Banner Indice de aviditate Toxoplasma gondii IgG

Indice de aviditate Toxoplasma gondii IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Infecția cu Toxoplasma gondii poartă denumirea de toxoplasmoză și reprezintă una dintre cele mai importante infecții cu protozoare parazitare la oameni și animale. Infestarea cu parazitul apare ca urmare fie a ingerării de carne crudă sau insuficient preparată termic care este infestată cu chisturile parazitului, fie prin consumul de legume, fructe sau apă contaminate.

Toxoplasma gondii este un parazit protozoar intracelular obligatoriu care, de-a lungul ciclului său de viață, infestează mai multe gazde intermediare, inclusiv omul. Gazda definitivă a parazitului este pisica, urmând ca răspândirea Toxoplasmei gondii să se realizeze atunci când felinele elimină chisturile în sol, prin fecale. În urma unei infecții primare, Toxoplasma gondii poate rămâne latentă pe toată durata vieții persoanei infectate.

Transmiterea infecției cu Toxoplasma gondii de la mamă la făt, în timpul sarcinii, poate duce la apariția toxoplasmozei congenitale.

Testul Toxoplasma gondii IgG - Indice de aviditate poate fi recomandat de medicul specialist pentru stabilirea momentului infecției cu parazitul, dar și pentru diferențierea infecției primare de cea secundară. Un indice de aviditate IgG ridicat permite excluderea unei infecții recente (mai puțin de patru luni), urmând ca un indice de aviditate scăzut să fie specific unei infecții recente.

Aviditatea este descrisă ca puterea agregată prin care un amestec de molecule IgG policlonale reacționează cu epitopi multipli ai proteinelor. Afinitatea de legare funcțională pe care o prezintă crește progresiv în urma imunizării, ca urmare a unei infecții. Metoda de lucru prin care se realizează testul evaluează aviditatea prin legarea slabă a IgG cu aviditate scăzută de un amestec de antigene de Toxoplasmă gondii.

Probă Toxoplasmei gondii IgG Medlife

Când este recomandată determinarea indicelui de aviditate a Toxoplasmei gondii IgG

Testul Toxoplasma gondii IgG - Indice de aviditate este recomandat pentru a se diferenția o infecție anterioară cu Toxoplasma gondii de una recentă.

Testul nu este recomandat pentru diagnosticarea infecției la sugari, deoarece prezența anticorpilor IgG la copiii mai mici de şase luni se poate datora transferului pasiv de la mamă.

Procedura recoltare

Determinarea testului Toxoplasma gondii IgG - Indice de aviditate se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* ale testului sunt următoarele: Index : 0 - 100

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Index < 0.200: sugerează o infecție recentă, cel mai probabil în ultimele patru luni. Pentru interpretare și decizie terapeutică se recomandă corelarea rezultatului cu date clinico-epidemiologice și tehnici de confirmare (PCR).

Index 0.200 - 0.300: rezultat echivoc. Se recomandă urmărirea în dinamică a rezultatului.

Index > 0.300: indică probabilitatea unei infecții mai vechi de patru luni.

Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor analizei.

Testul nu este recomandat pentru diagnosticarea infecției la sugari, deoarece prezența anticorpilor IgG la copiii mai mici de şase luni se poate datora transferului pasiv de la mamă.

Probele recoltate în timpul etapei acute a infecției pot genera rezultate fals negative. Determinarea indicelui de aviditate IgG nu este recomandată ca și test de screening.

Nu este recomandată testarea pacienților ce au suferit transfuzii de sânge anterioare recoltării cu câteva luni. De asemenea, rezultatele pot fi neconcludente la pacienții cărora li s-au administrat tratamente antiparazitare.

Valori crescute

Valori crescute ale testului indică o infecție actuală sau trecută cu Toxoplasma gondii. Rezultatele trebuie interpretate în context clinic de medicul specialist, care poate sugera realizarea unor teste suplimentare. Un rezultat echivoc poate apărea ca urmare a prezenței unor niveluri scăzute de anticorpi IgG în stadiul acut al infecției.

Valori scăzute

Valori scăzute ale testului se întâlnesc la persoanele ce nu au fost infectate cu Toxoplasma gondii.

Bibliografie

  1. Teimouri, Aref, et al. “Role of Toxoplasma Gondii IgG Avidity Testing in Discriminating between Acute and Chronic Toxoplasmosis in Pregnancy.” Journal of Clinical Microbiology, vol. 58, no. 9, 24 Aug. 2020, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1128/jcm.00505-20
  2. CDC - Toxoplasmosis - Epidemiology & Risk Factors. 2023, www.cdc.gov
  3. “TOXGP - Overview: Toxoplasma Gondii Antibody, IgG, Serum.” @Mayocliniclabs, 2017, www.mayocliniclabs.com
  4. “Toxoplasmosis - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu