Banner Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgM

Anticorpi anti Toxoplasma gondii IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Toxoplasma gondii este un parazit care a fost clasificat în trei genotipuri: tipul III este frecvent la animale, tipul II este asociat cu infecția cronică la om, iar tipul I este reprezentat de toxoplasmoza congenitală.

În cele mai multe cazuri, omul ia de la pisică Toxoplasma, felina ingerând unul dintre aceste genotipuri care mai apoi își începe ciclul de replicare la nivelul intestinului subțire al acesteia.

Ciclul de viață al Toxoplasmei presupune 3 etape:

  • trofozoit: forma invazivă responsabilă de manifestările acute ale infecției;
  • chist: responsabil de infecția persistentă și latentă;
  • oochist: nu se întâlnește la om, numai la pisică (gazda obligatorie), are rol în ciclul evolutiv al Toxoplasmei și în transmiterea infecției.

Parazitul este ubicuitar în natură, putând infecta orice mamifer, însă ciclul evolutiv complet se realizează numai la familia Felidae (din care face parte și pisica), unde parazitul se reproduce și este eliminat prin materiile fecale sub formă de oochiști.

Transmiterea de la om la om nu este cunoscută, cu excepția celei in utero.

Modalități rare de transmitere a infecției cu Toxoplasmă sunt transfuziile de sânge provenit de la persoane aflate în stadiul de parazitemie și infecțiile de laborator.

Până la această data nu există informații suficiente despre gradul și durata imunității la Toxoplasmă, dar este demonstrat și unanim acceptat că anticorpii specifici IgG persistă toată viața.

Analize multiple pe testele serologice pozitive au arătat că infecția cu Toxoplasmă se întâlnește mult mai des la persoanele mature, iar procentajul testelor pozitive crește cu vârsta.

Probă Anticorpi Toxoplasma gondii IgM Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor Toxoplasma gondii IgM

Determinarea anticorpilor IgM pentru Toxoplasmă este indicată în special femeilor care își doresc să rămână însărcinate dar și celor care au obținut deja o sarcină cu scopul de a reduce riscul de transmitere la făt și complicațiilor ulterioare.

IgM Toxoplasma este o analiză recomandată în:

  • stabilirea diagnosticului de toxoplasmoză;
  • evaluarea statusului imun față de Toxoplasma gondii.

În cele mai multe situații, infecția cu Toxoplasmă nu dă simptome, dar există și persoane care au manifestări clinice după ce au contractat infecția, iar acestea seamănă cu simptomele de gripă:

  • Dureri de cap;
  • Dureri în tot corpul;
  • Febră;
  • Stare de oboseală accentuată.

În cazuri grave și extrem de rare ale infecției cu Toxoplasmă, simptomele pot fi:

  • Lipsa coordonării;
  • Stare de confuzie;
  • Convulsii;
  • Probleme de respirație;
  • Vedere încețoșată.

În cazul în care infecția cu Toxoplasma este luată de la mamă, sugarul este posibil să aibă următoarele simptome:

  • Convulsii;
  • Icter (pielea și ochii îngălbeniți);
  • Infecții oculare;
  • Ficatul sau splina au dimensiuni mari.

Procedura recoltare

Determinarea IgM Toxoplasmă nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge recoltată în orice moment al zilei.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru analiza anticorpilor IgM pentru Toxoplasmoză se prezintă ca pozitiv/ negativ sau reactiv/nonreactiv, iar valorile de referință diferă în funcție de metoda de laborator folosită.

ELFA

  • Nonreactiv: Index: <0.499
  • Echivoc: Index: 0.500 – 0.599
  • Reactiv: Index: >0.600

ECLIA

  • Nonreactiv: < 0.83 S/CO
  • Echivoc: 0.83-1.0 S/CO
  • Reactiv: >= 1.0 S/CO

Diagnosticul de infecție recentă cu Toxoplasma gondii nu se stabilește niciodată pe baza unui singur rezultat pozitiv pentru anticorpii anti-Toxo-IgM din cauza persistenței îndelungate a acestui tip de anticorpi la unii pacienți și posibilității prezenței de anticorpi IgM “naturali” față de antigenele Toxoplasmei, în absența infecţiei.

Anticorpii de tip IgM pentru Toxoplasmă sunt detectați, de obicei, la pacienții cu infecție primară recentă, dar pot fi întâlniți și la cei cu infecții reactivate sau secundare.

Cea mai sigură metodă pentru diagnosticul infecţiei fetale cu Toxoplasmă este PCR din lichidul amniotic, analiză care are o sensibilitate de 83-97.5% și o specificitate de 100% la gravidele care au prezentat seroconversie în cursul sarcinii. La probele recoltate într-un stadiu precoce al infecției acute, anticorpii IgM pot fi absenți.

La unii pacienți, anticorpii IgM pentru Toxoplasmă dispar precoce, în decurs de 3 săptămâni de la debut, iar acestor pacienți le sunt utile determinările IgG în dinamică.

La pacienţii diagnosticaţi cu corioretinită activă indusă de Toxoplasma gondii, anticorpi IgM nu sunt, de obicei, detectabili.

Prezența sau absența anticorpilor pentru Toxoplasmă nu poate fi folosită pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

Interferențe și limite

Rezultatele pozitive obţinute la pacienții care au primit sânge sau derivate din sânge în decursul ultimelor luni nu sunt valide.

La pacienţii imunodeprimaţi, rezultatele obținute trebuie interpretate cu prudență deoarece prezintă, de obicei, titruri scăzute de anticorpi IgG, iar anticorpii IgM pot fi nedetectabili.

Anticorpii heterofili prezenți în serul pacienţilor pot interacționa cu imunoglobulinele incluse în componentele kit-ului, obținându-se rezultate neconcludente la determinarea prin chemiluminiscență. Un rezultat echivoc sau pozitiv pentru Toxoplasma IgM prin chemiluminiscență se confirmă întotdeauna și prin metoda ELFA înainte de comunicarea rezultatului.

O creștere de 4 ori a titrului anticorpilor anti-Toxo-IgG pentru 2 probe recoltate la interval de 2-3 săptămâni și testate simultan este sugestivă pentru o infecție recentă sau pentru reactivarea infecției cu Toxoplasmă.

Valori pozitive

Dacă analiza IgM indică un rezultat pozitiv, atunci infecția cu Toxoplasma este prezentă în organism.

De multe ori, testarea IgM se face simultan cu cea IgG pentru Toxoplasmă și interpretarea rezultatelor este făcută prin corelarea celor două valori:

  • Toxo IgG pozitiv și Toxo IgM negativ - indică existența unei infecții cu Toxoplamă în antecedente (mai veche de 2 ani);
  • Toxo IgG negativ și Toxo IgM echivoc - indică posibilitatea unei infecţii cu Toxoplasma acute (nu poate fi exclus un rezultat fals pozitiv). Se recomandă testarea unei noi probe peste o săptămână;
  • Toxo IgG negativ și Toxo IgM pozitiv - indică posibilitatea unei infecţii acute cu Toxoplasmă (nu poate fi exclus un rezultat fals pozitiv). Se recomandă testarea unei noi probe peste 2-3 săptămâni;
  • Toxo IgG echivoc și Toxo IgM negativ - reprezintă un status imun incert, se recomandă testarea unei noi probe peste o săptămână;
  • Toxo IgG echivoc și Toxo IgM echivoc – reprezintă un status imun incert, se recomandă testarea unei noi probe peste o săptămână;
  • Toxo IgG echivoc și Toxo IgM pozitiv - indică posibilitatea unei infecții acute cu Toxoplasma, se recomandă testarea unei noi probe peste 2-3 săptămâni; dacă se obțin rezultate identice sau IgG devine pozitiv, se recomandă confirmarea infecției recente într-un centru de referință;
  • Toxo IgG pozitiv și Toxo IgM echivoc – indică existența unei infecții cu Toxoplasmă în antecedente sau un rezultat fals echivoc pentru IgM; se recomandă efectuarea testului de aviditate IgG din același ser;
  • Toxo IgG pozitiv și Toxo IgM pozitiv - indică posibilitatea unei infecții recente cu Toxoplasma în decursul ultimilor 2 ani; se recomandă efectuarea testului de aviditate IgG din același ser, iar dacă se va obține un index scăzut se recomandă confirmarea infecției recente într-un centru de referință (alternativ se poate testa o nouă probă peste 2-3 săptămâni, pentru evidențierea unei modificări semnificative a titrului anticorpilor IgG).

Dacă la nou-născut se depistează anticorpi IgM pentru Toxoplasmă care persistă la determinări repetate, se suspectează infecția congenitală (probabilitate crescută).

În cazul în care determinarea de laborator stabilește existența anticorpilor IgM anti Toxoplasmă, este recomandată și determinarea anticorpilor IgG pentru a stabili precis cât de recentă este infecția. Pentru siguranță, se recomandă repetarea testului la 1-2 săptămâni.

Tratamentul pentru pacienții care au confirmată infecția cu Toxoplasmă este recomandat de medic.

Valori negative

Absența anticorpilor IgG și IgM anti-Toxoplasma gondii este sugestivă pentru absența infecției. Dacă există totuşi suspiciunea unei infecții recente, se recomandă repetarea testării peste 3 săptămâni.

În cazul pacientelor gravide se repetă testarea la intervale de 8-12 săptămâni.

Bibliografie

  1. Valencio, Bianca Alves, et al. “Longitudinal Study of Toxoplasma Gondii Antibodies in Female Lambs from Paraíba State, Brazil.” Small Ruminant Research, vol. 188, July 2020, p. 106125, www.sciencedirect.com/, 10.1016/j.smallrumres.2020.106125
  2. “Toxoplasmosis.” WebMD, WebMD, 24 May 2017, www.webmd.com/
  3. “TOXGP - Overview: Toxoplasma Gondii Antibody, IgG, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2017, www.mayocliniclabs.com/

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu