DEXA (Osteodensitometrie)

Osteodensitometrie (DEXA)

Solicită o programare

*Toate câmpurile sunt obligatorii.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Sistemul Medical MedLife SA în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termeni și condiții.

Ce este DEXA

Cunoscută și sub numele de DEXA (Dual Energy X-Ray Absorptiometry), osteodensitometria este o investigație imagistică de înaltă performanță ce, după cum îi spune și numele, utilizează două fascicule de raze X, fiecare cu niveluri diferite de energie, pentru a produce imagini din interiorul corpului și a măsura densitatea oaselor și pierderea osoasă.

Cel mai adesea, se efectuează la nivelul șoldului și al coloanei vertebrale lombare. La copii și unii adulți, este scanat uneori întreg corpul.

dexa medic si pacienta

Cum funcționează un aparat DEXA

Un aparat DEXA este compus dintr-o masă, pe care stă așezat pacientul, un braț mobil pe care se află un emițător de raze X și un detector de raze X, plasat dedesubtul mesei. Mai include și un computer cu un software special care interpretează datele obținute, le transformă în imagini și le afișează pe un monitor.

Înainte de a ajunge la pacient, radiațiile trec printr-un colimator care le transformă într-un fascicul îngust în formă de evantai. Acest fascicul de raze trece apoi prin pacient, fiind atenuat în mod selectiv de oasele și țesutul moale al acestuia, și prin detectorul de raze X, unde este înregistrată intensitatea radiației transmise. Datorită diferenței în atenuarea celor două fascicule cu niveluri diferite de energie, cantitatea de țesut moale poate fi scăzută din total și ceea ce rămâne este densitatea minerală osoasă a pacientului.
 

Ce este osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune a scheletului caracterizată printr-o scădere a masei osoase, ceea ce predispune la fracturi. Sănătatea oaselor este menținută prin remodelare, adică înlocuirea osului vechi cu un os nou. Ciclul de remodelare este compus din activare, resorbția osului vechi (cu ajutorul unor celule numite osteoclaste) și formare de os nou (cu ajutorul unor celule numite osteoblaste). Pierderea de substanță osoasă se produce atunci când resorbția depășește formarea, așa cum se întâmplă după menopauză și la persoanele vârstnice, dar și în cazul unor afecțiuni sau după anumite tratamente.
 

Ce este osteopenia

Osteopenia este un termen clinic folosit pentru a descrie o scădere a densității minerale osoase sub valorile normale de referință, dar nu suficient de scăzută pentru a se putea pune diagnosticul de osteoporoză.

Beneficii

icon-anestezie

Nu necesită anestezie

icon-radiatieLow

Doza de radiații folosită este foarte mică (este de 10 ori mai redusă decât în cazul unei radiografii standard)

icon-radiatie-no

Nu rămân radiații în corp după examinare

icon-relaxed2

Nu există, de obicei, reacții adverse

icon-24h

Se poate face în orice perioadă a zilei

icon-doc-date

Poate ajuta atât la stabilirea unui plan de tratament, cât și la evaluarea eficacității tratamentului urmat

icon-bone

Se poate prezice riscul de a dezvolta o fractură

Când este indicată investigația DEXA?

Analiza DEXA este folosită în diagnosticarea osteoporozei, dar și în monitorizarea tratamentului și a evoluției acestei patologii. Scanarea densității osoase mai poate fi utilizată pentru a măsura compoziția corporală. Osteometria este recomandată  persoanelor peste 65 de ani sau celor peste 50 de ani cu factori de risc pentru fractură, în special:

  • Pacientelor postmenopauzale care nu iau estrogen, celor aflate în premenopauză, precum și celor ale căror ovare au fost îndepărtate pe cale chirurgicală;
  • Persoanelor cu antecedente de fractură de șold;
  • Fumătorilor;
  • Bărbaților care suferă de afecțiuni clinice asociate cu pierderea osoasă (ex: artrita reumatoidă, boli renale cronice sau hepatice etc.);
  • Persoanelor care urmează tratament cu medicamente despre care se știe că sunt provoacă pierderea osoasă, inclusiv corticosteroizi sau diferite medicamente anti-convulsii;
  • Pacienților cu diabet de tip 1, hipertiroidism sau hiperparatiroidism;
  • Persoanelor care au suferit o fractură în urma unui traumatism minor;
  • Pacienților cu turnover osos crescut (apare sub formă de colagen excesiv în urină);
  • Persoanelor care au observat o scădere a înălțimii.

La MedLife, îmbinăm serviciile medicale integrate cu profesionalismul, grija și responsabilitatea personalului medical. Pentru a veni în întâmpinarea unui număr cât mai mare de pacienți, oferim acces la o gamă largă de specialități medicale. Vă invităm să consultați lista de specialități, dar și unitățile medicale unde acestea sunt disponibile!

Iar dacă aveți nevoie de o programare, o puteți face fie prin completarea formularului online, fie direct în aplicația mobilă MedLife disponibilă în Google Play și App Store sau printr-un apel telefonic la numerele dedicate din București și din țară.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.