Informații generale
Infecția cu Toxoplasma gondii poartă denumirea de toxoplasmoză și reprezintă una dintre cele mai importante infecții cu protozoare parazitare la oameni și animale. Infestarea cu parazitul apare ca urmare fie a ingerării de carne crudă sau insuficient preparată termic care este infestată cu chisturile parazitului, fie prin consumul de legume, fructe sau apă contaminate.
Toxoplasma gondii este un parazit protozoar intracelular obligatoriu care, de-a lungul ciclului său de viață, infestează mai multe gazde intermediare, inclusiv omul. Gazda definitivă a parazitului este pisica, urmând ca răspândirea Toxoplasmei gondii să se realizeze atunci când felinele elimină chisturile în sol, prin fecale. În urma unei infecții primare, Toxoplasma gondii poate rămâne latentă pe toată durata vieții persoanei infectate.
Transmiterea infecției cu Toxoplasma gondii de la mamă la făt, în timpul sarcinii, poate duce la apariția toxoplasmozei congenitale.
Testul Toxoplasma gondii IgG - Indice de aviditate poate fi recomandat de medicul specialist pentru stabilirea momentului infecției cu parazitul, dar și pentru diferențierea infecției primare de cea secundară. Un indice de aviditate IgG ridicat permite excluderea unei infecții recente (mai puțin de patru luni), urmând ca un indice de aviditate scăzut să fie specific unei infecții recente.
Aviditatea este descrisă ca puterea agregată prin care un amestec de molecule IgG policlonale reacționează cu epitopi multipli ai proteinelor. Afinitatea de legare funcțională pe care o prezintă crește progresiv în urma imunizării, ca urmare a unei infecții. Metoda de lucru prin care se realizează testul evaluează aviditatea prin legarea slabă a IgG cu aviditate scăzută de un amestec de antigene de Toxoplasmă gondii.
Când este recomandată determinarea indicelui de aviditate a Toxoplasmei gondii IgG
Testul Toxoplasma gondii IgG - Indice de aviditate este recomandat pentru a se diferenția o infecție anterioară cu Toxoplasma gondii de una recentă.
Testul nu este recomandat pentru diagnosticarea infecției la sugari, deoarece prezența anticorpilor IgG la copiii mai mici de şase luni se poate datora transferului pasiv de la mamă.
Procedura recoltare
Determinarea testului Toxoplasma gondii IgG - Indice de aviditate se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* ale testului sunt următoarele: Index : 0 - 100
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Index < 0.200: sugerează o infecție recentă, cel mai probabil în ultimele patru luni. Pentru interpretare și decizie terapeutică se recomandă corelarea rezultatului cu date clinico-epidemiologice și tehnici de confirmare (PCR).
Index 0.200 - 0.300: rezultat echivoc. Se recomandă urmărirea în dinamică a rezultatului.
Index > 0.300: indică probabilitatea unei infecții mai vechi de patru luni.
Bibliografie
- Teimouri, Aref, et al. “Role of Toxoplasma Gondii IgG Avidity Testing in Discriminating between Acute and Chronic Toxoplasmosis in Pregnancy.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 58, no. 9, 24 Aug. 2020, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1128/jcm.00505-20
- CDC - Toxoplasmosis - Epidemiology & Risk Factors. 2023, www.cdc.gov
- “TOXGP - Overview: Toxoplasma Gondii Antibody, IgG, Serum.” @Mayocliniclabs, 2017, www.mayocliniclabs.com
- “Toxoplasmosis - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.