Publicat la: 
14/04/2010

Informatiile oficiale cu privire la pandemia de gripa noua au fost perturbate de internet si retelele de socializare

Informatiile despre gripa noua, denaturate pe internet / Foto: FreeDigitalPhotos

Internetul si noile canale media au perturbat comunicarea privind pandemia de gripa A H1N1, raspandind numeroase speculatii si zvonuri, sustin oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. O echipa de specialisti a demarat luni, la Geneva, o expertiza a modului in care a fost gestionata problema pandemiei de gripa A H1N1, pe fondul inmultirii criticilor la adresa OMS. Organizatia este acuzata ca ar fi exagerat gravitatea pandemiei, sub influenta marilor companii farmaceutice, precizeaza AFP. In acest context a fost analizat si aportul pe care l-a avut internetul in transmiterea informatiilor privitoare la pandemie.

Desi noile canale media au facut ca informatia sa se raspandeasca mai usor si pe o scara mai larga, ele au produs, de asemenea, "stiri, zvonuri, numeroase speculatii si critici", transmise inclusiv prin intermediul blogurilor, site-urilor si retelelor de socializare, precum Facebook si Twitter.

"Mesajele impotriva vaccinarii au fost extrem de active si au creat dificultati serviciilor publice de sanatate din multe state", a declarat directorul general adjunct al OMS, Keiji Fukuda. Mai multe guverne au incercat sa anuleze comenzi de vaccinuri antigripale in valoare de sute de milioane de dolari. Campaniile de vaccinare a populatiei din Europa au fost compromise anul trecut, din cauza indoielilor cu privire la necesitatea vaccinarii, speculatiilor pe tema sigurantei vaccinului si discutiilor despre posibilele influente venite din partea industriei farmaceutice.

Keiji Fukuda, a atras atentia si asupra vitezei de raspandire a informatiei si influentei acesteia asupra opiniei publice. El a recunoscut ca OMS s-a straduit din greu sa gaseasca "tempo-ul potrivit" pentru comunicare.

In vreme ce internetul este considerat un mijloc important de comunicare, numerosi membri ai comunitatii medicale considera ca acesta a amplificat impactul informatiilor dificil de verificat, cu caracter senzational sau publicate pe blogurile unor asa-zisi experti. Exemplele citate includ un film in sase parti, transmis online, in care un calugar spaniol contesta veridicitatea amenintarii pandemice, site-uri dedicate special mesajelor si informatiilor privind "falsa pandemie" sau nenumaratele mesaje in acest sens raspandite prin e-mail, chat si retele de socializare.

Comunitatea medicala a trebuit sa ia in calcul rolul internetului si al retelelor de socializare, a declarat David Heymann, fost director al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, responsabil de problema bolilor infectioase. "Este foarte dificil sa corectezi perceptiile eronate", a spus el.

Autor: R.M.

Comentarii

Care pandemie domnilor ?
Exacgerarea e chiar denumirea de pandemie.
Nu mai aberati atat ca nu e cazul.
Singurul obiectiv la vaccinarilor impotriva unor astfel de gripe este fabrica de bani a companiilor farmaceutice.
E bine ca inca se mai poate discuta oarecum liber pe internet ca in alta parte nu se mai poate.
Massmedia ne mombardeaza cu reclame si cu ce se ordona din alta parte si atat.
Adevar n-o sa vedem din partea lor niciodata.

Alte articoleVezi toate articolele

Informatiile despre gripa noua, denaturate pe internet / Foto: FreeDigitalPhotos Internetul si noile canale media au perturbat comunicarea privind pandemia de gripa A H1N1, raspandind numeroase...
Un creier mai mare are nevoie de mai multa energie / Foto: Captura YouTube Un creier mai mare garanteaza faptul ca suntem mai inteligenti? Este o intrebare care a framantat multi oameni de stiinta...