Publicat la: 
29/01/2018

Raceala gripa

Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, explica pe scurt care sunt simptomele si tratamentul unei infectii respiratorii usoare si ce sa facem in cazul unei gripe.

1. Daca simptomele sunt usoare: nas infundat, tuse nu foarte suparatoare, fara dureri toracice, fara febra, putem sa ne gandim in acest caz la o viroza banala.

Care este tratamentul in acest caz?

Tratam simptomele cu un antiinflamator, antialgic, decongestionant nazal si hidratare adecvata.

2. Daca avem febra inalta, cu stare generala afectata si cu mialgii (dureri musculare), atunci pacientul trebuie sa stie ca se poate adresa unui medic de familie, pneumolog sau infectionist, unde se poate face un exudat in acest sens pentru a vedea daca are gripa.

Trebuie mentionat ca virusul gripal este printre putinele virusuri care poate sa dea febra de peste 38 cel putin 3-5 zile

Care este tratamentul?

Se da un tratament antiviral pentru a opri evolutia gripei. Altfel, gripa netratata poate duce la complicatii foarte mari: pneumonie virala, pericardita, pleurezie, adica complicatiile pot trece dincolo de limita respiratorie.

La pacientii in varsta care asociaza comorbiditati cardiovasculare, ciroza, diabet, boli autoimune, prudenta trebuie sa fie si mai mare pentru ca riscul de deces este foarte mare.

Taguri Medlife: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Mai multe vitamine pentru sezonul rece / Foto: Reuters Toamna, imunitatea noastra este mai scazuta, iar organismul rezista mai greu in fata virusilor de gripa si raceala. MedLive.ro a descoperit...
Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, explica pe scurt care sunt simptomele si tratamentul unei infectii respiratorii usoare si ce sa facem in cazul unei gripe. 1. Daca simptomele sunt...