Publicat la: 
18/09/2014

Indulcitorii artificiali, folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si contribui la agravarea riscurilor de diabet, arata un studiu publicat miercuri, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Utilizati in multe alimente si bauturi, cum ar fi bauturile gazoase light, cereale si deserturi, indulcitorii artificiali (sau puternici) sunt substante cu mare capacitate de indulcire, dar fara calorii. Studiind impactul acestora asupra soarecilor de laborator si pe un grup de sapte persoane, cercetatorii au descoperit ca ei perturba compozitia si functia florei intestinale.

'Indulcitorii artificiali au fost introdusi masiv in alimentatie cu scopul de a reduce aporturile calorice si a normaliza nivelurile de glucoza din sange, fara a scadea pofta pentru dulciuri', amintesc cercetatorii in revista britanica Nature. Cercetarile lor 'sugereaza insa ca indulcitorii artificiali ar fi putut contribui direct la intensificarea epidemiei pe care ar fi trebuit sa o combata'.

Experienta a constat in adaugarea a trei indulcitori din cei frecvent intrebuintati - aspartam, sucraloza si zaharina - in apa bauta de soareci, in doze zilnice admisibile si adaptate greutatii animalelor. Soarecii au dezvoltat o intoleranta la glucoza, contrar celor care nu bausera decat apa sau apa cu zahar. Experimentul a fost repetat pe alti soareci, cu doze variabile de indulcitori, cu acelasi rezultat.

Intoleranta la glucoza apare cand organismul reactioneaza mai slab la efectele insulinei, fiind nevoit sa isi intensifice eforturile pentru a controla nivelul zaharului din sange. Fenomenul este observat frecvent in starile pre-diabetice.

Banuind ca in acest fenomen este implicata flora intestinala, cercetatorii au transplantat excremente de la soareci hraniti cu indulcitori la soareci care nu mai dispuneau de bacterii in urma unui tratament antibiotic. Cei din urma au prezentat la randul lor o intoleranta la glucoza, sugerand faptul ca schimbarile intervenite in flora lor microbiana au avut impact negativ asupra metabolismului.

Cercetatorii si-au testat apoi ipoteza pe sapte voluntari care nu consumau indulcitori. Dupa ce au primit o saptamana doze admisibile de indulcitori, patru au prezentat niveluri ridicate de glucoza, precum si modificari ale florei intestinale.

Potrivit dr Eran Elinav de la Institutul Weizmann din Israel, anumite bacterii ar putea interactiona cu compusii chimici din indulcitori - care nu sunt absorbiti de intestin-, producand reactii inflamatorii ce exacerbeaza tulburarile metabolice precum intoleranta la glucoza sau diabetul. Aceste rezultate 'trebuie sa duca la reanalizarea consumului masiv si necontrolat de indulcitori' in societatea actuala, considera el.

Cercetatorii raman totusi prudenti, aratand ca cercetarile lor trebuie efectuate la scara mai mare pe oameni.

Alte studii asupra indulcitorilor ajunsesera pana acum la rezultate contradictorii in privinta impactului asupra pierderii in greutate sau a tolerantei la glucozaIndulcitorii artificiali, folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si contribui la agravarea riscurilor de diabet.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Acum 2 ani, in Austria sau Germania, nu mai tin minte exact, medicii au fost informati sa nu mai recomande indulcitorii artificiali pentru diabet ca au efecte negative si sunt mult mai rai decit zaharul. Presupun ca inaintea acestui studiu au existat si altele care au concluzionat ca indulcitorii artificiali fac rau organismului. Poate acest studiu va incuraja altele si sa oprim aceasta epidemie de diabet care afecteaza deja si un numar foarte mare de copii.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Bogole Claudia Maria
Medic Specialist
As. Universitar...
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Pacientii romani cu diabet vor invata sa-si gestioneze boala in cadrul unui program de educatie practica, dezvoltat de universitatea americana Stanford. Programul, disponibil acum si in Romania, este promovat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in parteneriat cu Advancing Diabetes Care, Bristol-Myers Squibb si AstraZeneca...
Unele dureri nu trebuie ignorate / Foto: EveryStock Cine a inventat termenul de "rau necesar" probabil s-a gandit la durere. Nimeni nu si-o doreste, insa e modul prin care organismul ne avertizeaza ca ceva nu este in regula. Probabil ca fiecare isi cunoaste propriul organism suficient de bine incat sa stie cand o durere este trecatoare,...
Inversarea efectelor diabetului de tip 1 ar putea fi posibila  prin antrenarea sistemului imunitar in asa fel incat acesta sa inceteze in a mai ataca corpul pacientului, arata un studiu. Sistemul imunitar distruge celulele care produc insulina, hormonul care controleaza nivelul zaharului din sange. Un studiu aplicat pe 80 de pacienti, publicat in...
Indulcitorii artificiali, folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si contribui la agravarea riscurilor de diabet, arata un studiu publicat miercuri, relateaza AFP, citat de Agerpres. Utilizati in multe alimente si bauturi, cum ar fi bauturile gazoase...
Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com Cand vine vorba de diabetul de tip 2, pacientii trebuie sa isi seteze obiective in ceea ce priveste dieta si exercitiile fizice. Care sunt trucurile la care puteti apela pentru a controla diabetul? Primul pas: Clarificati punctul in care va aflati acum Uitati-va la stilul dumeavoastra de viata, in...