10 Decembrie 2015
Dr. Daniel Ciurdariu
Chirurgie

Raluca știa despre ficat câteva lucruri de bază: că este cel mai greu organ din organism (cântărește aproximativ 2 kg.), că este parte a sistemului digestiv și că o doare.

Raluca locuiește în Arad. Este studentă la kinetoterapie, deci este o persoană responsabilă atunci când vine vorba despre sănătatea ei. În ultima sesiune, a reușit foarte greu să se concentreze asupra învățatului din cauza unor dureri în partea superioară a abdomenului. Bănuia că ar putea fi din cauza ficatului, așa că s-a prezentat de urgență la medic, pentru o ecografie abdominală. Dr. Daniel Ciurdariu, medic specialist chirurgie generală, în cadrul Spitalului MedLife Genesys Arad, i-a confirmat Ralucăi bănuiala: ficatul Ralucăi prezenta două formaţiuni chistice.

Se consideră că 5% din populația globului posedă cel puțin un chist hepatic seros, iar 95% dintre cei cu chiste nu au nici un simptom pe tot parcursul vieții. În cazul Ralucăi, situația este diferită. La ea s-au manifestat mai multe simptome specifice: dureri în partea superioară a abdomenului, senzația de mărire abdominală, balonare. Pentru a-i stabili diagnosticul cu precizie, dr. Daniel Ciurdariu a direcţionat-o pe Raluca către investigații mai amănunțite. Examenul CT abdominal a confirmat prezenţa celor două formaţiuni chistice hepatice (de lob stâng și lob drept), iar anticorpii serici antiechinoccocus s-au dovedit a fi pozitivi. Pornind de la aceste rezultate, diagnosticul pus de doctor a fost: chiste hidatice hepatice.

Chistul hidatic hepatic este o formaţiune lichidiană localizată în ficat și cauzată de prezenţa în organism a unui parazit numit „Taenia echinococcus granulosus”. Acest parazit cu formă plată, asemănător unei panglici, se transmite prin alimentele infestate şi în condiţiile unei igiene precare. Dacă nu este ținut sub observație și, ulterior, eliminat, chistul hedatic hepatic poate determina apariția unor complicații, în special atunci când crește în dimensiuni: icter, febră, frisoare, alterarea stării generale prin suprainfectare, fisurarea chistului, care cauzează colică biliară, icter, angiocolită sau, în cel mai rău caz, ruperea chistului, care produce peritonită.

Iniţial, Raluca a urmat un tratament antiparazitar după care a fost supusa unei intervenţii chirurgicale pentru eliminarea chisturilor hepatice, iar evoluţia a fost una bună.

OPINIA SPECIALISTULUI

În urmă cu două luni, o pacientă în vârstă de 22 ani, s-a prezentat la Spitalul MedLife Genesys, acuzând o stare de discomfort la nivelul etajului abdominal superior. În urma unei ecografii abdominate, au fost decelate două formațiuni hepatice chistice, motiv pentru care au fost efectuate investigații suplimentare: examenul CT abdominal, care a relevant existența a două formațiuni chistice hepatice (de lob stand și lob drept), cu aspect sugestiv pentru chiste hidatice și anticorpii serici antiechinoccocus pozitivi. Astfel a fost conturat diagnosticul: chiste hidatice hepatice.

Tratamentul acestei boli este exclusiv chirurgical, motiv pentru care, după un tratament antiparazitar preoperator, s-a intervenit chirurgical. Chistele hepatice fiind mai profunde la nivelul ficatului, nu s-a putut interveni laparoscopic, iar intervenția a fost efectuată clasic. Chisturile au fost identificate în ficat prin intermediul ecografului intraoperator. După ce chistele au fost inactivate cu soluție helmicidă, s-a trecut la tratamentul chirurgical al acestora.

Pacienta s-a recuperate bine, fiind externată după patru zile de la operație, având o stare generală și locală bună. La controalele ulterioare (după o lună și după două luni postoperator), nu s-a observant nimic neobișnuit și nu au fost acuzate manifestări clinice. Cu toate acestea, pacienta a rămas sub observația medicului gastroenterolog, cu tratament antiparazitar pentru încă o perioadă de timp.

Echipa medicală:

Dr. Daniel Ciurdariu, medic specialist chirurgie generală, Spitalul MedLife Genesys Arad