Publicat la: 
18/09/2014

Indulcitorii artificiali, folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si contribui la agravarea riscurilor de diabet, arata un studiu publicat miercuri, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Utilizati in multe alimente si bauturi, cum ar fi bauturile gazoase light, cereale si deserturi, indulcitorii artificiali (sau puternici) sunt substante cu mare capacitate de indulcire, dar fara calorii. Studiind impactul acestora asupra soarecilor de laborator si pe un grup de sapte persoane, cercetatorii au descoperit ca ei perturba compozitia si functia florei intestinale.

'Indulcitorii artificiali au fost introdusi masiv in alimentatie cu scopul de a reduce aporturile calorice si a normaliza nivelurile de glucoza din sange, fara a scadea pofta pentru dulciuri', amintesc cercetatorii in revista britanica Nature. Cercetarile lor 'sugereaza insa ca indulcitorii artificiali ar fi putut contribui direct la intensificarea epidemiei pe care ar fi trebuit sa o combata'.

Experienta a constat in adaugarea a trei indulcitori din cei frecvent intrebuintati - aspartam, sucraloza si zaharina - in apa bauta de soareci, in doze zilnice admisibile si adaptate greutatii animalelor. Soarecii au dezvoltat o intoleranta la glucoza, contrar celor care nu bausera decat apa sau apa cu zahar. Experimentul a fost repetat pe alti soareci, cu doze variabile de indulcitori, cu acelasi rezultat.

Intoleranta la glucoza apare cand organismul reactioneaza mai slab la efectele insulinei, fiind nevoit sa isi intensifice eforturile pentru a controla nivelul zaharului din sange. Fenomenul este observat frecvent in starile pre-diabetice.

Banuind ca in acest fenomen este implicata flora intestinala, cercetatorii au transplantat excremente de la soareci hraniti cu indulcitori la soareci care nu mai dispuneau de bacterii in urma unui tratament antibiotic. Cei din urma au prezentat la randul lor o intoleranta la glucoza, sugerand faptul ca schimbarile intervenite in flora lor microbiana au avut impact negativ asupra metabolismului.

Cercetatorii si-au testat apoi ipoteza pe sapte voluntari care nu consumau indulcitori. Dupa ce au primit o saptamana doze admisibile de indulcitori, patru au prezentat niveluri ridicate de glucoza, precum si modificari ale florei intestinale.

Potrivit dr Eran Elinav de la Institutul Weizmann din Israel, anumite bacterii ar putea interactiona cu compusii chimici din indulcitori - care nu sunt absorbiti de intestin-, producand reactii inflamatorii ce exacerbeaza tulburarile metabolice precum intoleranta la glucoza sau diabetul. Aceste rezultate 'trebuie sa duca la reanalizarea consumului masiv si necontrolat de indulcitori' in societatea actuala, considera el.

Cercetatorii raman totusi prudenti, aratand ca cercetarile lor trebuie efectuate la scara mai mare pe oameni.

Alte studii asupra indulcitorilor ajunsesera pana acum la rezultate contradictorii in privinta impactului asupra pierderii in greutate sau a tolerantei la glucozaIndulcitorii artificiali, folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si contribui la agravarea riscurilor de diabet.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Acum 2 ani, in Austria sau Germania, nu mai tin minte exact, medicii au fost informati sa nu mai recomande indulcitorii artificiali pentru diabet ca au efecte negative si sunt mult mai rai decit zaharul. Presupun ca inaintea acestui studiu au existat si altele care au concluzionat ca indulcitorii artificiali fac rau organismului. Poate acest studiu va incuraja altele si sa oprim aceasta epidemie de diabet care afecteaza deja si un numar foarte mare de copii.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

As. Universitar...
Medic Primar...
Medic Primar
Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist

Articole similare

Un hot dog pe zi creste riscul de boli cardiovasculare/ Foto: FreeDigitalPhotos Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne...
Indulcitorii artificiali, folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si contribui la agravarea riscurilor de diabet, arata un studiu publicat miercuri, relateaza AFP, citat de Agerpres. Utilizati in multe alimente si bauturi, cum ar fi bauturile gazoase...
Specialistii din Asociatia Europeana de Cardiologie Preventiva recomanda tuturor oamenilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip II sa faca activitati fizice zilnic pentru a-si controla glicemia si pentru a-si imbunatati sanatatea inimii, potrivit eurekalert.org. ”Sedentarismul si alimentatia nesanatoasa sunt factorii care determina cel mai...
Aspirina reduce riscul de cancer colorectal / Foto: PhotoXpress Se spune ca aspirina este pastila pe care trebuie sa o ai tot timpul la indemana sau ca "o aspirina pe zi tine medicul la distanta". Aspirina sau acidul acetilsalicilic este utilizata cu precadere in caz de migrene, dar si in prevenirea atacurilor cardiace si a cancerului....
Ceea ce mancam ar putea modifica riscul de a dezvolta diabet de tip 2? O noua serie de studii examineaza modul in care consumul anumitor alimente, vitamine si chiar ordinea in care le mancam pot afecta nivelul zaharului din sange si, implicit, riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. S-au inregistrat mai putine cazuri noi de diabet zaharat in...