Publicat la: 
6/11/2018

incontinenta urinara

Aproape jumatate dintre femeile cu varsta de peste 50 de ani sustin ca se confrunta cu scurgeri de urina, aceasta fiind o problema care variaza de la stadiul de neplacere minora, pana la o piedica majora in viata de zi cu zi, potrivit unui nou studiu, conform eurekalert.org.

Din cele 1.000 de femei care au raspuns la sondaj, cu varsta intre 50 si 80 de ani, 43% dintre cele din intervalul 50-60 de ani si 51% dintre cele de peste 65 de ani, au declarat ca sufera de incontinenta urinara. Totusi, doua treimi dintre aceste femei nu au discutat cu medicul despre aceasta problema. Mai mult, doar 38% dintre acestea au spus ca fac exercitii pentru a-si intari muschii care ajuta la mentinerea urinei.

Sondajul arata ca femeile prefera sa gaseasca modalitati de a se descurca singure decat sa mearga la doctor. Aceste metode variaza de la folosirea absorbantelor si a lenjeriei intime speciale, pana la imbracamintea inchisa la culoare, pentru a nu se oberva, si la reducerea cantitatii de lichide consumate.

Noile descoperiri ale sondajului national privind imbatranirea sanatoasa sugereaza ca medicii ar trebui sa intrebe frecvent femeile in varsta despre posibilele probleme de incontinenta urinara.

”Incontinenta urinara este o conditie comuna care poate afecta calitatea vietii si a sanatatii femeii si se poate trata de cele mai multe ori. Nu este o parte inevitabila a procesului de imbatranire si nu ar trebui ca femeile sa treaca cu vederea peste ea”, spune Carolyn Swenson, uroginecolog.

Carolyn Swenson studiaza asistenta medicala oferita femeilor, in special in ceea ce priveste zona pelviana, structurile si muschii care sustin vezica urinara si organele de reproducere. De asemenea, sustine ca exista optiuni chirurgicale si non-chirurgicale pentru tratarea incontinentei urinare.

41% dintre femeile care sufera de aceasta afectiune au descris-o ca fiind o problema majora. O treime dintre ele au scurgeri aproape in fiecare zi. Jumatate sunt ingrijorate ca problema se va agrava pe masura ce inainteaza in varsta.

Cele mai frecvente declansatoare au fost:

  • Tusea sau stranutul – 79%
  • Rasul – 49%
  • Exercitiile fizice – 37%

Femeile nu ar trebui sa evite exercitiile fizice din aceasta cauza deoarece sunt benefice.

Doar 38% dintre femei au facut exercitii musculare Kegel, care pot fi un tratament eficient atunci cand sunt facute corect si consecvent, in prezenta unui terapeut fizic specializat.

”Este atat de surprinzator si descurajant sa vedem ca atat de multe femei cred ca incontinenta urinara este doar o parte normala a imbatranirii, fiindca nu este. Multe femei isi limiteaza inutil activitatile zilnice si nu se bucura pe deplin de viata din cauza acestei afectiuni care poate fi tratata de cele mai multe ori”, spune Alison Bryant.

Femeile de peste 65 de ani au discutat mai frecvent cu medicul despre aceste scurgeri decat cele mai tinere, care considerau ca este stanjenitor. 22% dintre femeile mai tinere de 65 de ani au spus ca nu au discutat cu medicul deoarece nu privesc aceasta afectiune drept o problema de sanatate.

Tratamentele variaza de la terapia fizica pana la stimularea nervului, injectii si interventia chirurgicala.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/mm-u-pho102918.php

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Exercitiile Kegel imbunatatesc viata sexuala / Foto: Sxc.hu Exercitiile Kegel au fost denumite astfel dupa numele doctorului Arnold Kegel, care a cautat o metoda pentru controlul incontinentei...
Aproximativ jumatate dintre femeile adulte pot prezenta incontinenta urinara, dar putine dintre ele sunt diagnosticate si tratate, in ciuda optiunilor diferite pentru a rezolva problema, spun...