Informații generale
Triptaza este o enzimă, o protează neutră, care constituie principala componentă proteică din granulele secretorii ale mastocitelor. Mastocitele sunt celule cu rol important în imunitate, ele eliberează substanțe care declanșează răspunsul imun al organismului atunci când este invadat de un alergen. O astfel de substanță, numită și mediator, este triptaza. Ea se eliberează împreună cu histamina în timpul răspunsului imun al organismului.
Mastocitele se găsesc în țesuturile din tot corpul, dar cele mai multe sunt prezente la nivelul pielii, în intestine, căile respiratorii și măduva osoasă. Triptaza și histamina sunt eliberate de mastocite ori de câte ori sesizează prezența unui alergen, în mod normal, dar dacă o persoană are prea multe mastocite (mastocitoză) sau activarea lor se produce în mod inadecvat, cantitățile de triptază și histamină eliberate sunt anormal de mari și pot chiar să pună viața pacientului în pericol.
Există două tipuri de triptază: alfa și beta. Acestea sunt codificate de gene diferite. Valorile crescute de alfa-triptază se înregistrează în special în mastocitoza sistemică, în timp ce creșteri ale beta-triptazei predomină în anafilaxie, cauzată de alergeni multipli: medicamente, venin de insecte sau alimente.
În mod fiziologic, nivelul de triptază din organism este scăzut. Când mastocitele sunt activate, nivelul de triptază crește rapid în primele 15-30 de minute, valoarea maximă este înregistrată după 1-2 ore și revine la un nivel normal după mai multe ore sau chiar zile. În comparație cu eliberarea și timpul de înjumătățire al triptazei, histamina este îndepărtată din circulație în 30-60 minute.
La persoanele cu alergii severe, nivelul de triptază urcă la un nivel extrem de mare iar activarea mastocitelor poate declanșa anafilaxia. Aceasta presupune scăderea tensiunii cardiace, apariția eczemelor pe piele, îngustarea căilor respiratorii și poate duce chiar şi la deces. În anumite cazuri, un nivel ridicat de triptază este determinat la pacienții cu disfuncții ale mastocitelor, chiar în lipsa unei reacții alergice.
Triptaza este determinată la un nivel crescut și la pacienții cu mastocitoză, adică la acei pacienți care au un număr extrem de crescut de astfel de celule care se acumulează fie în piele (mastocitoză cutanată), fie în organe (mastocitoză sistemică). În timp ce pacienții cu mastocitoză cutanată au semne și simptome ale afecțiunii doar la nivelul epidermei, pacienții cu mastocitoză sistemică pot face și anafilaxie. Mastocitoza sistemică avansează fie lent, fie extrem de agresiv, provoacă disfuncții ale organelor și, în anumite cazuri, poate duce la apariția unor forme de leucemie.
Când este recomandată analiza determinarea nivelului de triptază
Triptaza serică este markerul cel mai utilizat pentru diagnosticul mastocitozei sistemice.
Determinarea nivelului de triptază este utilă pentru confirmarea unei anafilaxii. În mod frecvent, anafilaxia este diagnosticată clinic, dar pentru certitudinea diagnosticului se recomandă determinarea nivelului de triptază și histamină, mai ales la pacienții cu simptome acute care au frecvent manifestări clinice.
Semnele și simptomele la pacienții cu anafilaxie sunt comune și în cazul altor afecțiuni:
- Înroșire;
- Gât, față, limbă, ochi umflați;
- Greață, vomă, diaree, durere abdominală;
- Aritmii cardiace;
- Dureri de cap și/ sau amețeală;
- Dificultăți în respirație;
- Mâncărimi, urticarie;
- Stări de confuzie;
- Pierderea conștienței.
Determinarea nivelului de triptază se utilizează și în diagnosticarea pacienților care prezintă urticare și a celor care trec printr-un test de provocare cu alergeni. Testul este util și în diagnosticarea sindromului hipereozinofilic.
Pentru un diagnostic de certitudine, determinarea nivelului de triptază se realizează împreună cu alte teste de laborator.
Procedura recoltare
Determinarea nivelului de triptază nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată atât a jeun (pe nemâncate), cât și post prandial (după masă).
Interpretare rezultate
Orice organism sănătos produce triptază, așa că determinarea în sine a triptazei serice nu presupune existența unei afecțiuni.
Un nivel normal al triptazei totale în organism (alfa și beta) este reprezentat de valori mai mici de 11.5 ng/mL.
În anumite situații, pentru stabilirea unui diagnostic, medicul poate recomanda determinarea separată a nivelului de alfa-triptază și beta-triptază. Raportul dintre cele două valori este considerat la fel de relevant precum valorile în sine ale triptazei. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul raportului dintre beta-triptază și triptaza totală. Dacă raportul dintre triptaza totală și beta-triptază este mai mic de 10, rezultatul este sugestiv pentru anafilaxie, iar dacă este mai mare de 20 este o indicație pentru mastocitoza sistemică.
Bibliografie
- Schwartz, Lawrence B., et al. “Tryptase Levels as an Indicator of Mast-Cell Activation in Systemic Anaphylaxis and Mastocytosis.” New England Journal of Medicine, vol. 316, no. 26, 25 June 1987, pp. 1622–1626, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1056/nejm198706253162603
- Payne, V., and P. C. A. Kam. “Mast Cell Tryptase: A Review of Its Physiology and Clinical Significance.” Anaesthesia, vol. 59, no. 7, July 2004, pp. 695–703, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1111/j.1365-2044.2004.03757.x
- Saitoh J;Mitsuhata H;Horiguchi Y;Saitoh K;Fukuda H;Shimizu R. “[Usefulness of Measurement of Mast Cell Tryptase for Differential Diagnosis of Anaphylaxis and Anaphylactoid Reaction].” Masui. The Japanese Journal of Anesthesiology, vol. 44, no. 9, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.