Informații generale
Determinarea nivelului de seleniu din sânge este o analiză utilă în identificarea deficienţei de seleniu sau a intoxicaţiei cu această substanţă, dar şi în monitorizarea răspunsului la suplimente alimentare.
Seleniul are un rol important în organism, pentru că ajută la protejarea proteinelor, lipidelor și acizilor nucleici în fața acțiunii moleculelor oxidante. De asemenea, reglează funcțiile tiroidei și influențează pozitiv activitatea sistemului imunitar. În cantităţi ridicate, seleniul poate fi însă periculos pentru organism. Posibile cauze ale intoxicaţiei sunt supradozarea prin suplimente nutritive, expunerea industrială sau consumul de plante crescute în sol extrem de bogat în seleniu. Aportul alimentar în exces sau expunerea la seleniu la locul de muncă pot duce la toxicitate sau selenoză. Mușchiul cardiac este foarte sensibil la carența de seleniu, celulele normale fiind înlocuite de fibroblaste ca urmare a degradării membranei celulare.
Seleniul este esențial pentru tiroidă, pentru rolul lui în conversia periferică a tiroxinei (T4) în triiodotironină (T3), contribuind la apărarea antioxidantă a organismului. Carenţa de seleniul este corelată cu scăderea activității glutation peroxidazei și este asociată cu distrugerea membranelor celulare, ca rezultat al acumulării de radicali liberi.
Când este recomandată determinarea seleniului
Analiza pentru determinarea seleniului este recomandată atunci când pacientul prezintă simptome de deficiență sau de toxicitate.
Simptomele lipsei de seleniu din organism includ:
- infertilitate la bărbați și femei;
- slăbiciune musculară;
- oboseală;
- confuzie;
- căderea părului;
- sistem imunitar slăbit.
Intoxicaţia cu seleniu se manifestă prin:
- greață;
- vărsături;
- depigmentarea, fragilitatea și căderea unghiilor;
- căderea părului;
- oboseală;
- iritabilitate;
- halenă (respirație de usturoi).
Procedura recoltare
Analiza pentru dozarea seleniului din ser nu necesită o pregătire specială. Pentru acest test se recoltează o probă de sânge venos de la pacient, într-un vacutainer fără anticoagulant cu/ fără gel separator.
Interpretare rezultate
Concentrațiile de seleniu din sânge corespund aportului recent, în timp ce măsurarea seleniului din sângele integral sau a activității glutation peroxidazei se corelează cu starea seleniului pe termen mai lung.
Valorile de referință* ale analizei variază în funcție de vârstă, astfel:
Vârstă | Valori normale |
---|---|
0-1 ani | 16 -48 μg/ l |
1-6 ani | 23-114 μg/ l |
6-14 ani | 36-112 μg/ l |
14-18 ani | 44-98 μg/ l |
>18 ani | 50-120 μg/ l |
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Barchielli, Giulia, et al. “The Role of Selenium in Pathologies: An Updated Review.” Antioxidants, vol. 11, no. 2, 27 Jan. 2022, p. 251, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3390/antiox11020251.
- Shreenath, Aparna P, et al. “Selenium Deficiency.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 19 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- MacFarquhar, Jennifer K. “Acute Selenium Toxicity Associated with a Dietary Supplement.” Archives of Internal Medicine, vol. 170, no. 3, 8 Feb. 2010, p. 256, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov,10.1001/archinternmed.2009.495.
- Olsen, Natalie. “Selenium Deficiency.” Healthline, Healthline Media, 9 May 2022, www.healthline.com
- “Selenium.” Labtestsonline.org.uk, 24 Mar. 2015, https://labtestsonline.org.uk
- Kubala, Jillian. “7 Science-Based Health Benefits of Selenium.” Healthline, Healthline Media, 20 Aug. 2019, www.healthline.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.