Publicat la: 
2/07/2013

Infertilitatea ar putea fi legata de functia receptorilor gustativi

Foto: PhotoXpress

Genele implicate in gustarea dulciurilor joaca un rol important si in functionarea normala a spermei, arata un nou studiu realizat pe animale. Aceasta descoperire ar putea duce la elaborarea unor noi metode contraceptive pentru barbati si ar putea ajuta la gasirea solutiilor pentru tratarea infertilitatii, conform cercetatorilor.

In aceasta cercetare, oamenii de stiinta au investigat receptorii de gust, care ajuta limba sa detecteze zaharurile, acizii, sarea si alte chimicale responsabile pentru gustul pe care il simtim atunci cand mancam ceva dulce, sarat sau amar.

In mod ciudat, in ultimul deceniu, cercetarile au aratat ca receptorii de gust sunt localizati si in alte parti ale corpului, inclusiv in stomac, intestine, pancreas, plamani si chiar in creier. Cu toate acestea, functiile acestor receptori a ramas incerta.

Pentru a rezolva misterul, cercetatorii s-au concentrat pe receptorii care ne ajuta sa detectam gustul dulce. Oamenii de stiinta au descoperit ca unul dintre acestia, TAS1R3, precum si o molecula care ajuta receptorul de gust sa transmita semnale creierului, GNAT3, au fost gasite in sperma sobolanilor.

Studiul arata ca "proteinele gustative sunt foarte importante in reproducerea masculina". "Nu ne asteptam la asta", a declarat Bedrich Mosinger, cercetator in biologie moleculara.

"Nu am gasit efecte similare la reproducerea feminina. Acest lucru pare a fi specific barbatilor", a adaugat Mosinger.

"Daca constatarile noastre farmacologice sunt intr-adevar legate de cresterea globala a nivelului infertilitatii masculine, acum avem informatiile necesare care sa ne ajute la elaborarea de tratamente", a explicat Mosinger

Aceasta cercetare ar putea ajuta si la crearea unui contraceptii fara hormoni pentru barbati, care nu ar intrerupe nivelul hormonal, vital pentru o viata normala.

"Acum trebuie sa identificam mecanismele testelor care folosesc aceste gene gustative pentru a putea intelege cum pierderea acestora duce la infertilitate", a declarat Robert Margolskee, specialist in neurobiologie.

Sursa: Scientific American

Comentarii

Mai exact, până acum, cercetătorii au descoperit că receptorii gustativi se găsesc în stomac, intestine, pancreas, plămâni şi creier. Cu toate acestea, cercetătorul Bedrich Mosinger, de la Monell Chemical Senses Center, recunoaşte că rolul acestor receptori nu este încă înţeles. „Funcţia receptorilor gustativi şi a proteinelor semnalizatoare din exteriorul sistemului gustativ nu ne este încă foarte clară. În cea mai mare parte, funcţiile acestor receptori, din exteriorul sistemului gustativ, nu sunt cunoscute”, a mărturisit specialistul.

Alte articoleVezi toate articolele

Motivul pentru care unii oameni iubesc legumele, cum ar fi broccoliul, in timp ce altii il considera "amar", desi majoritatea au aceleasi gene pentru receptorii de gust, a fost intotdeauna un mister...
Care sunt caracteristicile unui cuplu infertil? Cum recunoastem infertilitatea masculina? Ce analize trebuie sa facem si care sunt primii pasii spre tratarea afectiunii? Dr. Radu Mihalca, medic...