagnosticati cu carcinom metastatic cu celule scuamoase de penis si uretra (in aproximativ 45 % din cazuri).
Interpretare valori mari: Valori crescute ale SCC pot fi intalnite in: - afectiuni maligne: carcinoamele primare cu celule scuamoase localizate la nivelul colului uterin, vulvei, plamanului, esofagului si zonei cap-gat (laringe, faringe, cavitate bucala, limba); recidive sau persistenta tesutului tumoral dupa tratamentul chirurgical sau radioterapiei acestor carcinoame - afectiuni benigne hepatice si pulmonare, insuficienta renala, afectiuni cutanate cu hiperkeratinizare (psoriazis, eczeme), pemfigus.
Valori crescute ale SCC pot fi intalnite in:
- afectiuni maligne: carcinoamele primare cu celule scuamoase localizate la nivelul colului uterin, vulvei, plamanului, esofagului si zonei cap-gat (laringe, faringe, cavitate bucala, limba); recidive sau persistenta tesutului tumoral dupa tratamentul chirurgical sau radioterapiei acestor carcinoame
- afectiuni benigne hepatice si pulmonare, insuficienta renala, afectiuni cutanate cu hiperkeratinizare (psoriazis, eczeme), pemfigus.
Interpretare valori mici: Fara semnificatie clinica.
Fara semnificatie clinica.
SCC nu trebuie utilizat in screening-ul cancerului la pacienti asimptomatici.
Antigenul SCC este prezent in epiteliile scuamoase normale astfel incat niveluri crescute pot fi intalnite in afectiunile cutanate asociate cu hiperkeratinizare.
Antigenul SCC este prezent in piele, sudoare si saliva, fiind distribuit cu usurinta in aerosoli (ca rezultat al stranutului).
Determinarea SCC este recomandata in primul rand in monitorizarea post chirurgicala si terapeutica a carcinoamelor cu celule scuamoase (cancer de col uterin, cancer pulmonar, cancer din zona cap-gat, cancer esofagian, cancer vulvar) precum si ca marker tumoral de prima electie in diagnosticul cancerelor din sfera ORL.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.