Publicat la: 
11/12/2012
Hidrocelul - cum apare, simptomatologie, diagnostic si tratament
Hidrocelul reprezinta cresterea in volum a bursei sau burselor scrotale (hidrocel bilateral), datorita prezentei de lichid in cantitate mai crescuta decat de obicei, intre foitele vaginalei testiculare.Vaginala testiculara este una din membranele ce invelesc testiculul, si care in mod normal secreta o cantitate minima de lichid care favorizeaza miscarile testiculului in scrot.
Cum apare hidrocelul?

In mod normal testiculele sunt coborate in scrot in momentul nasterii. In timpul coborarii din abdomen in bursa scrotala, testiculul antreneaza si peritoneul (membrana care inveleste cavitatea abdominala pe interior) pana la nivelul vaginalei testiculare. Se formeaza astfel canalul peritoneovaginal care realizeaza o comunicare libera intre cavitatea abdominala si scrot, in asa fel incat lichidul secretat de peritoneu in mod normal se scurge in scrot realizand un tip de hidrocel numit comunicant (hidrocel congenital). In mod normal canalul peritoneovaginal se inchide de la sine in copilarie; exista insa situatii in care comunicarea persista chiar pana la varsta adulta,iar lichidul persistent din vaginala destinde scrotul.
Hidrocelul intalnit la adulti este mai degraba unul secundar. Acesta apare sau datorita unei secretii anormale a vaginalei testiculare de cauza neclara sau este consecutiv unui traumatism testicular, unei tumori testiculare, infectii, ciroze cu ascita. Asocierea intre hidrocel si hernie este relativ frecventa.
Simptomatologia hidrocelului
Poate fi total asimptomatic. De regula pacientul constata singur cresterea progresiva in volum a scrotului de partea afectata sau bilateral. Cantitatea de lichid acumulata destinde pielea de deasupara si este raspunzatoare de jena locala, deformarea regiunii respective sau dureri.
Cum se pune diagnosticul de hidrocel?
Examenul fizic general si local este esential. Chirurgul apreciaza volumul bursei scrotale,distensia acesteia, realizeaza examenul funiculului spermatic, palpeaza testiculul pentru a vedea daca este normal, face diagnosticul diferential cu o hernie voluminoasa inghinoscrotala sau cu o tumora testiculara, apreciaza aspectul urinii (urina tulbure poate fi cauzata de o infectie locala). De asemenea in cadrul examenului fizic general medicul cauta afectiuni ce pot fi asociate cu prezenta hidrocelului.
Investigatiile complementare sunt ecografia testiculara (care apreciaza volumul si caracterele lichidului acumulat); urocultura si examenul sumar de urina pot fi necesare. Preoperator in functie de pacient pot fi utile si investigatii mai complexe (pulmonare, cardiace, hepatice, renale).
Ce tratament se recomanda?
La copii este necesar un consult de chirurgie pediatrica, chirurgul pediatric stabilind indicatia chirurgicala si momentul realizarii ei.
La adulti trebuie stiut ca punctia testiculara cu aspirarea lichidului(practicata inaca de unii), desi reduce hidrocelul in volum poate fi sursa de infectie externa; de asemenea punctia nu suprima cauza hidrocelului la adult: tunica vaginala care secreta in exces. Dupa aceste punctii evacuatorii hidrocelul se reface rapid cauza ramanand pe loc. Astfel tratamentul chirurgical este singurul capabil sa duca la vindecare. Scopul lui este de a indeparta tunica vaginala parietala, partial sau total cu desfiintarea cavitatii in care se acumuleaza lichidul.


Tratamentul chirurgical in hidrocel
Interventia se realizeaza pe cale deschisa sub anestezie rahidiana (jumatatea inferioara a corpului va fi amortita) sau generala (veti fi adormit complet).
Incizia va fi minima orizontala (3-4cm), la nivelul scrotului. Se repereaza vaginala testiculara, se patrunde in cavitatea in care se afla lichidul (acesta se evacueaza si se trimite spre a fi analizat). In continuare exista procedee care doar plicatureaza vaginala (procedeul Lord) sau procedee care rezeca vaginala parietala aproape in totalitate suprimand astfel cauza formarii hidrocelului (risc de recidiva foarte scazut).Testiculul poate fi fixat pentru a nu se torsiona (orhidopexie).Interventia se incheie cu inchiderea invelisurilor testiculului pas cu pas,terminand prin sutura tegumentului. Aceasta interventie dureaza circa 60 min. Exista posibilitatea sa aveti un tub de dren postoperator.
Ce se intampla practic inainte si dupa operatie ?
In primul rand este necesar un consult care va stabili diagnosticul si conduita ulterioara. Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dvs.de familie si adeverinta de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat. Cel mai probabil veti fi spitalizat in ziua operatiei. Ingrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei inghinale, tegumentelor scrotului si un dus cu o solutie antiseptica. Inaintea interventiei veti fi examinat de un medic anestezist impreuna cu care veti stabili tipul de anestezie.Postoperator, pacientii necesita supraveghere 24 de ore, iar tubul de dren daca exista va fi suprimat inaintea externarii. La externare veti beneficia de concediu medical si vi se va prescrie un tratament medicamentos de urmat la domiciliu. Firele de sutura vor fi suprimate in 8-10 zile. Un regim alimentar nu este necesar. Controlul postoperator va fi realizat la 30 de zile.

Medic: 

Comentarii

Sa ne traiti mult, bine si sanatos domnule doctor. Cauza aparitiei hidrocelului este neclara pentru mine. Inteleg ca poate aparea din senin si daca da, atunci care ar fi cauza posibila. Traumele asupra scrotului (testiculului) cum ar fi loviri accidentale, intre membrele inferioare sau datorita obezitatii ? Cum sa prevenim aparitia hidrocelului ?
Am varsta de 77 de ani si nu am avut pana acum probleme cu aparatul uro-genital. Doamne fereste sa am asa ceva la varsta mea. Va salut cu respect.

cate din cazuri au fost de natura canceroasa?
multumesc anticipat!

Buna ziua,baiatul meu in varsta de 3 ani are hidrocel din nastere,ma intereseaza daca interventia este complicata,multumesc!

George Ispas ai primit un raspuns?Si baietelul meu are tot din nastere.Astept un raspuns.Merci!Sanatate! e-mail spnl2007@yahoo.com

Alte articoleVezi toate articolele

Diabetul de tip 1 - insulino-dependent / Foto: Photoxpress In prezent, in lume sunt 246 de milioane de persoane care sufera de diabet, aceasta fiind una dintre cele mai raspandite boli cronice ale...
Cat zahar ar trebui sa consumam zilnic/ Foto: MorgueFile.com In studiile de specialitate zaharul apare din ce in ce mai des citat ca fiind principala cauza ce duce la declansarea diferitelor...