11 Aprilie 2018
Premiera Chirurgiala MedLife Genesys
MedLife Arad
Chirurgie

La un an distanță de la prima operație de cancer de rect efectuată laparoscopic în Arad, Dr. Tomescu Andrei Branco, împreună cu Dr. Ciurdariu Daniel și echipa de medici ATI de la MedLife Genesys, au tratat un pacient tânăr cu cancer de colon stâng, operație efectuată integral laparoscopic.

Cancerul colorectal este tot mai frecvent, iar vârsta pacienților este în continuă scădere. Metodele de screening și ușurința cu care se efectuează în ziua de azi colonoscopia au dus la descoperirea cazurilor mult mai repede decât în trecut. Un factor important în tratamentul cancerului este momentul în care el este descoperit. Primele semne ţin de modificarea progresivă a tranzitului intestinal, pierderi de sânge proaspăt (roșu) sau sânge digerat (negru) în scaun; semne ce necesită un control la medicul gastroenterolog, el fiind cel care descoperă această patologie.

Revenind la cazul pacientului operat de cancer de colon stâng în cadrul spitalului nostru, Dr Tomescu Andrei Branco ne precizează că s-a folosit pentru prima dată în Arad tehnica laparoscopică pentru a efectua o hemicolectomie stângă (excizia radicală oncologic a porțiunii de colon la nivelul căreia se găsea tumora), restabilirea continuității tubului digestiv fiind efectuată printr-o anastomoză mecanică (instrument de unică folosință ce înlocuiește cusătura efectuată de chirurg). Utilizarea instrumentelor de sutură mecanică oferă cea mai mică rată de complicații postoperatorii. Intraoperator, s-a efectuat o colonoscopie de control de către Dr. Nouphal Abdul, medic primar gastroenterolog la MedLife Genesys, colonoscopie ce a putut vizualiza tumora intraoperator.

Intervenția a decurs fără probleme, cu o durată de aproximativ 3 ore, pacientul având o evoluție postoperatorie excelentă, fiind externat după 4 zile. Dr. Tomescu Andrei Branco, împreună cu Dr. Ciurdariu Daniel se mândresc că au reușit o astfel de premieră pentru chirurgia arădeană și

recomandă abordul multidisciplinar în tratamentului tumorilor maligne, folosind tehnica laparoscopică, care aduce un plus de valoare calității vieții pacientului (dureri mult mai mici, recuperare mult mai rapidă, estetic etc).

Medicii atrag atenția că orice tulburare a tranzitului intestinal, orice sângerare în timpul sau după scaun, ar trebui să ridice un semn de alarmă și să vă determine să cereți un consult de specialitate. Depistat la timp, cancerul de colon sau de rect, poate fi tratat în mod eficient și în Arad, laparoscopic.

Cereți ajutorul medicului la orice modificare apare în starea dumneavoastră de sănătate. Apelați 0257 960 și programați-vă pentru un consult de specialitate.

Adaugă comentariu nou