Banner Spermocultură

Spermocultură

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Spermocultura este o analiză a spermei care se realizează fie în situațiile în care este suspicionată o infecție a tractului urinar, fie în cazul în care există probleme de fertilitate în cuplu.

Spermocultura și spermograma nu reprezintă unul și același lucru. Spermocultura are ca obiectiv identificarea agenților patogeni (bacterii) prezenți în lichidul seminal, în vreme ce spermograma determină calitatea spermei şi numărul spermatozoizilor viabili pentru obținerea unei sarcini. Spermograma măsoară intervalul de timp în care sperma se lichefiază, numărul de spermatozoizi prezenți într-un mililitru de lichid seminal, mobilitatea și morfologia spermatozoizilor. Spermocultura este recomandată și în cazuri de infertilitate pentru că anumiți agenți patogeni pot afecta fertilitatea și, în acest caz, este necesară administrarea de tratament antibiotic țintit.

Sperma este alcătuită din două componente: plasma seminală, care este rezultată din secreția prostatei, veziculelor seminale și glandelor bulboretrale, și elementele figurate, cum sunt spermatozoizii și celulele germinale provenite din testicul. Doar 5% din volumul spermei este reprezentat de spermatozoizi. 55-60% din volum este constituit de veziculele seminale, iar restul de 25-30% din lichidul seminal produs de prostată.

Spermograma este analiza de laborator care presupune identificarea agenților patogeni în proba biologică. În cele mai multe cazuri, bacteriile identificate în sperma pacientului provoacă prostatite, uretro-prostatite, veziculite seminale, orhite. În anumite cazuri, bacteriile care provoacă infecția urinară pot afecta și fertilitatea. Din acest motiv, în cazul cuplurilor cu probleme în concepția unui copil, bărbatul realizează simultan și spermograma, dar și spermocultura.

În cazul infecțiilor, spermocultura identifică bacteria care provoacă afecțiunea și în acest fel, în baza antibiogramei sau chiar în lipsa acesteia, medicul poate prescrie tratamentul potrivit pacientului.

Probă Spermocultură Medlife

Când este recomandată spermocultura

Medicul urolog poate recomanda realizarea spermoculturii atunci când pacientul are semne și simptome ale unei infecții urinare.

Cele mai des întâlnite simptome ale pacienților care prezintă astfel de infecții sunt:

  • Dificultăți la urinare;
  • Usturimi și/sau dureri la urinare;
  • Dureri abdominale;
  • Stare de rău generalizată și inexplicabilă;
  • Dureri în zona lombară;
  • Posibile sângerări urinare;
  • Posibile episoade de febră.

În cazul în care există probleme de fertilitate în cuplu, medicul specialist poate recomanda bărbatului realizarea unei spermoculturi. În aceste situații se realizează, simultan, și spermograma.

În cazul în care în spermă este determinat un agent patogen care duce la probleme de fertilitate, această cauză este posibil să fie una temporară, care poate fi îndepărtată cu tratament specific.

Procedura recoltare

Pentru spermocultura este necesară o probă biologică de spermă. Pacientului i se recomandă să nu aibă contact sexual cu 24-48 ore înainte de recoltare. Nu se recomandă recoltarea în urma unui contact sexual deoarece există riscul ca sperma să fie contaminată cu bacteria din microbiomul vaginal.

Dacă pacientul urmează tratament medicamentos, în special cu antibiotic, dacă este posibil, acesta se va întrerupe cu 7 zile înainte de recoltarea probei biologice.

Înainte de recoltarea probei biologice, pacientul trebuie să urineze și să facă o toaletă locală, dar și să-și spele bine mâinile, astfel încât să nu existe riscul contaminării probei. Recoltarea se va face prin ejaculare direct în recipientul steril.

În cazul în care recoltarea probei se face acasă de către pacient și nu în cadrul clinicii, pe probă va fi specificat intervalul de timp scurs de la recoltare și până ce aceasta a fost dusă la laborator. Este recomandat ca proba să fie transportată în maximum o oră.

Înainte și după recoltarea probei pentru spermocultură este recomandat ca pacientului să nu-i fie recoltate probe biologice și pentru alte teste de laborator cum ar fi secreția uretrală sau urocultura.

Interpretare rezultate

Orhitele, veziculitele seminale, prostatitele, uretro-prostatitele sunt provocate de bacterii ce pot fi identificate în cadrul unei spermoculturi.

Anumite medicamente pot duce la rezultate viciate pentru spermocultură, de aceea trebuie să informați medicul ce tratament urmați la momentul recoltării probei.

Concentrația agenților patogeni prezenți în spermă trebuie să fie egală sau mai mare de 106 CFU/L pentru a se încadra în ceea ce se numește bacteriospermie semnificativă. Valori crescute peste această referință pot fi asociate și cu infertilitatea.

Interferențe și limite

Pentru rezultate relevante ale spermoculturii, pacientul trebuie să respecte indicațiile legate de recoltarea probei biologice. Recoltarea improprie sau transportul la laborator făcut cu întârziere poate duce la alterarea determinării.

Anumiți germeni care colonizează orificiul periuretral pot contamina proba biologică supusă analizei.

Spermocultura are o sensibilitate mai mare decât examenul secreției prostatice în diagnosticul prostatitelor bacteriene cronice.

Valori crescute

Spermocultura identifică exact agenții patogeni prezenți în lichidul seminar și numărul de colonii prezente.

În cele mai multe cazuri, Neisseria gonorrhoeae și Chlamydia trachomatis provoacă infecții ale tractului urinar masculin și pot cauza infertilitatea. În cazul acestor agenți patogeni, concentrația poate fi mai mică de 106 CFU/L pentru a provoca infecții sau/și infertilitate.

Printre agenții patogeni ocazionali se numără: Enterobacteriaceae (Klebsiella spp, Escherichia coli), Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus spp, Staphylococcus aureus, Streptococi beta-hemolitici, Haemophilus, Candida sau Acinetobacter.

Anumiți fungi, levuri, pot fi determinați în lichidul seminal dacă acesta a fost colonizat de germeni care colonizează orificiul periuretral.

Spermocultura identifică agenții patogeni și ajută la stabilirea unei scheme de tratament adecvate. În cazul în care agentul patogen a provocat infertilitate, administrarea unui tratament antibiotic poate ajuta la recuperarea fertilității.

În cazul infecțiilor tractului urinar masculin, tratamentul recomandat poate să depășească intervalul de 14 zile.

Bibliografie

  1. Kumar, Naina, and AmitKant Singh. “Trends of Male Factor Infertility, an Important Cause of Infertility: A Review of Literature.” Journal of Human Reproductive Sciences, vol. 8, no. 4, 2015, p. 191, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4103/0974-1208.170370
  2. Vasan, SS. “Semen Analysis and Sperm Function Tests: How Much to Test?” Indian Journal of Urology, vol. 27, no. 1, 2011, p. 41, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.4103/0970-1591.78424
  3. Franken, Daniel R, and Sergio Oehninger. “Semen Analysis and Sperm Function Testing.” Asian Journal of Andrology, vol. 14, no. 1, 19 Dec. 2011, pp. 6–13, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1038/aja.2011.58

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu