medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Atrofia cerebrală

Atrofia cerebrală

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre atrofia cerebrală

Atrofia cerebrală se caracterizează prin diminuarea volumului cerebral. Presupune o scădere a numărului de neuroni, a conexiunilor acestora și, implicit, a funcționalității lor.

Atrofia cerebrală nu este o boală de sine stătătoare, ci este un element întâlnit în diverse patologii care afectează creierul. Trebuie menționat aici și procesul normal de îmbătrânire, caracterizat printr-o diminuare a volumului cerebral legată de vârstă, la persoane care nu au declin cognitiv și nici alte manifestări neurologice.

Atrofia cerebrală poate fi:

 • generalizată/ globală: afectează difuz întregul creier;
 • focală: afectează numai anumite porțiuni din creier.

Astfel, anumite pattern-uri de atrofie pot fi utile în orientarea diagnosticului, în special în bolile neurodegenerative

Concept medical pentru afectiuni cerebrale

Cauze

Procesul patologic care duce la apariția atrofiei variază. Atrofia cerebrală poate fi:

 • corticală: atrofia cortexului cerebral reflectă pierderea celulară de la nivelul substanței cenușii cerebrale;
 • subcorticală: atrofia subcorticală constă în atrofia substanței cenușii și a substanței albe localizate subcortical, adică la nivelul ganglionilor bazali și a substanței albe profunde.

Există multe situații în care întâlnim atrofie cerebrală cu implicare atât corticală, cât și subcorticală, având de-a face cu o atrofie cerebrală cortico-subcorticală.

Printre afecțiunile care pot provoaca atrofia cerebrală se numără:

Pentru atrofia generalizată:

 • diverse afecțiuni neurodegenerative;
 • stadiul terminal al sclerozei multiple;
 • post infecții de tip meningoencefalită, infecția HIV, infecția luetică;
 • posttraumatic: leziune de tip axonală difuză.

Pentru atrofia focală:

 • accidentul vascular cerebral;
 • traumatismele însoțite de hematoame cerebrale sau dilacerări cerebrale;
 • anumite boli degenerative, în care pot apărea unele pattern-uri care pot ajuta în stabilirea diagnosticului; de exemplu, în boala Alzheimer avem o atrofie marcată de hipocamp, în demența fronto-temporală există atrofie frontală și temporală, în boala Huntington este prezentă atrofia capului nucleului caudat.

Factori de risc

Există factori care se asociază cu un risc mai mare de a dezvolta atrofie cerebrală:

 • vârsta înaintată;
 • istoricul familial de boli neurodegenerative;
 • istoricul familial de boli cu transmitere genetică, cum ar fi boala Huntington;
 • consumul crescut de etanol;
 • traumatismul cerebral.

Simptome

Simptomatologia este legată de partea de creier atrofiată. Urmările atrofiei pot fi pierderea sau alterarea funcției de care structura respectivă era responsabilă:

 • atrofia generalizată: determină o afectare progresivă a funcțiilor cognitive reprezentate de memorie, capacitatea de a recunoaște informațiile învățate anterior, atenție, funcții executive, praxii, limbaj, orientare;
 • atrofia focală: va duce la diferite deficite neurologice determinate de funcția structurilor atrofiate; de exemplu, provoacă tulburări de echilibru, de coordonare a mișcărilor, dificultăți în rostirea cuvintelor.
Medic care analizeaza o radiografie

Diagnosticare

Ca în orice altă afecțiune, primul pas în diagnosticarea atrofiei cerebrale constă în anamneza pacientului, care aduce neurologului date importante privind debutul afecțiunii, evoluția acesteia, antecedentele patologice sau posibilele cauze ale afecțiunii. Ulterior, pacientul va fi examinat neurologic, proces în cadrul căruia va fi supus examenului clinic și unor teste pentru evaluarea funcțiilor cognitive.

Identificarea atrofiei cerebrale se face cu ajutorul tehnicilor de imagistică medicală de tipul examenului CT cerebral și RMN cerebral.

În anumite situații, în funcție de localizarea atrofiei, aceste investigații pot orienta spre un anumit substrat patologic al atrofiei. Pentru un diagnostic corect și complet, este necesară identificarea bolii care a dus la atrofia cerebrală.

Tratament

Tratamentul atrofiei cerebrale presupune tratarea bolii de bază care a dus la apariția atrofiei.

Tratamentul este individualizat, are rolul de a încetini pe cât posibil procesul evolutiv și, de asemenea, are rolul de a gestiona simptomatologia neurologică generată de afectarea funcțiilor diverselor structuri atrofiate.


Complicații

Complicațiile atrofiei cerebrale sunt cele date de evoluția ei și pot fi pierderea sau alterarea funcției de care structura respectivă era responsabilă.

Prevenție

În ceea ce privește prevenția, există situații în care aceasta are un rol foarte important. De exemplu, în atrofiile cerebrale generate de numite substanțe toxice, evitarea consumului acestora are un rol definitoriu. Un astfel de exemplu este alcoolul etilic, care duce la atrofie corticală și cerebeloasă, cu modificări structurale la nivelul lobului frontal, diencefalului, hipocampului și cerebelului.

Un alt exemplu de situație în care prevenția are un rol important este atrofia din accidentul vascular cerebral. Tratarea factorilor de risc vasculari, cum ar fi hipertensiunea arterială, dislipidemia, menținerea unei greutăți normale, evitarea fumatului și a sedentarismului - sunt elemente principale în prevenirea apariției unui eveniment cerebro-vascular.

Există, din nefericire, și situații în care atrofia cerebrală nu poate fi prevenită.

Autor

Dr. Neagu Oana-Camelia

Medic Primar Neurologie/EMG/EEG, Medic de Excelență

Bibliografie

 1. Knipe, Henry. “Cerebral Atrophy.” Radiopaedia.org, Radiopaedia.org, 17 Feb. 2023, radiopaedia.org/articles/cerebral-atrophy. 6 Apr. 2023.
 2. “Brain Atrophy: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22515-brain-atrophy. 6 Apr. 2023.
 3. Baker, Michelle L., et al. “Differential Associations of Cortical and Subcortical Cerebral Atrophy with Retinal Vascular Signs in Patients with Acute Stroke.” Stroke, vol. 41, no. 10, Oct. 2010, pp. 2143–2150, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20813998/, https://doi.org/ 10.1161/strokeaha.110.594317. 6 Apr. 2023.

Echipa medicală - Neurologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.