Publicat la: 
14/06/2016

Tot mai multe studii pun in evidenta efectele extrem de negative ale izolarii asupra starii de sanatate, indeosebi in ceea ce priveste infarctul si accidentul vascular cerebral (AVC), relateaza passionsante.be, citat de Agerpres.

Bolile cardiovasculare si AVC sunt favorizate de factori de risc cunoscuti: hipertensiune, fumat, abuz de alcool, sedentarism, exces de colesterol. O echipa britanica de cercetatori de la Universitatea York a adaugat la aceasta lista singuratatea, iar locul acesteia nu este deloc neglijabil.

Oamenii de stiinta au analizat rezultatele unor studii anterioare, referitoare la circa 200.000 de persoane, observate o perioada variabila, de pana la 20 de ani. Accidentele cardiovasculare, precum si AVC au fost studiate in functie de gradul de izolare a pacientului. S-a dovedit ca singuratatea, care presupune relatii sociale putine, expune la un risc semnificativ mai ridicat (cu circa 30%) de a suferi de una din aceste probleme.

Fara indoiala ca intervin si obiceiurile de viata - alimentatie, activitate fizica-, dar acestea nu explica riscul suplimentar: izolarea ca atare, prin mecanisme care urmeaza sa fie mai bine intelese, joaca un rol cheie in vulnerabilitatea organismului. Astfel singuratatea trebuie considerata, conform cercetatorilor, un factor de risc independent, asemeni celor bine stabiliti, iar societatea trebuie sa aplice programe care sa puna capat izolarii sociale.

A.C.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Hernia femurala este hernia situata la radacina coapsei, in regiunea femurala, regiune aflata sub regiunea inghinala. Este mai frecventa la femei decat la barbati si este intotdeauna o hernie...
Acceptarea faptului că ai o problemă de sănătate mintală este una dintre etapele cele mai dificile ale recuperarii. În cartea sa "Acceptarea bolilor psihice", psiholoaga Lauren Mizock foloseste...