29 Iunie 2017
MedLife Arad
General

Dacă aveți diabet, probabil știți că organismul dumneavoastră nu poate folosi sau stoca corect zahărul. Diabetul zaharat este o afecțiune cronică care necesită tratament continuu, fie cu tablete sau insulină, pentru a menține zahărul din sânge (glicemia) la valori cât mai apropiate de normal. Când cantitatea de zahăr din sânge (glicemia) este prea mare, acesta poate ataca vasele de sânge din întregul corp, inclusiv cele din ochi. În consecință, apare retinopatia diabetică.

Dr. Țurlea Cristian, medic oftalmolog MedLife Genesys, ne explică cum că în stadiul incipient capilarele (vasele mici) din retină se distrug determinând microhemoragii sau microanevrisme care sunt umflături în peretele capilar, care permit scurgeri de lichide plasmatice (exudate moi) și de grăsimi (exudate dure). În stadiile avansate boala poate produce creșterea de noi vase de sânge în spatele retinei. Noile vase formate (neovase) se înmulțesc și se sparg, producând hemoragii, dezvoltarea unui țesut care împinge retina, provocând dezlipire de retină și care duc la orbire.

În plus, aceste vase anormale se pot dezvolta și în iris conducând la apariția glaucomului, care nu poate fi stăpânit, ochiul devenind extrem de dureros.

CUM SE MANIFESTĂ RETINOPATIA DIABETICĂ

Toate persoanele care au diabet prezintă riscul de a face retinopatie diabetică. În fazele incipiente, s-ar putea să nu sesizați nici o schimbare în vederea dumneavoastră, dar mai târziu da. Scăderea vederii, care este semnul cel mai important, apare când este afectată regiunea centrală a retinei (macula). În acel stadiu deja este târziu, retinopatia fiind avansată.

De aceea, toți pacienții cu diabet trebuie să facă un examen oftalmologic ce implică un examen al fundului de ochi pentru a diagnostica retinopatia diabetică în stadii cât mai incipiente. Nici un pacient cu diabet nu trebuie să aștepte să-i scadă vederea ca să meargă la medicul oftalmolog.

TRATAMENTUL

Dr. Țurlea Cristian ne spune că preventiv se pot admistra medicamente pe bază de antioxidanți și protectori vasculari. În stadiile mai avansate ale retinopatiei diabetice eficient este tratamentul cu laser pentru a etanșa vasele sparte și a le distruge pe cele nou formate. Nu este o terapie dureroasă, se fac 5-6 ședințe la interval de 1 lună. Terapia laser este singura metodă de tratament foarte eficientă în stabilizarea evoluție retinopatiei diabetice.

În stadiile cu hemoragii, neovase extinse, este indicată injecția intravitreană cu substanțe ce atacă vasele nou formate și ajută la rezorbția hemoragiilor. În cazurile cu hemoragie în vitros sau decolări de retină se indică intervenția chirurgicală (vitrectomia).

CUM PUTEȚI REDUCE RISCUL DE APARIȚIE AL RETINOPATIEI DIABETICE

 1.  Mențineți nivelul glicemiei sub control și efectuați regulat vizite la medicul diabetolog.
 2. Controlați factorii de risc, și anume:
  • tensiunea arterială crescută
  • nivelul crescut al colesterolului
  • fumatul
 3. Urmăriți-vă tensiunea arterială și păstrați-o sub control sau cereți sfatul medicului cardiolog.
 4. Urmați o dietă sănătoasă.
 5. Faceți regulat mișcare.
 6. Efectuați controlul oftalmologic cel puțin o dată pe an.

Dacă nu ați făcut de mult un control oftalmologic și vederea este neclară, încețoșată ori cu pete, mergeți de urgență la medicul oftalmolog.

Programați-vă o consulație oftalmologică la doctorul Țurlea de la MedLife Genesys, apelând numărul 0257 960.