8 Iunie 2017
Dr. Danusia Carpatina
General

Otalgia sau durerea de ureche reprezintă una dintre cauzele frecvente de solicitare a consultului ORL pe perioada verii. Otita externă reprezintă inflamația conductului auditiv extern și / sau a pavilionului auricular. Dr Carpatina Danusia, medic specialist ORL din cadrul MedLife Genesys ne spune mai multe despre această afecțiune și căile de tratament recomandate.

Ce cauzează otita externă?

Otita externă apare mai frecvent în sezonul estival mai ales din cauza contaminării microbiene din apa piscinelor. Alte cauze sunt reprezentate de utilizarea bețișoarelor de urechi care ar trebui evitate. Bețișoarele creează mici leziuni ce devin porți de intrare pentru bacterii și ciuperci.

O altă cauză a acestei afecțiuni este spălarea urechilor cu diverse soluții: șampon, spirt sau orice altă modalitate de îndepărtare excesivă a cerumenului. Totodată, anumite afecțiuni care scad imunitatea, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul sau HIV, dar și tratamentul cu cortizon pot duce la otită.

Care sunt simptomele?

Simptomele sunt reprezentate de:

  • senzație de ureche plină
  • durere la apăsarea pe ureche sau la tracționarea posterioară a pavilionului
  • secreții purulente în conduct
  • intrarea în canalul auditiv este îngustată datorită inflamației tegumentului
  • auzul poate fi ușor scăzut sau normal
  • uneori starea generală este alterată

Cum se tratează?

Tratamentul este în funcție de etiologia otitei (bacteriană, micotică sau mixtă), putând fi atât unul local, cât și unul general. Tratamentul local cuprinde: aspirații zilnice și instilații auriculare cu soluții cu antibiotic / antimicotice, în vreme ce tratamentul general implică o cură cu antiinflamatoare și antibiotice orale.

Doamna dr Carpatina Danusia, medic specialist ORL, vă stă la dispoziție în fiecare zi de luni până vineri, la MedLife Genesys. Pentru programare apelați 0257 960.