Informații generale
Determinarea cantității de sodiu din organism este o analiză ce se realizează printr-un test de urină, numit și ionogramă urinară, care are ca scop identificarea afecțiunilor renale și suprarenale.
Sodiul (Na+) reprezintă un mineral esențial organismului uman și îndeplinește un rol major în osmolaritatea plasmei și în menținerea distribuției normale a apei. Ca mineral, el se regăsește în aproape toate alimentele pe care le consumăm, iar atunci când în organism se acumulează prea mult sodiu, rinichii sunt responsabili de eliminarea lui.
Dacă aceștia nu mai funcționează corect, atunci acest proces nu mai este eficient și este un semnal de alarmă pentru apariția afecțiunilor renale și suprarenale. De aceea, determinarea sodiului este extrem de importantă.
Când este recomandată determinarea sodiului urinar
Verificarea nivelului de sodiu din organism este utilă pentru a afla dacă rinichii funcționează corect, dar și pentru a investiga diferite tulburări hidroelectrolitice (adică un dezechilibru între nivelul de apă și sărurile din organism), insuficiența renală acută, ori pentru diagnosticarea hiponatremiilor (nivelului scăzut de sodiu din sânge) şi nefrolitiaza (litiaza renală).
Totodată, testul este util pentru monitorizarea tratamentului bolilor asociate cu valori anormale de sodiu în organism.
Procedura recoltare
Testarea pentru sodiul urinar nu presupune niciun risc, iar pacientul nu necesită o pregătire specială în prealabil, ci doar trebuie să urmeze indicațiile oferite de medic.
Uneori, este recomandat să se consume o cantitate mai mare de apă înainte de testare, alteori medicul specialist nu solicită nicio pregătire pentru autorecoltare.
Analiza presupune măsurarea nivelului de sodiu excretat prin urină în 24 de ore. De aceea, pacientul va trebui să colecteze întreaga cantitate de urină dintr-o zi, începând cu ora 7:00 dimineața, într-un recipient special, care se păstrează la frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius.
Se colectează toată urina, mai puțin prima urină de dimineață. La finalul celor 24 de ore, întreaga cantitate este omogenizată și se rețin doar 100 de ml într-un recipient din plastic, de unică folosință, care nu conține conservanți, iar apoi se trimite la laborator. Proba se poate păstra pentru 14 zile la frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius sau chiar până la un an, la -20 de grade Celsius.
Interpretare rezultate
Limitele normale de sodiu urinar, dacă ne referim la cantitatea recoltată în 24 de ore, sunt de 40-220 mmol/24h. Pentru cei 100 de ml de urină reținuți din întreaga probă, valorile de referință* sunt cuprinse între 54-150 mmol/.
* Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “What Is a Urine Sodium Test?” WebMD, WebMD, 15 Mar. 2017, www.webmd.com
- The. “Urine Sodium Level Test.” Healthline, Healthline Media, 17 Sept. 2018, www.healthline.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.