Publicat la: 
12/03/2018

greutate scazuta nastere risc imbolnavire nou nascut

Copii care la nastere au o greutate de sub 2,5 kilograme au riscul de a avea dificultati pe plan cognitiv, precum si de a dezvolta diabet si boli cardiovasculare mai tarziu in viata, arata un studiu efectuat de catre oamenii de stiinta suedezi de la Universitatea din Umea. Cu toate acestea, riscul aparitiei bolilor pe fondul greutatii scazute la momentul nasterii poate fi combatut prin administrarea suplimentelor cu fier, informeaza umu.se.

"Rezultatele studiului nostru sunt suprinzatoare. Copiii cu o greutate mica la nastere care au primit suplimente cu fier au avut o presiune sanguina scazuta. Aceasta poate fi o modalitate buna de protectie impotriva declansarii bolilor cardiovasculare," declara Josefine Starnberg, cercetatoare in cadrul Departamentului de Stiinte de la Universitatea Umea.

In ce a constat studiul privind greutatea scazuta si riscul de imbolnavire la nou-nascuti

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 285 de copii care la nastere au inregistrat o greutate intre doua si 2,5 kilograme.

Datele privind greutatea, inaltimea, tensiunea arteriala, analizele de sange, nivelul de insulina, lipidele, precum si abilitatile cognitive si IQ-ul acestora au fost comparate cu cele ale grupului de test alcatuit din 95 de copii ce aveau o greutate normala la nastere.

Modul in care creierul si dezvoltarea neurologica a copiilor sunt afectate de greutatea redusa la momentul nasterii este in mare parte un mister. 

Oamenii de stiinta sunt de parere ca cei nascuti prematur cu greutate mica se dezvolta diferit pe plan neurologic, creierul acestora fiind fortat sa se maturizeze.

Acestia sufera adesea de dificultati cognitive, un IQ scazut, dificultati de vorbire si atentie, precum si de probleme de coordonare, prin comparatie cu bebelusii care au o greutate normala la momentul nasterii.

Greutatea mica la nastere si riscul dezvoltarii bolilor mai tarziu in viata

Studiile de specialitate realizate anterior pe aceasta tema arata ca nou-nascutii cu o greutate mica la nastere prezinta un risc crescut pentru a deveni supraponderali la maturitate. Mai mult, acestia pot dezvolta hipertensiune arteriala, un nivel ridicat de lipide in sange, dar si rezistenta la insulina, acestia fiind principalii factori de risc pentru declansarea bolilor cardiovasculare. 

Aceste probleme sunt explicate prin programarea timpurie a fatului, care se adapteaza la mediul inconjurator din uter, dar si de dificultatile de adaptare la mediu dupa momentul nasterii.

Studiul de fata arata ca la varsta de sapte ani, copii nascuti subponderali prezinta un risc crescut pentru o greutate corporala sub media normala. Mai mult decat atat, acestia pot prezenta semnele precoce ale rezistentei la insulina, un semn ce prevesteste aparitia diabetului zaharat si a bolilor cardiovasculare. 

Pentru a intelege mai bine aceste asocieri, oamenii de stiinta sunt de parere ca este necesara efectuarea studiilor pe durate mai lungi de timp pentru a analiza starea de sanatate a acestora indeaproape, inca de la momentul nasterii si pe parcursul maturitatii acestora.

Cu toate acestea, prezenta cercetare aduce un plus de cunoastere in ceea ce priveste administrarea suplimentelor de fier care au un rol important in prevenirea aparitiei bolilor asociate unei greutati corporale scazute la nou-nascuti.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

  Nevoia de fier creste in perioada sarcinii / Foto: Captura Vimeo Anemia nu trebuie neglijata. Ea nu afecteaza numai sanatatea unei singure persoane, ci, in cazul unei sarcini, poate pune in...
InfoMaterna.ro este un nou proiect in mediul online si totodata primul portal romanesc dedicat femeilor, cu un continut 100% furnizat de medici. Proiectul debuteaza odata cu lansarea campaniei ce...