Publicat la: 
18/12/2012

Desi bem mai putin lapte decat acum 30 de ani, consumul de lapte este un mod ideal de a obtine calciu: un pahar de lapte ofera un sfert din doza zilnica recomandata de calciu, conform cnn.com. Cum il alegem cand exista atatea tipuri, de la lapte organic la cel fortifiat sau cu omega 3? Care este cel mai bun?

Lapte organic sau ecologic
Acest lapte provine de la vaci crescute ecologic, ceea ce înseamna ca manânca hrana cultivata fara îngrasaminte chimice si pesticide. Unii experti sustin consumul acestui tip de lapte, deoarece cred ca hormonul de crestere sintetic dat bovinelor poate provoca probleme de sanatate, de la pubertate precoce la cancer.

Totusi, un studiu publicat in Journal of the American Dietetic Association nu a gasit nici o diferenta semnificativa in nivelul de hormoni din laptele organic si cel conventional. "Nu cred ca exista suficiente dovezi concludente care sa arate ca laptele organic este mai sanatos sau mai sigur decât laptele conventional si ambele sunt ambalate continand substante nutritive cheie", spune Elisa Zied.

Si atunci ar trebui sa-l cumperi? Sigur, în cazul în care vrei sa ai o dieta organica si acest lucru este important pentru tine. Cercetarile au aratat ca laptele organic poate avea un continut mai ridicat de acizi grasi omega-3, beta-caroten, vitamina E si acid linoleic conjugat (un tip de grasime care poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la stimularea formarii de os).

Laptele ultra-pasteurizat sau UHT

Conceput pentru a pastra produsele lactate proaspete pentru mai mult timp, laptele pasteurizat este încalzit la o temperatura mai ridicata decât laptele obisnuit (temperatura depăşeşte punctul de fierbere (135-150 grade C), dar timpul este foarte scurt: 2-4 secunde). Aceasta înseamna ca laptele poate sta în conditii de siguranta în frigider timp de pâna la 60 de zile (în loc de 21). Odata desfacuta cutia, laptele ar trebui consumat in 3 zile.

Laptele organic este adesea ultra-pasteurizat, deoarece este transportat pe distante mai mari la magazine si unele branduri non-organice aleg sa pasteurizeze laptele în acest fel.

Ar trebui sa-l cumperi? Lapte ultra-pasteurizat nu este mai sigur sau mai hranitor, dar ar putea fi o alegere buna, daca incepi cutia de lapte mai tarziu dupa ce ai cumparat-o.

Lapte fortifiat

Acest tip de lapte contine substante nutritive suplimentare, dincolo de vitaminele A si D, poate contine vitamina C, omega-3 si fibre.

Ar trebui sa-l cumperi? Desi este mai bine sa obtii nutrientii de la sursa (de exemplu, omega -3 de la peste), aceste tipuri de lapte pot ajuta daca exista deficiente.

Laptele fara lactoza

Acest tip de lapte este conceput pentru cei care nu pot digera lactoza din produsele lactate.
Ar trebui sa-l cumperi? Daca ai intoleranta la lactoza, acest lapte te poate ajuta sa obtii calciu si vitamina D, fara disconfort gastric.

Alte tipuri de lapte
Laptele din orez si cel din soia le ofera o alternativa buna celor care au o dieta vegana si persoanelor cu intoleranta la lactoza. Asigura-te ca este fortifiat cu calciu si vitamina D (cu exceptia laptelui din soia care are aceeasi cantitate de substante nutritive ca si lapte de vaca). Daca esti vegetarian, cauta lapte care sa contina si vitamina B12.

  • Laptele din soia are un continut un pic mai mare de grasimi nesaturate sanatoase decât alte tipuri de lapte, deci are o aroma mai bogata si este ideal pentru sosuri cremoase.
  • Laptele din orez are o dulceata naturala si este perfect pentru produsele de patiserie. (Sfat: Folositi lapte de orez aromat pentru a reduce cantitatea de zahar din retete)
  • Laptele din cocos are o aroma curata, proaspata si contine un tip special de grasimi saturate, care creste nivelul colesterolului "bun" (HDL), conform unor studii .
  • Lapte din migdale - o portie contine jumatate din necesarul zilnic de vitamina E.
  • Laptele din ovaz contine fibre solubile care sunt  bune pentru inima si poate fi adaugat la piureul de cartofi pentru a-l face mai cremos.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 

Comentarii

''Totusi, un studiu publicat in Journal of the American Dietetic Association nu a gasit nici o diferenta semnificativa in nivelul de hormoni din laptele organic si cel conventional.'' - e absurda afirmatia daca stai si te gandesti ca acesti oameni vb de diferenta semnificativa, care tocmai aceasta doza infima creeaza cancer..
O statistica la cazurile de cancer de dupa al 2 lea razboi mondial gasiti aici: http://www.avaate.org/IMG/pdf/HALLBERG_JOHANSSON_-_CANCER_TRENDS_DURING_...
Tot atunci s-a inceput forjarea terenurilor si accelerarea productiei in ferme folosind pesticide la scara larga, cazurile de cancer s-au cvadruplat, dupa care industria farmaceutica a prosperat inimaginabil..

Prin natura sa, laptele este un produs alimentar de origine animală.

Este IMPROPRIE denumirea de „Lapte” asociată produselor industriale de origine vegetală realizate din soia, cocos, orez, migdale etc.!

Desi din punct de vedere vizual există o oarecare asemănare, din punct de vedere compozițional nu se pot face comparații. Un site nutrițional serios (cum se presupune că este al Dvs) ar trebui să facă această precizare!

Dar laptele microfiltrat, care din cate crad nu exista inca pe piata din Romania? Este cu adevarat superior in termeni chimici de cel UHT (este clar ca gustul este perfect pastrat, practic e acela de proaspat muls si nefiert)

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Se cauta medici romani / Foto: PhotoXpress In comuna franceza Montournais, din zona Vendee, postul de medic trebuie ocupat de urgenta. Fostul medic s-a sinucis in urma cu o luna, dupa ce si-a ucis...
Citeam urmatoarele versuri, ale lui Theodore Roethke: "Dark, dark my light, and darker my desire. My soul, like some heat-maddened summer fly, Keeps buzzing at the sill. Which I is I? A fallen man,...