Publicat la: 
8/01/2013
Laptele matern contine mai mult de 700 de specii de bacterii

Care sunt avantajele laptelui matern?/ Foto: Dreamstime.com

Cercetatorii spanioli au trasat harta microbiota bacteriana a laptelui matern, care este de multe ori principala sursa de hrana pentru nou-nascuti. Laptele matern este unul dintre factorii care determina modul in care se va dezvolta flora bacteriana in copilul nou-nascut. Cu toate acestea, compozitia si rolul biologic al acestor bacterii la sugari raman necunoscute.

Un grup de oameni de stiinta spanioli a folosit o tehnica bazata pe secventierea ADN-ului pentru a identifica bacteriile din laptele matern. Datorita acestui studiu pot fi acum determinate variabilele pre si postnatale care influenteaza continutul microbian al laptelui matern.

Colostrul este prima secretie a glandelor mamare dupa nastere. In unele dintre probele prelevate din acest lichid, s-au gasit mai mult de 700 de specii de microorganisme, ceea ce este mai mult decat s-a estimat initial de catre experti. Rezultatele au fost publicate in American Journal of Clinical Nutrition.

Cele mai frecvente bacterii descoperite in probele de colostru au fost Weissella, Leuconostoc, Staphylococcus, Streptococcus si Lactococcus. In lichidul dezvoltat intre prima luna si a sasea a alaptarii, bacteriile tipice ale cavitatii orale observate au fost Veillonella, Leptotrichia si Prevotella.

"Nu suntem inca in masura sa determinam daca aceste bacterii colonizeaza gura copilului sau daca bacteriile orale ale copilului alaptat ajung in laptele matern si, prin urmare, ii schimba compozitia acestuia," subliniaza autorii studiului, Marsa Carmen Collado si Alex Mira.

Greutatea mamei influenteaza cantitatea de bacterii

Studiul arata ca laptele de la mamele supraponderale contine o diversitate de specii mai mica. Tipul de nastere afecteaza, de asemenea, laptele matern: laptele mamelor care au facut o cezariana programata nu este la fel de bogat in microorganisme ca cel al unei mame care a nascut vaginal. Cu toate acestea, atunci cand cezariana este neplanificata, compozitia laptelui este foarte asemanatoare cu cea a mamelor care au o nastere vaginala.

Cercetatorii lucreaza acum pentru a stabili daca rolul bacteriilor prezente in laptele matern este metabolic (ajuta copilul alaptat la digerarea laptelui) sau imunitar (ajuta la distingerea organismelor benefice sau straine).

"In cazul in care bacteriile din laptele matern descoperite in acest studiu sunt importante pentru dezvoltarea sistemului imunitar, adaugarea lor in laptele praf pentru sugari ar putea reduce riscul de alergii, astm si boli autoimune", au concluzionat autorii.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Exista numeroase conceptii gresite despre vaccinarea antigripala care ii impiedica pe oameni sa faca mai mult pentru preventie. Expertul in boli infectioase Gregory Poland de la Mayo Clinic ofera...
Fundita roz, simbolul luptei impotriva cancerului la san / Foto: Captura Youtube Octombrie este de un sfert de secol luna dedicata luptei impotriva cancerului la san. Fundita roz a devenit astfel...