MEDICINA GENERALA

20 Septembrie 2017

Cum tratăm corect ulcerul de gambă?

scris de

Dr. Tomescu Andrei Branco

Ulcerul de gambă este o leziune dermo-epidermică, situată sub nivelul genunchiului. Este o afecțiune cronică și recurentă.

Cele mai frecvente sunt cele venoase, datorită insuficienței circulatorii venoase la nivelul membrelor inferioare. Alte forme ale ulcerului de gambă sunt ulcerele arteriale și ulcerațiile în cadrul piciorului diabetic.

Investigații și terapii în tratarea ulcerului de gambă

Îngrijirea ulcerului de gambă presupune o abordare multidisciplinară, spune Dr. Tomescu Andrei Branco, medic specialist chirurgie generală MedLife Genesys. În cadrul tratamentului pentru ulcer se vor face investigații paraclinice, cum sunt Eco Doppler venos sau arterial și analize de laborator, cum sunt hemoleucograma completă, VSH, glicemie, Proteina C reactivă, timp de sângerare, timp de coagulare și INR.

Esențială în cadrul tratării tuturor leziunilor diabetice este menținerea în limite normale a glicemiei, care este, în același timp, și cea mai bună terapie pentru prevenirea neuropatiei.

Tratamentul cu pansamentele hidroactive este unul revoluționar, care susține și accelerează procesele fiziologice specifice fiecărei faze a vindecării. Acestea mențin nivelul de umezeală de la nivelul rănii, protejează împotriva factorilor externi și susțin în mod activ procesul de vindecare.

Terapia umedă nu presupune doar folosirea unor pansamente, ci și un concept de tratament care presupune vizite periodice la cabinet, unde medicul efectuează manevre de aseptizare, debridare și toaletare a plăgii.

În cadrul tratamentului, este folosită și terapia cu presiune negativă, care este o tehnică avansată, non-invazivă de închidere activă a unei plăgi, ce implică aplicarea unei presiuni negative controlate pe suprafața acesteia.
 

Alimentația, un rol esențial în procesul de vindecare

În procesul de vindecare a ulcerului diabetic, un rol important îl are și alimentația, mai avertizează domnul doctor Tomescu Andrei Branco. Regimul alimentar recomandat cuprinde: legumele bogate în vitamine naturale (ardei, tomate, salată, castraveți, pătrunjel, mărar, ridiche, vinete). Prin conținutul bogat în apă, aceste legume hidratează țesuturile, iar antioxidanții protejează venele.

Fără tratament, ulcerele nu se vindecă, ci dimpotrivă, se infectează, cresc în dimensiuni foarte repede, devin dureroase și limitează semnificativ mobilitatea. Cu cât dimensiunile ulcerului sunt mai mari, iar ulcerul este mai vechi, timpul de vindecare se prelungește.

Domnul doctor Tomescu Andrei Branco, medic specialist chirurgie generală, poate fi găsit în cadrul hyperclinicii MedLife Genesys. Pentru programări, apelați numărul de telefon 0257 960.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.