Publicat la: 
23/07/2019

Oamenii de stiinta de la Montreal au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Nature”, ca o infectie intestinala poate duce la o patologie asemanatoare bolii Parkinson.

Aceasta descoperire sugereaza ca boala Parkinson are o componenta imuna importanta, iar daca acest fir este urmarit, specialistii pot elabora strategii terapeutice noi. Numarul pacientilor diagnosticati cu Parkinson din intreaga lume s-a dublat, intre anii 1990 si 2016, de la 2,5 milioane la 6,1 milioane. O dublare a numarului de pacienti in urmatorii 30 de ani ar insemna peste 12 milioane de pacienti, la nivel mondial, pana in anul 2050, iar aceste cifre sunt ingrijoratoare.

Aproximativ 10% dintre cazurile de Parkinson se datoreaza mutatiilor genelor care codifica proteine precum PINK1 si Parlkin. Aceste proteine sunt asociate cu mitocondriile (organele din celulele care produc energie). Pacientii care au aceste mutatii dezvolta Parkinson la o varsta mult mai frageda.

Cercetarea a fost facuta pe soareci. Surprinzator, in cazul acestora, aceleasi mutatii nu genereaza simptomele bolii, ceea ce i-a determinat pe multi cercetatori, de-a lungul timpului, sa considere ca soarecii nu sunt potriviti pentru studierea bolii Parkinson.

Trudeau si McBride, doi specialisti in domeniul cercetarii bolii Parkinson, sustin ca noile constatari pot explica discrepanta. Soarecii de laborator sunt pastrati, in mod normal, intr-un mediu fara germeni, iar aceste conditii nu sunt reprezentative pentru oameni, care sunt expusi constant la microorganisme infectioase.

Boala Parkinson este cauzata de moartea progresiva a unui subgrup de neuroni din creier, numiti neuroni dopaminergici. Aceasta pierdere neuronala este responsabila de simptomele motorii tipice observate la pacientii cu Parkinson, cum ar fi rigiditatea. Inca nu se stie ce cauzeaza moartea neuronilor dopaminergici.

Majoritatea modelelor actuale ale bolii Parkinson se bazeaza pe convingerea ca neuronii mor din cauza elementelor toxice care se acumuleaza in ei. Acest lucru nu explica, totusi, faptul ca patologia Parkinson apare cu multi ani inaintea insuficientei motorii sau a oricarei pierderi vizibile de neuroni.

Echipa de specialisti de la Montreal a demonstrat ca, in cazul soarecilor care nu au o gena asociata cu boala Parkinson, infectiile cu bacterii care au cauzat simptome intestinale usoare au fost suficiente pentru a declansa simptome asemanatoare Parkinson mai tarziu, pe parcursul vietii.

Simptomele asemenatoare bolii Parkinson pot fi inversate temporar prin adminstrarea L-DOPA, un medicament utilizat in tratarea bolnavilor. Se pare ca in cazul soarecilor normali, sistemul imunitar a raspuns corect infectiei intestinale. In cazul soarecilor care nu au avut gena PINK1 (asociata cu Parkinson), sistemul imunitar a reactionat exagerat si a declansat auto-imunitatea, un proces prin care sunt atacate celulele sanatoase din organism.

Noile rezultate sugereaza ca distrugerea neuronilor dopaminergici implica celulele imune.

In cazul soarecilor mutanti infectati, limfocitele T toxice auroreactive au fost prezente in creier si au atacat neuronii sanatosi. Toate acestea sugereaza ca unele forme de Parkinson sunt autoimune si pot debuta in intestin cu cativa ani inainte ca pacientii sa observe orice simptome motorii.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit un mecanism nou prin care boala Parkinson se raspandeste in celulele nervoase prin niste canale mici. Rezultatele demonstreaza ca proteinele daunatoare depozitate se pot lega de canalele de formare ale proteinelor, iar astfel ajung la celulele sanatoase. Bolile...
Oamenii de stiinta de la Montreal au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Nature”, ca o infectie intestinala poate duce la o patologie asemanatoare bolii Parkinson. Aceasta descoperire sugereaza ca boala Parkinson are o componenta imuna importanta, iar daca acest fir este urmarit, specialistii pot elabora strategii terapeutice noi....
Testarea nivelului de cafeina din sange poate fi o modalitate mai simpla de diagnosticare a bolii Parkinson, potrivit unui studiu publicat luna aceasta in revista medicala "The American Academy of Neurology", conform aan.com. Cercetatorii japonezi au constatat ca persoanele care sufera de Parkinson au un nivel semnificativ scazut de cafeina in...
Boala Parkinson este o tulburare a creierului care cauzeaza pierderea treptata a controlului muscular. Simptomele afectiunii tind sa fie usoare la inceput si pot fi trecute cu vederea. Semnele distinctive ale bolii includ tremuratul, miscari incetinite ale corpului si echilibru precar. Boala Parkinson a fost initial numita "paralizie spastica",...
Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul, un tip de flavonoid (o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante, n...