Publicat la: 
9/07/2015

Harta papilelor gustative, asa cum o stim, este gresita

Harta papilelor gustative, asa cum o stim, este gresita/ Foto: Wikimedia Commons

Harta papilelor gustative, ce contine sectiuni separate pentru receptorii de gust - dulce in partea din fata, sarat si acru pe partile laterale si amar in partea din spate - este gresita. Desi este foarte populara, aceasta diagrama a fost infirmata de catre oamenii de stiinta cu mult timp in urma, scrie gizmodo.com.

Abilitatea de a simti gustul de dulce, sarat, acru si amar nu este impartita pe diferite sectiuni, receptorii de gust fiind distribuiti pe toata suprafata limbii.

Harta papilelor gustative a devenit cunoscuta prin intermediul unei lucrari din anul 1891, ce apartine omului de stiinta german David P Hanig. Acesta a facut, la vremea respectiva, diferite teste pentru a da seama de perceptia fiecarui gust in parte prin picurarea unor stimuli corespunzatori gustului de sarat, dulce, acru si amar pe marginile limbii si a concluzionat ca exista diferente de perceptie pe zone diferite si pentru gusturi diferite. Studiul sau a fost insotit de harta papilelor gustative care a ramas ca punct de referinta pentru felul in care percepem gusturile.

Este adevarat ca varful si marginile limbii sunt mai sensibile la gust, dar acest lucru se intampla deoarece aceste zone contin multe papile gustative. Problema nu este ca studiul lui Hanig este gresit, ci ca graficul sau este mai degraba o reprezentare artistica, decat una stiintifica. Reprezentarea sa lasa de inteles ca diferite parti ale limbii sunt responsabile pentru diferite gusturi, in loc sa arate ca anumite parti ale limbii sunt mai receptive la anumite gusturi, in comparatie cu altele.

Ulterior lui David P Hanig un alt om de stiinta a contribuit la imaginea pe care o avem despre harta papilelor gustative. Este vorba despre Edwin G. Boring, profesor de psihologie la Harvard, care, in anii 1940, a publicat o lucrare de psihologie experimentala pe tema senzatiei si perceptiei. Versiunea hartii lui Boring a fost, de asemenea, impartita in sectiuni pentru fiecare gust, ceea ce a dus la popularizarea ideilor gresite despre felul in care percepem gusturile.

Aceasta imagine a hartii papilelor gustative a fost, insa, respinsa in deceniile ce au urmat de mai multi cercetatori stiintifici, care au concluzionat, in urma altor experimente, ca fiecare zona a gurii care contine papile gustative este, in aceeasi masura, receptiva la toate gusturile.

Intelegerea pe care o avem acum este datorata, cu precadere, cercetarilor din ultimii 15 ani, care ne-au adus la cunostinta faptul ca pentru fiecare gust exista un tip de receptor care face posibila transmiterea informatiei percepute de papilele gustative catre creier si ca receptorii responsabili pentru fiecare gust in parte sunt dispusi pe intreaga suprafata a limbii. In ciuda dovezilor stiintifice insa, harta limbii este prezentata inca in multe scoli din lume si inclusa in manualele disciplinelor de specialitate.

G.T.

Specialitate: 
Comentarii

Eroare!

Lucrarea lui Hanig este din 1891, nu 1991, alfel cum ar fi putut aparea "ulterior" o lucrare in1940?

Redactia: Multumim, am corectat

Pagini

Echipa medicala MedLife - ORL

Mascas Alina
Medic Specialist
Constantinescu Oana Alexandra,Medic Specialist ORL, Doctorand
Medic Specialist...
Medic Specialist
Popescu Alin Tudor,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

Cezariana este una dintre operatiile cele mai frecvente facute in intreaga lume. In ultimii ani, tehnica utilizata pentru cezariene a fost simplificata, rezultand intr-o morbiditate postoperatorie mai mica. In comparatie cu metoda clasica noua tehnica reduce semnificativ pierderea de sange (342 vs 495 ml) si durerea postoperatorie si a scurtat...
Igiena in camera de hotel / Foto: Photoxpress.com Sezonul vacantelor vine cu pericolele lui. Desi curatenia camerei in care iti petreci vacanta este unul dintre ultimele lucruri la care vrei sa te gandesti, cateva miscari simple te pot ajuta sa te feresti de vreun virus lasat in urma de persoana care a stat in camera inaintea ta, virus care iti...
Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale tiroidei? Cum recunoastem simptomele? Ce investigatii trebuie sa facem pentru un diagnostic corect si care este tratamentul? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii MedLive.ro. Medic primar chirurg, doctor in medicina, dr. Bogdan Stanescu activeaza din anul...
Consumul de ceai sau cafea nu afecteaza inima, spre deosebire de bauturile energizante, care pot provoca probleme cardiace, au relevat studii realizate de centre de cercetare prestigioase din mai multe tari, prezentate la congresul anual al Societatii Europene de Cardiologie, care a inceput sambata si se va incheia marti la Barcelona,...
Soarele este periculos pentru copiii mici / Foto: Sxc.hu Se apropie vara si am inceput deja sa ne gandim la concediile pe care le vom petrece la malul marii sau la sfarsiturile de saptamana pe malul lacului, la plaja. Expunerea la soare insa poate fi pe cat de placuta pe atat de daunatoare, mai ales pentru copiii nostri. Specialistii, citati de...