Publicat la: 
28/09/2017

In Europa a crescut numarul persoanelor de peste 50 de ani diagnosticate cu HIV

In 2015 numarul persoanelor diagnosticate cu HIV la nivel global a depasit 36 de milioane. Unul din sase cazuri de HIV din Europa sunt diagnosticate la persoanele de peste 50 de ani, arata un raport semnat de European Surveillance System si publicat in jurnalul de specialitate Lancet HIV.

Intre anii 2004 si 2015 numarul diagnosticelor HIV a crescut cu 2.1% in fiecare an in randul persoanelor in varsta, iar in 2015 acest segment de populatie reprezenta 17,3% din numarul total de persoane ce poarta acest virus in Europa, informeaza cnn.com.

Constatarile noastre sugereaza ca epidemia HIV evolueaza. Observam o noua directie in epidemia HIV si o crestere constanta a numarului de noi diagnostice in randul adultilor in varsta din aceasta regiune, declara Lara Tavoschi, cercetatoare in cadrul European Center for Disease Prevention and Control.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale ale persoanelor adulte din 31 de tari, colectate prin intermediul European Surveillance System intre anii 2004 si 2015, cu scopul de a analiza noile diagnostice de HIV in randul persoanelor de peste 15 ani.

Rata de diagnostic cu HIV a crescut in randul populatiei in varsta in 16 tari, printre care se numara Germania, Irlanda si Belgia, dar a scazut numai in Portugalia.

Printre tarile cu cele mai multe cazuri de HIV se numara Estonia, Letonia si Malta, unde au fost diagnosticate cel putin sapte persoane din 100 de mii. De asemenea, numarul diagnoticelor din aceste tari a crescut si in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani, arata raportul cercetatorilor.

In unele tari, precum Marea Britanie si Norvegia, s-au inregistrat noi diagnostice de HIV chiar si in randul tinerilor, iar numarul adultilor in varsta diagnosticati cu acest virul a crescut anual cu peste 3,6%.

Acesta este rezultatul esecului campaniilor de informare ce vizeaza adultii in varsta, adauga Lara Tavoschi.

Pe langa cresterea numarului de diagnostice in randul adultilor de peste 50 de ani, raportul arata ca acest segment de populatie este mai predispus diagnosticarii cu boala HIV in stadii avansate, ca urmare a riscului crescut ca acestia sa fie purtatori de virus HIV in lipsa testarii, diagnosticarii si informarii acestora.

Dintre toate persoanele participante la studiu, 47% au fost diagnosticate cu intarziere, iar in randul adultilor purtatori de virus, cu varste de peste 50 de ani procentul a fost mult mai mare, de respectiv 63%.

Persoanele HIV pozitive care nu se testeaza risca sa puna in pericol sanatatea persoanelor cu care intra in contact, adauga Tavoschi, iar alte studii realizate pe aceasta tema arata ca rata de supravietuire in randul adultilor in varsta diagnosticati cu HIV in faza avansata este cu mult mai scazuta.

Acest studiu ne aduce in atentie faptul ca nu ne permitem sa ne complacem atunci cand vine despre testarea HIV. Persoanelor de toate varstele trebuie sa li se reaminteasca faptul ca epidemia HIV nu s-a incheiat, iar tramiterea virala este o posibilitate reala in toate partile lumii, dar si in randul populatiei de toate varstele, incheie Linda-Gail Bekker, presedinta institutului International AIDS Society.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Articole similare

Conform ultimelor statistici, din 43% din cei 619 romani nou-diagnosticati cu HIV au varsta cuprinsa intre 20-29 de ani, iar 64% s-au infectat prin intermediul contactului heterosexual neprotejat. Pornind de la aceste statistici, Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) organizeaza o campanie de prevenire a infectarii cu virusul HIV si de incurajare...
SIDA, tratata cu antibiotice / Foto: Sxc.hu Vietile a mii de oameni infectati cu virusul HIV ar putea fi salvate, daca acestora le-ar fi administrat un simplu antibiotic, la scurt timp dupa diagnosticare. Medicamentul cotrimoxazol, comercializat sub numele de bactrim, eusaprim si septrim, contine doua antibiotice, sulfametoxazol si trimetoprim,...
Autoritatile americane au facut primul pas in preventia SIDA, dupa ce au dat unda verde unui medicament prin care este prevenita infectarea cu HIV. Studiile au aratat ca Truvada reduce riscull de infectare cu pana la 73%, noteaza BBC. Truvada poate fi administrat de cei care sunt expusi la infectie si de oricine ar putea intretine relatii sexuale...
Dr. Doinita Gache / Foto: MedLive.ro "Tinerii care isi incep viata sexuala la o varsta tot mai precoce trebuie sa stie ca exista si niste riscuri. Printre bolile cu transmitere sexuala, unele fac ravagii in secolul acesta ca si in secolul trecut. In primul rand este infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si infectia cu virusul hepatitei...
Terapia antiretrovirala eficienta a schimbat virusul imunodeficientei umane (HIV) dintr-o boala progresiva si fatala, la o afectiune cronica usor de gestionat, dar asociata cu rate mari de infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, dar si alte boli, comparativ cu persoanele care nu au HIV, potrivit unei lucrari...