MEDICINA GENERALA

19 Martie 2018

Incontinența urinară la femei

scris de

Medlife Arad

Incontinența urinară se defineşte ca o pierdere involuntară de urină, de la câteva picături până la pierderea continuă de urină. Ea poate apărea în diverse circumstanțe, fiind astfel clasificată în:

  1. Incontinență urinară de efort - pierderea involuntară de urină ce apare la creşterea presiunii intra-abdominale dată de efortul provocat de râs, tuse, încordare, ridicarea unor greutăți, ridicarea din pat etc.
  2. Incontinența urinară prin imperiozitate - pierderea involuntară de urină precedată de o dorință intensă de a urina.
  3. Incontinența urinară mixtă - o combinație între cele 2 categorii descrise anterior.
  4. Incontinența urinară prin prea-plin - apare foarte rar la femei datorită unei distensii importante a vezicii urinare, consecință a unei cauze funcționale (lipsa de contracție a vezicii urinare).
  5. Incontinența urinară extra-uretrală - pierderea involuntară, continuă de urină în afara canalului urinar (uretră).

Dr. Pîtea Alexandru, medic specialist urologie în cadrul MedLife Genesys, spune că incontinența afectează la nivel global în principal femeile, 13% dintre acestea suferind de această afecțiune. Aproximativ jumătate prezintă incontinență urinară de efort. Pe parcursul vieții aproximativ 10% dintre femei vor necesita o operație pentru incontinență urinară asociată sau nu cu prolaps urogenital (căderea vezicii urinare prin vagin - cistocel sau prolaps de compartiment anterior).

Există un risc semnificativ mai mare de apariție a incontinenței urinare de efort la femeile cu:

  • Istoric de naşteri pe cale vaginală
  • Obezitate
  • Constipație cronică
  • Boli respiratorii cronice
  • Menopauză
  • Exerciții / efort fizic intens pe parcursul vieții
  • Radioterapie la nivel pelvin

Cum mă afectează?

Această problemă scade semnificativ calitatea vieții datorită senzației permanente de ud şi rece la nivelul zonei genitale şi la nivelul coapselor, precum şi scăderea activității sociale şi sexuale datorită jenei, fricii de a nu emana miros de urină, atenției constante de a nu umezi lenjeria. Multe femei care suferă de incontinență urinară evită să discute această problemă cu medicul lor şi consideră că această afecțiune este un element normal în procesul de îmbătrânire.

Ce face medicul urolog specializat în această arie de afecțiuni?

Abordarea pe care Dr. Pîtea Alexandru o are în astfel de situații este să determine prin discuția directă circumstanțele în care apare pierderea de urină. Apoi, prin examenul clinic, să descopere care este cauza incontinenței urinare şi în urma acestora, să poată încadra cu exactitate afecțiunea pacientului într-una din categoriile descrise mai sus, lucru esențial pentru un rezultat terapeutic eficient.

Cum se tratează incontinența urinară?

În funcție de tipul de incontinență urinară, tratamentul este unul total diferit. În cazul incontinenței urinare de efort, în ultimii ani, datorită unor progrese importante în domeniu, prin care s-au dezvoltat tehnici operatorii performante şi minim invazive, s-a dovedit că una dintre metodele eficiente şi de durată este intervenția chirurgicală pe cale vaginală. Aceasta constă într-o incizie la nivelul vaginului prin care se introduce o plasă de susținere special adaptată pentru canalul urinar (uretră), ce formează o adevărată structură de rezistență ce împiedică ulterior pierderea de urină în timpul creşterii presiunii intra-abdominale (efort).

În cazul în care manifestați simptome de incontinență urinară, nu amânați și nu lăsați această afecțiune să vă afecteze calitatea vieții. Apelați la Dr. Pîtea Alexandru, medic specialist urologie, specializat în diagnosticarea şi tratamentul chirurgical al incontinenței urinare. Programări la numărul de telefon 0257 960.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.