Publicat la: 
13/09/2018

Un nou studiu clinic din China, condus de Scoala de Medicina Dentara si de cercetatorul Songtao Shi, deschide calea spre investigatii mai ample in ceea ce priveste utilitatea extragerii celulelor stem din dintii de lapte, conform eurekalert.org.

De multe ori, copiii cad si se lovesc. Aproape jumatate dintre acestia sufera de cel putin o leziune a dintilor in timpul copilariei. Atunci cand accidentul afecteaza un dinte permanent imatur, poate impiedica furnizarea sangelui si devoltarea radacinilor, devenind un dinte mort.

Pana in prezent, ingrijirea standard, in astfel de situatii, era o procedura numita apexificare, care incurajeaza dezvoltarea ulterioara a radacinilor, dar nu inlocuieste tesutul pierdut. In unele cazuri, radacinile se pot dezvolta anormal. Noile rezultate ale unui studiu clinic, condus de Songtao Shi, de la Universitatea din Pennsylvania, de Yan Jin, Kun Xuan si Bei Li, de la ”Fourth Military Medicine University”, din Xi'an, China, sugereaza ca exista o cale mai promitatoare pentru aceste tipuri de leziuni, si anume utilizarea celulelor stem extrase din dintii de lapte. Studiul a fost publicat in revista ”Science Translational Medicine”.

”Aceasta metoda face ca pacientul sa simta din nou senzatiile de cald, rece, ceea ce inseamna ca au dinti vii din nou. Din datele acumulate pana acum, putem spune ca este o terapie sigura si eficienta”, spune Shi, profesor si presedinte la departamentul de anatomie si biologie celulara la ”Penn's School of Dental Medicine”.

Shi a lucrat timp de un deceniu pentru a testa ce posibilitati exista dupa recoltarea celulelor stem din dintii de lapte, dupa ce le-a descoperit in dintii fiicei sale. El si colegii sai au invatat mai multe despre modul in care functioneaza aceste celule stem dentare si au incercat sa afle  cum ar putea fi folosite pentru a regresa tesutul dentar, cunoscut sub numele de pulpa.

Studiul a inclus 40 de copii care au suferit leziuni la un incisiv permanent si care inca aveau dinti de lapte. Dintre ei, 30 au urmat tratament bazat pe celule stem, iar 10 au facut apexificare. Celor din prima categorie li s-a extras tesut dintr-un dinte sanatos, de lapte. Celulele stem au fost lasate sa se reproduca in laborator, iar, mai apoi, celulele rezultate au fost implantate in dintele ranit. In urma acestei proceduri, pacientilor li s-au dezvoltat radacini sanatoase, dentina a fost mai groasa (partea tare, de sub smalt) si fluxul sanguin a crescut. La un an dupa aceste proceduri, doar cei din prima categorie au inceput sa simta senzatiile. Cercetatorii au avut posibilitatea de a examina direct tesutul unui dinte tratat atunci cand pacientul a renuntat la acesta si a trebuit sa-l extraga. Ei au descoperit ca celulele stem implantate au regenerat diferite componente ale pulpei dentare, inclusiv celulele care produc dentina, tesutul conjunctiv si vasele de sange.

”Aceste rezultate sunt foarte interesante. Este un pas inainte, aceasta tehnica ar putea deveni o terapie de rutina”, declara Shi.

Totusi, este imposibil sa functioneze pentru adultii care si-au pierdut deja toti dintii de lapte. Astfel, cercetatorii au inceput sa analizeze daca procesul ar putea functiona folosind celule stem donate.

Sursa: www.eurekalert.org

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Pentru prima data, oamenii de stiinta au aratat ca un mic grup de celule din embrionul uman dicteaza soarta altor celule embrionare. Descoperirea acestui "organizator" al dezvoltarii ar putea ajuta...
O echipa de cercetatori americani a reusit in premiera mondiala sa obtina celule stem embrionare din clonarea unor celule umane adulte, celulele obtinute pastrand informatia ADN specifica...