Publicat la: 
21/08/2017

Dopplerul cervico-cerebral, este o procedura sigura, nedureroasa, care foloseste ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sange catre creier.

La nivelul gatului acestea sunt usor de vizualizat. Sunt 4 vase care duc sange catre creier– 2 artere carotide care iriga partea anterioara a creierului si 2 artere vertebrale care iriga partea posterioara a creierului.

Dopplerul vaselor cerebrale permite vizualizarea fluxului de sange intracranian si a circulatiei cerebrale.

Dopplerul cervico-cerebral se efectueaza pentru a vedea daca arterele carotide sau vertebrale sunt ingustate si daca sangele circula cu flux normal la nivelul acestora.

Arterele carotide pot fi ingustate printr-o placa de aterom – o depunere pe partea interna a vasului alcatuita din colesterol, calciu si alte substante sanguine.

Prezenta placilor de aterom pe vase este un semnal de alarma, indicand risc crescut de accident vascular cerebral si de infarct miocardic. Diagnosticul si tratamentul precoce al ateromatozei scade acest risc.

Aveti indicatie sa faceti acest tip de examinare doppler daca ati avut AIT-uri sau AVC-uri sau daca suferiti de o boala care creste riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi:

  • hipertensiunea arteriala

  • diabetul zaharat

  • hipercolesterolemia

  • istoric familial de AVC sau boala cardiaca ischemica

  • AIT sau AVC recent

  • suflu carotidian, detectat de doctor la examinarea cu stetoscopul

  • boala coronariana

  • fumatul

În concluzie, ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metodă simplă, lipsită de pericole pentru pacient, care poate da foarte multe informații despre arterele pacientului și despre modul cum circulă sîngele prin aceste artere, evidențiind riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic sau cauza unui accident vascular cerebral. Această metodă este foarte utilă pentru stabilirea tratamentului adecvat, medicamentos, uneori chirurgical sau interventionist.

Tratamentul precoce previne complicatii grave precum accidental vascular cerebral.

Autor: Patricia Daniela Toboc, medic specialist neurologie

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Citirea unui roman captivant declanşează modificări reale şi măsurabile în funcţionarea creierului, care pot dura cel puţin cinci zile după încheierea lecturii, au descoperit cercetătorii americani...
39,1% dintre romani se considera fericiti, conform studiului National Happiness, dintre care 14,3% dintre romani se declara profund fericiti si  24,8%, fericiti. Din punct de vedere strict demografic...