cell

Calculator analize

Serotonina

Serotonina este o monoamina (5-hidroxi-triptamina, 5 - HT) derivata prin hidroxilare si decarboxilare din triptofan (aminoacid esential), sintetizata atat la nivelul sistemului nervos central de catre neuronii serotoninergici unde are rol de neurotransmitator, cat si la nivelul celulelor cromafine din tractul gastrointestinal.

In sange, serotonina este transportata de trombocite si eliberata in ser in urma agregarii acestora. Degradarea serotoninei se face prin deaminare oxidativa catalizata de monoaminoxidaza cu producere de acid 5-hidroxi-indolacetic (5 – HIAA) care se elimina renal (1).

Serotonina are rol constrictor asupra musculaturii netede vasculare si nonvasculare. La nivelul SNC are rol important in reglarea comportamentului uman, cum ar fi: stari de dispozitie, agresivitate, sexualitate, ciclu somn-veghe si in termoreglare.

Este implicata in tulburari psihice de genul schizofrenie, sindroame anxios-depresive, manii, in fiziologia si fiziopatologia durerii si in tumorile carcinoide (1). Tumorile carcinoide sunt tumori de origine neuroendocrina derivate din celulele stem de la nivelul tubului digestiv primitiv. Sunt in general tumori cu crestere lenta si potential crescut de metastazare. In functie de locul de origine de la nivelul tubului digestiv primitiv sunt afectate organe diferite si sunt descrise diverse tablouri histochimice si biologice (2).

Tumorile carcinoide derivate din portiunea craniala a tubului digestiv primitiv afecteaza plamanii, bronhiile, stomacul, duodenul proximal si pancreasul. Sunt tumori argentafin negative si secreta cantitati reduse de serotonina dar crescute de  5 – hidroxi – triptofan (precursor al serotoninei), histamina si alti hormoni polipeptidici. Produc metastaze osoase si se pot asocia cu sindroame carcinoide atipice, acromegalie, sindrom Cushing, alte tulburari endocrine, telangiectazie, hipertrofie a tegumentului de la nivelul fetei si gatului.

Tumorile carcinoide derivate din portiunea mediana a tubului digestiv primitiv afecteaza portiunea distala a duodenului, jejunul, ileusul, apendicele si colonul ascendent. Tumorile carcinoide apendiculare sunt cele mai frecvente la copii, sunt in majoritate benigne; un studiu a identificat  0.169% tumori carcinoide apendiculare dintr-un total de 4747 apendicectomii. Sunt tumori argentafin pozitive si secreta cantitati crescute de serotonina, kinine, prostaglandine, si alte peptide vasoactive. Au potential scazut de a produce hormoni corticotropi (ACTH) si rareori produc metastaze osoase.

Tumorile carcinoide derivate din portiunea caudala a tubului digestiv primitiv afecteaza colonul transvers, colonul descendent, sigmoidul si rectul. Sunt tumori argentafin negative, rareori secreta cantitati reduse de serotonina (5 – HT), 5 – hodroxi – triptofan sau peptide vasoactive. Sunt descrise metastaze osoase.

Pe langa aceste localizari derivate din tubul digestiv primitiv, tumori carcinoide se mai pot intalni si la nivelul altor organe: timus, ficat, ovare, prostata, rinichi.

Semnele si simptomele tumorilor carcinoide variaza in functie de localizarea, marimea tumorii si prezenta metastazelor. Cele mai frecvente simptome sunt: dureri abdominale periodice, prurit, palpitatii, hipersalivatie, diaree apoasa sau steatoree, manifestari cardiace (leziuni valvulare, fibroza endocardica, insuficienta cardiaca), manifestari pulmonare (de la tuse si dispnee pana la wheezing sau crize astmatiforme). (2)

Pentru diagnosticul tumorilor carcinoide se utilizeaza dozarea aminelor bioactive (serotonina, acid 5 – hidroxiindolacetic, catecolamine, histamina) din sange si urina

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Serotonina

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale serotoninei se intalnesc in

- tumori carcinoide

- alte afectiuni: sprue celiac, fibroza chistica, ocluzie intestinala.

 

Interpretare valori mici:

Valori scazute ale serotoninei au fost asociate cu tulburari comportamentale si ale ciclului veghe-somn.

Interferente analitice la analiza Serotonina

Deoarece degradarea serotoninei este catalizata de monoaminoxidaza, se recomanda intreruperea tratamentului cu inhibitori  MAO cu 5 zile inainte de recoltarea sangelui.

Medicamente care determina  valori crescute ale serotoninei sunt: paracetamol, derivati cumarinici, fenobarbital, efedrina-HCl, metamfetamine, nicotina, cafeina, fenacetina, methocarbamol, acetanilide. Deoarece deaminarea oxidativa a serotoninei se produce si la nivel renal, valorile de serotonina in urina din 24 de ore pot fi normale in ciuda unei secretii crescute a acesteia. Din acest motiv, in cazul tumorilor carcinoide slab secretoare de serotonina, dozarea serotoninei din trombocite (sange integral) este un indicator mai fidel decat dozarea din urina a serotoninei sau 5 – HIAA (1)

Recomandari pentru analiza Serotonina

Dozarea serotoninei este recomandata la pacientii cu suspiciune de tumori carcinoide in prezenta urmatoarelor simptome: flush cutanat, colici abdominale insotite de diaree, dispnee paroxistica, ileus cronic intermitent, ulcer peptic.

Monitorizarea concentratiei de serotonina la pacientii aflati in tratament.

 

 

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.