Publicat la: 
19/04/2018

chimioterapie

Infertilitatea un aspect important care afecteaza calitatea vietii femeilor dupa urmarea tratamentului de chimioterapie, insa de curand oamenii de stiinta au descoperit care este mecanismul care contribuie la instalarea infertilitatii induse pe fondul chimioterapiei, informeaza sciencedaily.com.

Cum afecteaza fertilitatea tratamentul chimioterapeutic

Tratamentele chimioterapeutice actioneaza prin deteriorarea ADN-ului. Avand in vedere ca procesul de diviziune celulara are loc cu o rata accelerata in randul celulelor canceroase, acestea reactioneaza mai rapid la substantele utilizate pe parcursul tratamentului cu chimioterapie. 

O exceptie de la aceasta regula o fac ovocitele. Pentru a preveni defectele congenitale, acestea initiaza moartea celulelor in momentul detectarii leziunilor la nivel ADN. Acest proces, intitulat apoptoza, este declansat la nivelul ovocitelor de proteina P63. 

Ovocitele au o concentratie crescuta a unui derivat din P63 ce are un rol cheie in declansarea infertilitatii la femeile ce urmeaza chimioterapia.

Spre deosebire de barbati, in cazul carora productia de celulele spermatice are loc pe tot parcursul vietii, femeile se nasc cu un numar finit de ovocite. Menopauza apare in organismul feminin atunci cand ovocitele sunt epuizate.

Numarul ovocitelor poate fi epuizat prematur in urma tratamentului de chimioterapie, ceea ce duce la instalarea timpurie a menopauzei. Acest proces are ca rezultat nu numai declansarea infertilitatii, ci si aparitia problemelor hormonale sau declansarea osteoporozei.

Care este mecanismul declansarii infertilitatii in urma chimioterapiei

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii Goethe din Frankfurt au descifrat mecanismul care duce la pierderea prematura a bagajului de ovocite in urma tratamentului cu chimioterapie.

In mod natural in organismul femeii, P63 exista in forma inactiva la nivelul ovocitelor.

Daunele la nivelulu ADN cauzate de chimioterapie si radioterapie au loc ca rezultat al modificarii structurii P63 ce declanseaza o schimbare a continutului acestei proteine. 

Activarea proteinei P63 declanseaza astfel procesul de moarte la nivel celular ce duce la eliminarea prematura a ovocitelor.

Intelegerea acestui proces deschide noi oportunitati pentru dezvoltarea unei terapii specializate care sa aiba ca rol conservarea ovocitelor in randul pacientelor ce urmeaza chimioterapia.

Deja au fost observate rezultate promitatoare in urma experimentelor de laborator realizate pe soareci. Datele cercetatorilor arata ca ovarele ce inhiba aceste enzime au adus rezultate promitatoare, salvand ovocitele de la declansarea prematura a apoptozei, in ciuda substantelor nocive ale tratamentelor chimioterapeutice, conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Primar,...

Articole similare

Testul de sarcina nu arata intotdeauna ce ti-ai dori / Foto Captura Youtube In Romania nu exista un protocol stabilit in privinta diagnosticarii si tratarii infertilitatii, iar Casa de Asigurari de Sanatate nu recunoaste infertilitatea ca fiind o afectiune si nu deconteaza costurile de tratament, iar cuplurile sunt nevoite sa cheltuiasca sume...
Angelina Jolie a suferit o interventie chirurgicala de extirpare a ovarelor pentru a evita aparitia cancerului dupa ce medicii au descoperit o serie de markeri care puteau semnala o forma incipienta a bolii. In urma cu doi ani, actrita a suferit si o dubla mastectomie preventiva pentru ca depistase mutatii genetice de tip BRCA 1 si BRCA 2,...
Cercetatorii din Australia au dezvoltat un dispozitiv care poate izola celulele individuale de cancer din probele de sange. Dispozitivul microfluidic functioneaza prin separarea diferitelor tipuri de celule in functie de marimea lor. Cu ajutorul acestuia, in viitor s-ar putea efectua biopsii lichide rapide si ieftine, capabile sa detecteze...
Infectia cu HPV este a treia in topul bolilor cu transmitere sexuala. Cristiana Vilcan, medic primar obstetrica ginecologie, Hyperclinica MedLife Favorit, explica simptomele, transmiterea si preventia si cand infectia cu HPV se transforma in cancer de col uterin. HPV este un virus dintr-un grup mai mare de virusi, peste 100 de tipuri, dar pe noi...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...