Descriere: 

Diabetul gestaţional este definit ca orice tip de intoleranţă la glucoză care apare sau este recunoscut pentru prima dată în timpul sarcini. Hiperglicemia care apare prima data in timpul sarcinii afecteaza aproximativ 4% dintre femeile gravide; dupa nastere majoritatea pacientelor revin la o toleranta normala la glucoza, 60% pot deveni diabetice in urmatorii 16 ani.

Se recomanda in saptamanile 24 - 28 de sarcina, testarea gravidele pentru depistarea diabetului gestational (test de toleranţă la 75g glucoză) daca rezultatele sunt anormale, se recomanda TTGO dupa nastere.

 

Recomandari: 

Testarea este necesara pentru identificarea pe termen scurt a riscului crescut de morbiditate fetala (nastere de fat mort, macrosomie, traumatism la nastere, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, hipocalcemie, policitemie).

Interpretare valori mari: 

O pacienta cu diabet gestational este reevaluata la 6-12 saptamani dupa nastere. Daca la testul de toleranta la glucoza se obtin valori normale, se considera ca a fost vorba de un diabet gestational, insa glicemia trebuie testata periodic (cel putin o data la 3 ani) datorita riscului de aparite a diabetului zaharat. Daca la testarea efectuata postpartum se obtin valori crescute, modificarile aparute se incadreza la glicemie bazala modificata, intoleranta la glucoza sau diabet zaharat, conform criteriilor mentionate la testul de toleranta la adult.

Informatii recoltare: 

Testul se efectueaza dimineata, dupa cel putin 8 ore de repaus alimentar, pacientei i se administrează 75 g glucoză dizolvată în apă rece. Pe dutata testului nu ii este permis să mănânce, să bea, să fumeze. Se recoltează 3 probe de sânge: înainte de administrarea glucozei, la 1 oră şi la 2 ore după administrarea de glucoză.