Ce este mamografia
Mamografia este o investigație radiologică a sânului care ajută la detectarea modificărilor apărute la nivelul structurii acestuia, cu mult înainte ca acestea să poată fi sesizate la palpare. După vârsta de 40 de ani, aceasta este metoda de elecție în depistarea neoplaziei mamare, în special la sânii cu structură predominant adipoasă.
Până la această vârstă, metoda de elecție pentru investigarea sânului este ecografia mamară.
Diferența între mamografie și ecografie mamară este că prima se realizează cu ajutorul razelor X, iar cea de-a doua se bazează pe ultrasunete.
O întrebare pe care pacientele și-o pun adesea este: ”Ecografie mamară vs mamografie: care investigație este mai bună?” Nu se poate spune însă că una dintre ele este mai bună decât cealaltă. Ele se completează reciproc, nu se suprapun. Fie că este vorba de mamografie sau ecografie mamară, se recomandă ca investigația să fie efectuată o dată pe an.
Revenind la mamografii, există mai multe tipuri: mamografia clasică, mamografia digitală și mamografia cu tomosinteză.
Mamografie clasică
Mamografia clasică este cea făcută cu mamograful analog; imaginile obținute vor fi alb-negru și vor fi imprimate pe segmente de film, ca la o radiografie obișnuită.
Mamografie digitală
Mamografia digitală se diferențiază de cea clasică prin faptul că imaginile sunt obținute pe suport digital, ceea ce îi permite medicului să le vizioneze pe ecranul unui calculator și să le prelucreze pentru a evidenția zonele de interes.
Mamografie cu tomosinteză
Tomosinteza este un tip avansat de mamografie. Cu ajutorul acesteia se pot obține imagini multiple ale sânului - secțiuni cu grosime de 1 mm. Aceste imagini sunt trimise către un calculator care folosește un algoritm pentru a le combina într-o imagine 3D a întregului sân. Această investigație poate fi folosită atât pentru a depista primele semne ale cancerului la femeile care nu prezintă încă simptome, cât și pentru a se pune un diagnostic precis în cazul pacientelor la care au apărut deja simptome, mai ales a celor cu sânul dens.
La MedLife, îmbinăm serviciile medicale integrate cu profesionalismul, grija și responsabilitatea personalului medical. Pentru a veni în întâmpinarea unui număr cât mai mare de pacienți, oferim acces la o gamă largă de specialități medicale. Vă invităm să consultați lista de specialități, dar și unitățile medicale unde acestea sunt disponibile!
Iar dacă aveți nevoie de o programare, o puteți face fie prin completarea formularului online, fie direct în aplicația mobilă MedLife disponibilă în Google Play și App Store sau printr-un apel telefonic la numerele dedicate din București și din țară.