Banner Teste imunohistochimice (IHC)

Teste imunohistochimice (IHC)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testele imunohistochimice (IHC) sunt folosite pentru identificarea celulelor specifice tumorilor benigne sau maligne. Aceste teste de laborator oferă informații esențiale despre localizarea și extensia cancerului, fiind deosebit de utile pentru stabilirea tratamentului personalizat.

Testele IHC se efectuează pe țesuturi prelevate prin biopsie. Biopsia reprezintă recoltarea unui fragment de țesut din corpul uman pentru a fi examinat cu ajutorul microscopului, în vederea unui diagnostic de acuratețe. Investigațiile IHC pot fi efectuate atât din biopsiile incizionale (sunt prelevate fragmente mici din leziune, are valoare diagnostică), cât și din biopsiile excizionale (presupune îndepărtarea întregii tumori, are valoare diagnostică și curativă).

Scopul testelor IHC este de a identifica molecule specifice, cunoscute sub numele de markeri tumorali celulari. Prin identificarea markerilor din celulele tumorale, imunohistochimia permite diagnosticul și clasificarea tumorilor, în special al tumorilor cu origine necunoscută, aspecte esențiale pentru terapia și aprecierea prognosticului pacienților. De asemenea, imunohistochimia permite o mai bună cunoaștere a răspunsului organismului la tratament, precum chimioterapia.

De cele mai multe ori, testele IHC sunt indicate în urma analizelor de rutină care au ridicat suspiciunea unui cancer, dar care necesită verificarea unor caracteristici specifice pentru un diagnostic de acuratețe.

Testele IHC sunt utilizate frecvent în patologia tumorală a glandei mamare, cu scopul de a diagnostica:

  • cancerul de sân invaziv (când cancerul s-a răspândit în țesutul mamar din vecinătate);
  • cancerul de sân metastatic (când cancerul s-a răspândit în alte organe ale corpului uman);
  • cancerul de sân recurent/recidivat (când cancerul a revenit după tratament).

Pentru alte tipuri de cancer, testarea IHC poate fi justificată în anumite circumstanțe. Acestea includ suspiciuni privind:

  • cancerul gastro-intestinal: unele tipuri de cancer gastric sunt influențate de boli autoimune sau bacterii, cum ar fi Helicobacter pylori. Testele IHC stabilesc, în unele situații, factorii responsabili pentru apariția cancerului și sunt deosebit de utile sau obligatorii în diferențierea tipurilor de cancer gastro-intestinal;
  • cancerul de prostată, care poate fi dificil de diagnosticat folosind doar teste serologice uzuale;
  • cancerul pulmonar: testele IHC pot fi necesare pentru a preciza subtipul de cancer pulmonar, aspect esențial pentru stabilirea tratamentului optim.
  • tumorile maligne hematologice (limfoame, leucemii): testele IHC sunt obligatorii pentru precizarea tipului tumoral și al tratamentului.

Numeroase alte tipuri de cancer necesită testare IHC: tumorile maligne ale aparatului genital masculin și feminin, ale vezicii urinare și rinichilor.

În buletinele de analize, printre markerii imunohistochimici frecvent întâlniți se numără:

  • Citokeratina 7 (CK7) - proteină produsă de celulele epiteliale normale ale plămânilor, sânilor, organelor genitale feminine, glandei tiroide și glandelor salivare (de exemplu, glanda parotidă). De asemenea, este produsă de anumite celule din stomac și pancreas. Tumorile care se dezvoltă în aceste organe exprimă CK7.
  • Citokeratina 20 (CK20) - proteină produsă, în principal, de celulele din colon, rect, vezică urinară, uretere și uretră. Este, de asemenea, produsă de anumite celule care se găsesc în piele, numite celule Merkel.
  • Desmina și Actina specific musculară - proteine produse de celulele musculare normale și celulele componente ale tumorilor țesutului muscular.
  • Receptorii de estrogen (ER) - celulele care produc în mod normal ER se găsesc în glanda mamară, uter și col uterin. Anumite tipuri de cancere exprimă, de asemenea, ER.
  • Receptori de progesteron (PR) - celulele care produc în mod normal acest receptor se găsesc la nivelul sânilor, ovarelor, uterului și colului uterin, iar anumite tipuri de cancer exprimă acest receptor.
  • GATA-3 - proteină care este produsă de tipuri diferite de celule normale, inclusiv celule ale pielii, sânilor, glandelor salivare, rinichilor, vezicii urinare și ale sistemului imunitar.
  • Ki-67 – marker de proliferare celulară care estimează rata de creștere tumorală. Cancerele au adeseori un indice de proliferare ridicat.
  • p16 – semnalează leziunea scuamoasă intraepitelială de grad înalt a colului uterin (high-grade squamous intraepithelial lesion - HSIL) cauzată frecvent de infecția cu HPV. HSIL poate să apară și la nivel vaginal, vulvar sau anal.
  • p63 – anumite celulele normale din piele, glande salivare, glandă mamară, prostată și vezică urinară exprimă p63.
  • S100 - proteină produsă de tipuri diferite de celule normale ale pielii, glandelor salivare sau țesutului cerebral.
  • TTF-1- proteină produsă de celulele normale ale plămânilor, glandei tiroide, timusului și creierului. Tumorile care iau naștere în aceste organe sunt pozitive pentru TTF-1.
  • PSA (antigenul specific prostatic) – proteină prezentă în celulele cancerului prostatic.
  • LCA/CD45 (antigenul comun leucocitar) – marker pentru limfoame/leucemii.
  • CD34 - proteină produsă în mod normal de celulele endoteliale ale vaselor sanguine și ale sistemului imunitar, dar care poate fi pozitivă în unele celule tumorale.
  • Markeri tumorali folosiți ca ținte terapeutice: ER, PR și Her2 în cancerul mamar, receptorul factorului epidermal de creștere EGFR în cancerul pulmonar, CD117 (c-kit) în tumorile stromale gastro-intestinale, CD20 în limfoamele cu celule B.
Probă Teste imunohistochimice (IHC) Medlife

Procedura recoltare

Pentru efectuarea testelor IHC, nu este necesară o procedură suplimentară de recoltare de țesut. Acestea se realizează din materialul tisular prelevat anterior pentru biopsie și prelucrat în laboratoarele de anatomie patologică.

Tipurile de biopsie diferă semnificativ, variind de la o procedură rapidă, efectuată în cabinetul medicului, până la intervenția chirurgicală invazivă. În funcție de situația impusă, medicul va oferi informații suplimentare privind modalitatea de pregătire. De exemplu, dacă pacientul necesită anestezie generală, pacientul va primi recomandarea de a nu mânca sau bea pentru o anumită perioadă de timp înainte de biopsie.

Interpretare rezultate

De cele mai multe ori, rezultatele investigațiilor IHC sunt disponibile după 7 - 10 zile lucrătoare. Procesul de examinare și diagnosticare poate fi mai lung sau mai scurt, în funcție de numărul de analize efectuate și de complexitatea acestora. Analizele mai complicate, cum ar fi citometria în flux, tind să întârzie procesul de diagnosticare.

La fel ca la orice alt tip de investigație, interpretarea rezultatelor testelor IHC se face doar de către medic, fiind necesară integrarea în contextul evaluării clinice, paraclinice și imagistice.

Interferențe și limite

Un studiu publicat în revista „The American Journal of Surgical Pathology”, a arătat că testele IHC au o acuratețe de peste 80%. Numeroși factori pot influența acuratețea rezultatului, inclusiv metoda de lucru și reactivii utilizați, depozitarea și manipularea probelor, fiind posibilă apariția rezultatelor fals-pozitive sau fals-negative.

Bibliografie

  1. “Learn What Immunohistochemistry Tells Us.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/
  2. “NCI Dictionary of Cancer Terms.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 2022, www.cancer.gov
  3. “Immunohistochemistry.” Cancer Treatment Centers of America, 13 Jan. 2022, www.cancercenter.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu