Banner Test de paternitate (test ADN)

Test de paternitate (test ADN)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Un test de paternitate este o analiză bazată pe criterii științifice solide care poate să stabilească relația de rudenie dintre un copil și tatăl său. Testul de paternitate se bazează pe o analiză genetică a ADN-ului.

În acest moment există o serie de teste care pot stabili legătura de rudenie între un copil și tată (test paternitate), între un copil și mamă (test maternitate), între un copil și frații săi (determinarea frăției), între un copil și unchi/mătuși (test avuncular), între un copil și bunici materni sau paterni (testul bunici/nepoți).

Testul de paternitate este un test cu o mare acuratețe, de peste 99,9%. În cazul în care ADN-ul tatălui nu este disponibil, se pot face alte teste pentru a descoperi relații de rudenie pe linie paternă (frați, unchi, bunici).

Testarea ADN pentru stabilirea paternității presupune extracția ADN (copil și bărbatul prezumat ca tată) și amplificarea într-o singură reacție a 16 secvențe de interes prin metoda PCR, urmată de analizarea acestor secvențe. Aceste secvențe din structura ADN poartă denumirea de markeri STR (Short Tandem Repeats). Markerii STR sunt o înșiruire de segmente ADN localizate în cromozomi diferiți și pe baza acestor 16 markeri se realizează un profil genetic pentru fiecare persoană. Segmentele STR sunt unice pentru fiecare dintre noi. Un test de paternitate presupune multiplicarea segmentelor STR prin reacția de polimerizare și apoi compararea lor pentru a stabili similaritatea profilurilor genetice. Pentru fiecare marker dintre cei 16 se compară dacă genotipul tatălui prezumtiv corespunde cu cel al copilului. Dacă este realizat un profil genetic și al mamei, acesta aduce informații suplimentare care completează genotipurile celor 16 markeri ai copilului.

Probă Test de paternitate (test ADN) Medlife

Când este recomandată determinarea paternității

Realizarea unui test de paternitate poate să aibă la bază rațiuni legale sau personale, inclusiv medicale. Există situații în care o instanță judecătorească poate cere realizarea unui test de paternitate, dar în cele mai multe cazuri testul este realizat la cererea unor persoane fizice care doresc lămurirea unei legături de rudenie.

Un test de paternitate presupune confidențialitatea datelor și este realizat cu acordul scris al tuturor părților interesate.

Un test de paternitate poate fi făcut la orice vârstă a copilului sau a părinților. Există posibilitatea ca testul de paternitate să fie realizat chiar înainte de nașterea copilului. Recomandarea este ca acesta să fie făcut în primul trimestru de sarcină sau în cel de-al doilea. În cazul unor astfel de teste de paternitate se recoltează probe biologice de la fetus – lichid amniotic, placentă sau din sângele mamei.

Testul de paternitate se realizează în centre și laboratoare special desemnate pentru astfel de determinări genetice. MedLife Genetics este cel mai complex centru de testare genetică și biologie moleculară unde se folosește aparatură de ultimă generație care permite analizarea markerilor genetici cu o acuratețe extrem de ridicată.

Procedura recoltare

Un test de paternitate se poate realiza din mai multe tipuri de probe biologice: sânge, saliva, păr, unghii, dar cea mai uzitată probă este reprezentată de celulele epiteliale bucale. Acuratețea unui test de paternitate realizat din celule epiteliale bucale este similară cu aceea a unui test de paternitate realizat din sânge.

Recoltarea acestor probe biologice nu necesită pregătiri speciale.

Celulele de la nivel oral sunt recoltate cu ajutorul unui kit special.

Interpretare rezultate

Testul de paternitate se bazează pe compararea celor 16 markeri genetici. În cazul în care rezultatul unui marker confirmă paternitatea, se trece la calcularea indicelui de paternitate. Acest indice este obținut în baza unei formule standard. Valoarea acestui indice este 0 atunci când markerul genetic al copilului nu coincide cu markerul genetic al tatălui. Rând pe rând sunt comparați toți cei 16 markeri secvențiați și pentru fiecare dintre ei se calculează acest indice de paternitate. La finalul acestei etape se face un nou calcul. Indicii de paternitate pentru fiecare marker genetic în parte vor duce la obținerea ICP – indicelui combinat al paternității. Pe baza acestuia se calculează în procente probabilitatea ca bărbatul să fie tatăl biologic al copilului. Dacă markerii nu corespund, ICP nici nu se mai calculează și automat probabilitatea ca bărbatul să fie tatăl biologic al copilului este 0%.

Interferențe și limite

În ultimii ani am auzit tot mai des despre mutații genetice și de aici întrebarea: dacă acestea apar, modifică rezultatul unui test de paternitate? Răspunsul este categoric nu. În cazul unei mutații, un marker genetic ar putea să nu corespundă între prezumtivul tată și copil. Chiar şi aşa, gradul de probabilitate nu scade în final dacă ceilalți markeri corespund.

În cazuri foarte rare apare posibilitatea ca doi dintre markeri să nu prezinte similarități, în vreme ce restul sunt identici. Într-o astfel de situație este extrem de utilă și proba biologică de la mamă, care nu este prelevată obligatoriu la realizarea unui test de paternitate.

Rezultatul unui test de paternitate nu poate să fie influențat de momentul recoltării, de alimentație sau de starea fizică a persoanelor de la care se recoltează probele biologice. Rezultatul unui test de paternitate este cert, acuratețea lui este de aproape 100%.

Bibliografie

  1. Coquoz, R. “FORENSIC SCIENCES | DNA Profiling.” Encyclopedia of Analytical Science, 2005, pp. 384–391, www.sciencedirect.com, 10.1016/b0-12-369397-7/00195-3
  2. Schanfield, M.S. “DEOXYRIBONUCLEIC ACID | Parentage Testing.” Encyclopedia of Forensic Sciences, 2000, pp. 504–515, www.sciencedirect.com, 10.1006/rwfs.2000.0472
  3. Clark, David P., and Nanette J. Pazdernik. “Bioethics in Biotechnology.” Biotechnology, 2016, pp. 747–774, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-385015-7.00024-7
  4. “DNA Paternity Test: Definition & Types.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu